Introducció

El tema de recerca del nostre treball són les dones dels emperadors romans de la dinastia Julio-Clàudia i el fundador d’aquesta, Juli Cèsar. Hem escollit aquest tema perquè és ben sabut que des de l’antiguitat, sempre s’ha conegut els homes més importants de la història i nosaltres volem donar a conèixer també algunes dones destacades.

Vam prendre com a model la història romana, un món clàssic del qual neixen les arrels de la nostra societat occidental. Dotze segles d’història humana plens de misteris, intrigues i curiositats.

A partir dels emperadors de la dinastia Julio-Clàudia i Juli Cèsar, representatius per ser la primera dinastia de l’Imperi Romà, hem estudiat algunes de les seves dones. No només esposes, sinó també germanes, mares, filles i àvies.

 

Els nostres objectius

L’objectiu del nostre treball és demostrar la influència que van tenir algunes d’aquestes dones en assumptes rellevants del món romà. Un altre objectiu és contrastar la visió donada d’aquestes dones per dos historiadors clàssics, Tàcit i Suetoni, que van pertànyer a la mateixa època, amb una visió més actual donada per Robert Graves, un autor modern. A partir d’aquest estudi, hem pogut demostrar les característiques més destacables de cada dona, els seus caràcters i la percepció d’aquests que varia d’un autor a un altre. Així mateix, volem fer saber que la forma de viure de les dones que envoltaven els emperadors romans, no correspon a la concepció que podem tenir actualment. El que sembla una vida de riqueses i plaers, és en realitat una forma de viure per sota de tots aquests valors dins d’un món de cobdícia, enganys, traïcions, assassinats…

 

Com vam escollir aquest tema?

La nostra idea sobre el treball de recerca era treballar el món romà, ja que totes dues, Paula i Miriam, som alumnes de segon de batxillerat humanístic i cursem llatí.

Com a dones del segle XXI amb consciència de la societat actual en la qual vivim, des d’un principi volíem fer un treball en el qual el tema principal girés entorn les dones i la injústicia que han patit al llarg del temps. La nostra primera opció va ser el paper de la dona al llarg de la història, si bé la nostra tutora i professora de clàssiques Isabel, ens va recomanar centrar-nos en un aspecte més concret perquè aquest era un tema molt extens. Aleshores, vam pensar en el tema “El sexe en l’època romana” però la nostra tutora ens va dir que el tema ja havia sigut escollit prèviament per unes companyes nostres. Posteriorment, ella ens va proposar el tema escollit: treballar amb les dones dels governants romans de la dinastia Julio-Clàudia. Aquest tema abarca des de l’últim governant de la República romana fins els cinc primers emperadors de la dinastia Julio-Clàudia, primers emperadors que van governar a l’inici de l’Imperi. Juli Cèsar, Octavi August, Tiberi, Calígula, Claudi i Neró van ser els models escollits per informar-nos de les seves dones.

 

Metodologia

Durant l’estiu vam cercar informació a internet per establir la base del nostre treball. A partir de diverses webs i suports bibliogràfics de la biblioteca Esteve Paluzie (Barberà del Vallès) vam elaborar les biografies de cada personatge a estudiar. Primerament ens vam centrar en els homes, per ajudar a introduir les seves dones. Paral•lelament, vam elaborar el context històric i social que abarca l’època en la que es situa el nostre treball (finals de la República i començament de l’Imperi). A continuació vam començar a treballar en el nostre tema central del treball, les dones.

Simultàniament, vam veure la mini sèrie composta per 13 capítols basada en la novel•la de Robert Graves, Yo, Claudio. Aquesta sèrie ens va ajudar a tenir una primera concepció de la vida imperial.

Més endavant, vam llegir els llibres dels autors clàssics (Anales i Los doce Césares) i de l’autor contemporani escollit (Yo, Claudio i Claudio el dios y su esposa Mesalina), dels quals vam extreure fragments que suportaven la informació obtinguda anteriorment. A més a més, vam trobar més informació per afegir i contrastar amb la que ja teníem.

Finalment, a partir de la informació prèviament treballada, vam elaborar una petita conclusió de cada dona.

Respecte al format del nostre treball de recerca, la nostra tutora va voler realitzar-lo en format bloc de WordPress. Després d’haver redactat tota la informació en Microsoft Word la vam traspassar al nostre bloc, dividit en pàgines i subpàgines acord amb els diferents aspectes del nostre treball. Un avantatge que té treballar en format bloc, és que hem pogut vincular pàgines web per fer més entenedors alguns conceptes i el tema queda exposat d’una forma molt més visual. També, queda millor distribuït i es pot diferenciar fàcilment un apartat d’un altre.

 

Estructura

Pel que fa a l’estructura del nostre treball, està dividida en les següents parts: introducció, context històric, context social, les fonts de les quals hem extret informació, una introducció a la dinastia Julio-Clàudia, els emperadors amb Juli Cèsar i com a subpàgines les dones de cadascun d’ells, una conclusió general, el glossari amb definicions de paraules que cal saber i la bibliografia.

Vam dividir així el nostre bloc per diferenciar les parts que són per situar el treball (context històric i social), i les parts del treball pròpiament (dinastia Julio-Clàudia amb tots els personatges estudiats, glossari, etc).

Ens els personatges més anecdòtics també hem inclós un altre apartat: el sabies que? . Aquest apartar afegeix curiositats d’aquests personatges sense interferir en el cos del treball i la informació important per aquest.

Al final de les pàgines pertanyents a cada dona, hi ha un apartat anomenat Conclusió. En aquest apartat, fem una reflexió sobre cadascuna d’elles basant-nos en la informació anteriorment recercada: informació de la web, informació bibliogràfica, fonts clàssiques (Tàcit i Suetoni) i fonts modernes (Yo, Claudio de Robert Graves; Claudio el Dios y su esposa Mesalina i la mini sèrie basada en ambdues novel•les).

 

Dificultats

Durant l’ elaboració del nostre treball ens han sorgit diverses dificultats:

La principal, ha estat l’excés d’informació d’unes dones i l’escassetat d’altres. El problema s’ha accentuat amb els llibres: en alguns llibres apareixia molta informació sobre algunes dones i en d’altres no apareixia res. Al principi, a banda d’això, ens costava més de trobar informació perquè no sabíem com buscar o per on començar a buscar.

Amb els llibres també, vam tenir el problema de l’idioma. Són llibres que es troben traduïts al castellà. Per contra, és molt difícils trobar-los en català. Vam estar buscant els llibres en les biblioteques de Barcelona, de la Universitat Autònoma de Bellaterra, de Sabadell… però no els vam trobar enlloc. Diverses setmanes després, la nostra tutora Isabel ens va donar l’adreça d’una biblioteca on els podríem trobar, però vam estar parlant i vam pensar que no ens donaria temps a buscar totes les parts d’aquests llibres en català i refer-les.

Al principi sobretot, vam tenir l’inconvenient de no saber com començar a estudiar aquestes dones i de quina manera plasmar el nostre estudi sobre el bloc. Vam començar a treballar d’una manera una mica entrebancada que, poc a poc, vam anar corregint fins arribar a definir la nostra metodologia de treball.

Parlant amb la nostra tutora, vam pensar que posant les dones com a sub-apartats dels homes, donàvem més importància a aquests darrers, i el nostre treball es centrava en elles. La dificultat que ens hem trobat aquí és la de no poder situar les dones en un plànol més principal, ja que per introduïr aquestes, s’han d’estudiar primer els seus marits i/o amants.

El temps ha sigut un altre inconvenient. Durant l’estiu vam aprofitar per treure la informació bàsica per treballar a partir d’aquesta i veure la mini sèrie Yo, Claudio. Les llargues setmanes d’exàmens de segon de batxillerat ens han fet relentitzar el ritme de treball que nosaltres teníem establert.

El format de treball en bloc també ens ha suposat un problema. El bloc és un format que requereix de molt treball i dedicar-hi temps. Els enllaços a les fotos, les paraules, el muntatge de les pàgines… és més complex d’elaborar que en un document de Microsoft Word.

Una altra dificultat que trobem del nostre treball, és la dificultat per trobar suport visual. És difícil trobar fotos (sobre escultures o quadres) d’unes persones concretes que van viure fa vint-i-un segles. Per tant, la informació visual es troba més limitada que en altres treballs.

L’últim problema que se’ns ha plantejat ha sigut el de trobat la manera de presentar el nostre treball en forma material, ja que no es pot presentar imprés en document de Microsoft Word.

Una altra dificultat, aquesta més petita, ha sigut haver d’adaptar el nostre ritme i la nostra forma de treball. En poc temps, però, vam aprendre a treballar d’una forma coordinada.

Finalment, aquesta ha sigut la nostra presentació física del treball de recerca:

Cartes elaborades de forma casolana amb segell de lacre, imitant l'estil de les cartes antigues

Cartes elaborades de forma casolana amb segell de lacre, imitant l’estil de les cartes antigues

One thought on “Introducció

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *