Activitats dirigides del món del fitness
Són moltes i variades les propostes d’activitats dirigides que a dia d’avui ens ofereixen els clubs de fitness. Podem trobar activitats dirigides per totes les edats, ritmes i interessos.
L’origen de totes aquestes modalitats el trobem al voltant dels anys 80. La primera activitat que s’implantà a nivell social va ser l’Aeròbic.
Keneth H. Cooper, promogué l’aeròbic defensant que la pràctica regular de l’aeròbic (3 cops per setmana) provoca en l’organisme els següents efectes i modificacions físics i psicològics:
- Adaptacions físiques:
- Augment de la flexibilitat i força muscular i la resistència aeròbica.
- Agilització, dinamització i estilització del cos.
- Pèrdua de greix i de pes.
- Tonificació general de l’organisme.
- Prevenció de problemes cardíacs.
- Augment de la capacitat de relaxació del sistema nerviós.
- …
- Adaptacions psíquiques:
- Millora de la força de voluntat en els hàbits alimentaris, a causa de la disciplina en l’exercici.
- Augment de la seguretat en un mateix, perquè s’assoleixen gradualment els objectius proposats.
- Millora de l’estat d’humor.
- Reducció de la tensió nerviosa, ja que es gasta més energia en l’exercici físic.
- Reducció o eliminació de l’estrès.
- …
Modalitats d’aeròbic
Amb la intenció d’arribar a una major part de població, els darrers anys han anat apareixent noves modalitats d’activitats dirigides. Totes elles tenen l’origen en l’aeròbic però presenten diferents variants amb la intenció d’arribar a tots els gustos possibles i fer més variada la pràctica. El combo, l’aeròbic Karate, l’afroaeròbic, l’aeròbic salsa, l’aeròbic aquàtic, els graons… són només alguns exemples.
Parts d’una sessió de fitness
Una sessió de fitness de qualsevol modalitat consta d’escalfament, condicionament físic i estiraments-relaxació.
L’escalfament és un conjunt d’exercicis que es realitza al començament de qualsevol sessió d’activitat física. El seu objectiu és posar en marxa l’organisme i preparar-lo física i mentalment per a l’activitat.
Amb l’escalfament ens posem en marxa per a obtenir el rendiment esperat i prevenir lesions. Com a norma general, per a una sessió de fitness d’uns 60 a 90 minuts n’hi ha prou amb 10-15 minuts d’escalfament. L’escalfament ha de ser progressiu, comença a una intensitat mitjana o baixa i augmenta progressivament. Mai ha de provocar fatiga però ha de moure totes les articulacions del cos des del coll fins als turmells i peus.
El condicionament físic és, podríem dir, la part principal de la sessió. És el moment en que s’entrena la capacitat cardiorrespiratòria, la força, la resistència muscular i la flexibilitat. Les sessions de fitness poden ser molt variades, l’elecció d’un o altre tipus d’activitat, sessió o programa d’entrenament depèn, en gran mesura dels objectius individuals i de les preferències de cadascú. No cal que cada a cada sessió s’entrenin tots els components del fitness, sinó que al llarg de la setmana, en les diferents sessions s’hagi fet activitats on s’incloguin tots.
És adequat que una sessió de fitness acabi amb uns estiraments i una petita relaxació. Durant la relaxació el cor torna a bategar al seu ritme de repòs, la temperatura del cos s’anivella… tot l’organisme recupera els nivells habituals. La relaxació també és un moment d’anàlisi, de presa de consciència del treball realitzat. Després de la relaxació ja estem preparats per una dutxa i canvi de roba. Els resultats de l’entrenament es faran realitat durant el descans o recuperació posteriors.
Activitat 4: Durant tot aquest trimestre hem treballat algunes propostes d’activitats dirigides que podem trobar a un club de Fitness. Fins i tot n’hem visitat un i hem pogut tastar algunes activitats impossibles de fer a l’Institut com l’spinning o l’aiguagym.
L’activitat que us proposo fer és una CARPETA D’APRENENTATGE, la carpeta d’aprenentatge “El Fitness del meu entorn proper”.
Es tracta de fer una recopilació de materials que evidenciïn que coneixes què és el fitness, que has practicat diferents activitats dirigides d’aquest àmbit i que t’has mogut pel teu barri per conèixer els clubs de fitness que hi pots trobar. Cal també que reflexionis sobre el que estàs aprenent i valoris si allò que estàs experimentant pot ser-te útil en algun moment de la teva vida.
L’estructura de la carpeta d’aprenentatge “El Fitness del meu entorn proper” és la següent:1.
- Encapçalament.
- Presentació: autopresentació. Qui sóc? Pots explicar qui ets, com ets, quins esports has practicat al llarg de la teva vida, quina activitat física fas actualment…
- Estudi del món del fitness en el meu entorn proper:
- Què entenem com a fitness? (Origen i tendències actuals)
- Activitats dirigides treballades a classe. Has recopilar totes les activitats que hem anat experimentant al llarg del trimestre en el format que més t’agradi (fitxa, esquema, imatge, vídeo…). Cal també que hi afegeixis una reflexió personal sobre cada una d’elles valorant si pot ser una activitat del teu interès actual o de futur
- Els clubs de fitness del meu barri. En aquest apartat cal que visitis un club de fitness del barri on vius, trobis informació sobre les activitats que s’hi fan (pots incloure un fulletó) i reflexionis si la oferta és adequada als teus interessos actuals o d’un possible futur.
- Reflexió sobre la feina feta: en aquest apartat es tracta d’explicar quina experiència t’ha aportat el que has treballat durant aquest trimestre a les classes d’Educació Física i també sobre què t’ha aportat el fet de fer aquesta carpeta d’aprenentatge.
- Avaluació: (autoavaluació tenint en compte els criteris d’avaluació que el professor utilitzarà per qualificar la carpeta d’aprenentatge).
Pots presentar-la en el format que més t’agradi: paper, power point, blog, web… Si vols presentar-la en format digital n’hi ha de preparats que només cal anar-los omplint com:
https://sites.google.com/site/portafoliplantilla/
Aquesta GuiaPortafolis fitness t’ajudarà a ordenar correctament la carpeta i també et serà interessant tenir en compte la rúbrica d’avaluació per fer una bona carpeta d’aprenentatge.