Tiberi

Tiberi Claudi Neró més conegut com Tiberi va néixer a Roma l’any 42 aC.

Bust de Tiberi

Bust de Tiberi

Era fill de Lívia Drusil·la i Tiberi Claudi Neró, perteneixent a la gens Claudia. El seu germà era Neró Claudi Drus, nascut al 38 aC. La primera vegada que Tiberi va aparèixer en públic va ser a l’edat de nou anys a la cerimònia funerària del seu pare biològic. Posteriorment va aparèixer a la desfilada celebrada per August commemorant la derrota de Marc Antoni i Cleòpatra. Tiberi es va iniciar en la política com qüestor, que era la persona que supervisava el tresor i les finances de l’estat, l’exèrcit i els funcionaris. Van concedir-li el dret de presentar-se com a cònsol i pretor cinc anys abans de l’edat que requeria el càrrec.

Escultura de Tiberi

Escultura de Tiberi

Anys més tard, Tiberi va iniciar una carrera com advocat i va començar a estudiar retòrica grega. L’any 20 aC va ser destinat a Orient per recuperar el comandament de les legions que els parts havien conquerit a Marc Antoni. Quan va tornar d’Orient, es va casar amb Vipsània Agripina. També va ser anomenat pretor. L’any 13 aC va ser anomenat cònsol i va néixer el seu fill Juli Cèsar Drus o Drus el Jove. Quan va morir Agripa, marit de Júlia la Major, va separar-se de la seva dona per ordre d’August i es va casar amb ella. Aquest no va ser mai un matrimoni feliç i només van tenir un fill que va morir en la seva infantesa. Tiberi va seguir visitant la seva antiga esposa, Vipsània, implorant el seu perdó, fins que Octavi August se’n va assabentar i van prohibir aquestes trobades. Posteriorment es va retirar de la política i es va exiliar a Rodes, una illa grega situada al mar Egeu. Quan Octavi August va caure malalt, Tiberi va navegar cap a Roma on va saber que havia sobreviscut. Tiberi va escriure cartes a Octavi August demanant tornar a Roma i aquest, va denegar les seves peticions diverses vegades. Els únics candidats per la successió que quedaven a Octavi August eren els seus néts, Gai i Luci Cèsar. Luci Cèsar i Gai van morir els anys 2 i 4 respectivament. Lívia, dona d’Octavi August i mare de Tiberi va demanar a August que permetés a Tiberi tornar a Roma i en la precarietat de successors, August va haver d’acceptar. Tiberi va ser adoptat com a fill i hereu d’Octavi August. L’any 13 dC, els poders de Tiberi eren iguals als d’Octavi August i es va fer co-princeps. Octavi August va morir l’any 14 dC, va ser enterrat i el van deïficar. Tiberi va ser confirmat com a únic successor.

En el seu regnat, Tiberi va desacreditar els Comicis, i va donar més poder al Senat. L’emperador disposava de tots els poders d’un tribunal, de cònsol i procònsul i governador de les províncies. A l’emperador se li atribuien diferents títols com Pater Patriae o pare de la pàtria, Princeps Senatus o príncep del Senat, Imperator i Augustus. Tot i això, Tiberi mai va acceptar el títol de Pater Patriae. Germànic va recuperar les legions de Panònia i Germània i va tornar a Roma. Així es va guanyar la posició de favorit per la successió de Tiberi. Un any després, Germànic va morir assassinat. L’any 22 va començar a compartir poders tribunicis amb el seu fill Drus el Jove i a fer excursions a Campània, cada vegada més llargues. L’any 23, Drus el Jove va morir i Tiberi es va retirar a l’Illa de Capri.

Representació de la època moderna sobre Tiberi

Representació de la època moderna sobre Tiberi

Quan el seu fills Drus va morir, va confiar el poder de la ciutat a Luci Eli Sejà, amic i confident de Tiberi durant més de vint anys. Quan Tiberi es va retirar, el seu amic estava al carrèc de l’administració de l’estat i la capital. Sejà va consolidar el seu poder i va intentar ser adoptat a la família Julio – Clàudia i per això va mantenir relacions amb Clàudia Lívia Júlia, o Livil·la, neboda de Tiberi. El gran número d’enèmics que es va generar, no van permetre que Sejà adquirís el poder. Aquest va ser jutjat i executat i el van substituïr per Nevi Sertori Macró. Aquestes accions van danyar la imatge i reputació de Tiberi. Al final de la seva vida va anomenar al nét del seu germà Neró Claudi Drus, Calígula, com a successor.

Tiberi va morir a Misenum, cap i port de Campània, el 16 de març de l’any 37 als 77 anys d’edat. Al seu testament, Tiberi deixava el seu poder a Calígula, que es va consolidar com emperador romà. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *