Pompeia

Pompeia va ser la tercera esposa de Juli Cèsar.

Moneda romana sobre Pompeia

Moneda romana sobre Pompeia

Pompeia Sila era filla de Quint Pompeu Ruf i de Cornèlia, filla del dictador romà Luci Corneli Sila. Era una dona bella i encantadora però no molt intel·ligent. Juli Cèsar es va casar amb ella l’any 68 aC, després d’haver exercit les funcions de qüestor a Hispània, i després de la mort de la seva segona esposa, Cornelia Cinna la Menor l’any anterior. Juli Cèsar era nebot de Gai Mari mentre que Cornelia era filla de Luci Corneli Cinna. Mari i Cinna eren els caps dels Populars, que havien estat derrotats durant la primera guerra civil entre Mari i Sila i la segona guerra civil entre Cinna i Sila. L’any 63 aC, Juli Cèsar va ser escollit Pontifex Maximus. Aquest càrrec donava dret al Cèsar a residir a la Domus publica (residencia oficial). En aquesta casa, Pompeia va acullir les festes de la Bona Dea, a les que només hi podien assistir dones. Un jove patrici, Publi Clodi Pulcre, va conseguir introduïr-se a la casa disfressat de dona, amb el propòsit de seduïr a Pompeia. Va ser desenmascarat i perseguit, acusat de profanació.

Para reemplazar a Cornelia, casóse con Pompeya, hija de Q. Pompeyo y sobrina de L. Sila, de quien más adelante se divorció por sospecha de adulterio con P. Clodio, al que se acusaba públicamente de haberse introducido en sus habitaciones disfrazado de mujer durante las ceremonias religiosas, decretando el Senado la información de sacrilegio.”

Los doce Césares, Cayo Julio César, VI

Juli Cèsar no va aportar cap prova contra Clodi durant el judici i aquest va quedar absolt. Per contra, es va divorciar de Pompeia. Suetoni esmenta als seus escrits que Juli Cèsar va dir “La esposa de Cèsar no només ha de ser honesta, sinó semblar-ho”.

Retrat de Pompeia

Retrat de Pompeia

Conclusió

Pompeia, és citada amb poca freqüència en els escrits dels autors clàssics com Tàcit o Suetoni. Va ser una dona important, ja que tenia una bona influència política. La seva separació de Juli Cèsar va ser per motius d’adulteri aparent. Era una dona bella i encantadora, però per diverses fonts històriques sabem que no era una dona intel·ligent. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *