Educació física i salut

Condició física i salut

anar en bici2El cos humà està format per un conjunt d’òrgans perfectament sincronitzats que funcionen, amb gran precisió, a partir dels estímuls que reben del món exterior.
Si el nostre cos funciona correctament ens podem moure, desplaçar, córrer, saltar… Si no funciona bé, les nostres possibilitats de moviment, la capacitat per relacionar-nos amb les altres persones i amb l’entorn són plenes de dificultats. Aprendre doncs a cuidar el nostre cos és fonamental per tenir una bona salut i ser feliços. La matèria d’educació física pretén ajudar-te a fer-ho.

Com funciona el cos humà?
El cos humà està format per diferents aparells i sistemes que fan possible les funcions vitals per la vida humana. Cada sistema i/o aparell té una funció:

  • L’aparell respiratori: és l’encarregat de captar l’oxigen, introduir-lo en els pulmons i expulsar l’anhídrid carbònic que el cos humà produeix. L’oxigen, necessari per viure, passa des dels pulmons a la sang i aquesta el reparteix per tot el cos.
  • L’aparell digestiu: és l’encarregat d’introduir els aliments en l’organisme, triturar-los i descompondre’ls per ser captats, en forma de nutrients, per la sang.
  • L’aparell cardiovascular: és l’encarregat d’impulsar i transportar la sang per tot l’organisme.
  • L’aparell locomotor: és l’encarregat de fer possible el moviment del cos. Gràcies a l’aportació de nutrients i oxigen que la sang porta fins els músculs, aquests es contrauen i es relaxen i mouen les diferents parts del cos.
  • El sistema nerviós: és l’encarregat de donar i coordinar les ordres per crear el moviment i també regula les diferents funcions de l’organisme humà.

El funcionament correcte de tots els sistemes de l’organisme ens permet viure plenament: estudiar, practicar esport, passejar…

Què és l’exercici físic?
L’exercici físic és qualsevol pràctica física en què l’organisme humà fa moviments de major intensitat i esforç que els considerats normals. Aquestes pràctiques poden ser molt variades com caminar, córrer, nadar…, fer qualsevol esport com el rugbi, el bàsquet, el judo, el voleibol, el futbol, etc…, o fer activitats d’expressió corporal com la dansa, el ball, l’aeròbic o el hip-hop. Només has de triar la que més t’agradi.
Fer exercici físic, independentment de quin sigui el tipus d’exercici que cada persona hagi triat, és molt important ja que ens manté en plena forma, millora la nostra salut, ens ajuda a prevenir malalties i ens facilita fer amics.

Què és el sedentarisme?
sedentariEl sedentarisme és una manera de viure que es caracteritza per l’absència gairebé total d’exercici físic. Una persona sedentària és aquella que no dedica ni un minut del seu temps a fer exercici. Pensa en la imatge típica d’un oficinista que tot el dia és assegut davant el seu escriptori i quan acaba la jornada laboral, sempre va a casa amb cotxe i quan arriba, de seguida s’asseu davant el televisor…i així dia rera dia durant molt de temps.
Viure “instal•lat” en el sedentarisme és un model de vida no gens recomanable, perquè ajuda a que totes les funcions de l’organisme es debilitin i funcionin malament:

  • Els òrgans del cos humà s’atrofien fent que l’individu es debiliti, tingui menys força, es cansi més ràpidament, se senti menys àgil i més encarcarat. Quan això passa, la persona es cansa fins i quan ha de córrer per agafar l’autobús o ha de pujar les escales de casa seva.
  • L’organisme és més propens a posar-se malalt i patir problemes de salut.
  • Tendeix a fer persones obeses ja que en la nostra societat, de manera general, hom menja més del necessari. Si no fem gens d’exercici acumulem un excés de calories que comporten problemes per al cor i la resta d’òrgans del nostre cos.

És doncs important sensibilitzar-se i viure una vida activa. Evita el sedentarisme i fes una mica d’exercici cada dia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *