Octavi August

Gai Juli Cèsar Octavià, més conegut com Octavi o Octavi August, va néixer el 9 d’Octubre de l’any 63 aC a Roma.

Moneda amb el retrat d'Octavi August

Moneda amb el retrat d’Octavi August

Era fill de Gai Octavi i Àcia, neboda de Juli CèsarQuan va morir el seu pare, aquest va anar a viure amb la seva àvia Júlia, i posteriorment va ser adoptat per Juli Cèsar, germà de la seva àvia.

L’any 46 aC va començar la seva carrera militar amb el seu besoncleA la mort de Juli Cèsar, es va designar Octavi com hereu, però Marc Antoni es va negar a acceptar la seva voluntat i l’any 43 aC es va consolidar un Segon Triumvirat format per Octavi, Marc Antoni i LèpidEn aquest mateix any, Octavi es va casar amb Clàudia, germana de Marc Antoni. L’any 40 aC, després de la mort de Clàudia, es va casar amb Escribònia, mare de la seva única filla biològica, Júlia. En aquest mateix any, Marc Antoni es va casar amb Octàvia, germana d’Octavi August. Abans del naixement de la seva filla, Octavi es va divorciar i va contraure matrimoni amb Lívia Drusil·laLívia tenia dos fills, Tiberi i Drus, del seu antic matrimoni amb Tiberi Claudi Neró. Octavi va designar a Drus, com a successor, però després de la seva prematura mort va haver de designar Tiberi com a hereu de l’Imperi. Octavi va iniciar una lluita pel poder, va derrotar a Lèpid i va controlar tota la part occidental de l’Imperi. Per derrotar a Marc Antoni va aprofitar el seu fracàs a la guerra contra els Parts i les seves clandestines relacions amb Clèopatra d’Egipte. Marc Antoni va abandonar Octàvia i es va traslladar a Egipte, on vivia amb Cleòpatra i els bessons que tenia amb aquesta. Com a última estratègia, Octavi va llegir el testament de Marc Antoni en públic on declarava que deixava totes les seves possessions, als fills d’aquest amb Cleòpatra. L’estat va declarar Marc Antoni com a enemic públic i Octavi va aconseguir el poder en solitari.

Finalment, l’any 27 aC es va restaurar un sistema republicà, que en realitat era una monarquia encoberta en que Octavi tenia tot el poder de decisió, sota el nom de Principat. El Senat va entregar el títol d’August a Octavi i aquest va passar a anomenar-se Octavi August. En el seu regnat, Octavi August es va proclamar president del Senat, Pòntifex Màximus (competència en la religió romana), va vetar les lleis del Segon Triumvirat i les va modificar al seu favor (podia consultar els comicis, suggerir lleis i vetar decisions del Senat). També va intensificar els càstigs per adulteri i les lleis i deures del matrimoni. Octavi August volia per al poble romà, un model de vida basat en la família i el matrimoni. Resultant d’aquestes lleis, va haver de desterrar la seva filla Júlia, acusada d’adulteri i el famós poeta Ovidi.

Octavi August va construir durant el seu regnat, diverses obres públiques tal com aqüeductes, fòrums, teatres i nombrosos temples. El període de pau que va caracteritzar el seu regnat, va ser anomenat Pax Augusta.

August de Prima Porta, escultura que representa el poder d'Octavi August

August de Prima Porta, escultura que representa el poder d’Octavi August

Octavi August va morir a Nola (Nàpols), el 19 d’Agost de l’any 14 dC. A la seva mort, se’l va fer convertir en deu per al poble Romà.

.

Sabies que… ?

– El mes d’ Agost era conegut com sextilis a l’època romana per ser el sisè mes al calendari romà original. Aquest es va transformar en Agost, en honor a August.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *