Neró

Neró Claudi César August Germànic (Nero Claudius Caesar Augustus Germanicus) va ser l´últim emperador de la dinastia Julio-Clàudia que va governar a Roma, del 13 d’octubre de l’any 54 fins al 9 de juny de l’any 68.

neron y locusta

Neró a un espectacle de gladiadors

Nascut l’any 37 a Antium (ciutat de la regió del Laci, Itàlia) va ser l’únic fill de Gneu Domici Aenobarb (un senador i militar romà) i Agripina la Menor. Era nebot de Claudi, a qui va succeir, i per tant besnét d’August.

La seva mare va convèncer a Claudi de que adoptés a Neró i el va casar amb Octàvia, filla de Claudi, només amb 16 anys. Finalment Agripinil·la va assassinar l’emperador Claudi deixant el camí lliure per al seu fill. Neró fou proclamat emperador amb 17 anys per la Guàrdia Pretoriana, dirigida per un militar anomenat Sext Afrani Burre.

El regnat de Neró va estar influenciat per la seva mare, per Burre i per Sèneca (el seu tutor i filòsof).

El cercle d’amics de Neró el van posar en contra de la seva mare i aquesta va començar a conspirar amb Britànic per enderrocar al seu fill.

Uns anys més tard, Britànic va morir sospitosament (segons Tàcit, va ser Neró qui el va enverinar ajudat per Octàvia). Desprès, l’emperador va matar la seva mare.

En la vida personal de Neró van intervenir tant dones com homes.

Insatisfet amb el seu matrimoni amb Octàvia, va tenir diferents romanços amb Clàudia Actea (una lliberta), Pitàgoras, Messal·lina Estatília, Sporus (a qui va fer castrar i va intentar canviar-li el sexe) i Aule Plauci.

La seva amant més destacada va ser Popea Sabina, amb qui es va casar l’any 62. Aquesta, va obligar a Neró a assassinar a Octàvia.

Els cinc primers anys del regnat de Neró són un dels millors períodes de la història romana. A partir de la seva relació amb Popea, Neró es va anar convertint en una persona boja i tirana que va cometre moltes atrocitats entre les quals destaca l’incendi de la ciutat de Roma per reconstruir-la al seu gust:

Desagradándole, según decía, el mal gusto de los edificios antiguos, la estrechez e irregularidad de las calles, hizo poner en fuego la cuidad […]. Nerón estuvo contemplando el incendio desde la torre de Mecenas, encantado según dijo, de la hermosura de la llama.”

Los doce Césares, Nerón Claudio, XXXVIII

gran-incendio-de-roma

Pintura del gran incendi de Roma provocat per Neró

 També va cometre altres bogeries, com per exemple:

“Tras haber prostituido todas las partes de su cuerpo, ideó como supremo placer cubrirse con una piel fiera y lanzarse así desde un sitio alto sobre los órganos sexuales de hombres y mujeres atados a postes.”

Los doce Césares, Nerón Claudio, XXIX

Va cometre alguns delictes sense sentit, com anar a robar durant les nits disfressat d’esclau:

Y dentro de Roma se padecía grandemente por las crueles, feas y pesadas travesuras que andaba haciendo de noche Nerón, vestido de traje de esclavo por no ser conocido, discurriendo desenfrenadamente por las calles, tabernas y burdeles de la cuidad, acompañado de muchos que robaban las cosas que estaban para venderse, hiriendo a los que encontraban tan sin conocerse unos a otros”

Anales, XIII, 25

Neró va morir l’any 68. El Senat el va declarar enemic de la pàtria per la seva incapacitat de governar i va voler matar-lo:

“Llegó un correo a entregarle una carta de Faón; la cogió y leyó en ella que el Senado le había declarado enemiga de la patria, y le hacía buscar para castigarle de acuerdo con las leyes antiguas.”

Los doce Césares, Nerón Claudio, XLIX

Va intentar suïcidar-se ell mateix i va anar a una casa de camp amb un seguit d’homes que l’acompanyaven. Sense valor per poder-ho fer, va demanar al seu secretari Epafrodit que el matés i aquest va clavar-li un punyal al coll.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *