Sabina Popea

Sabina Popea va néixer l’any 30 a la ciutat romana de Pompeia (situada a la Campània, Nàpols).

 

399px-Poppaea_Olimpia

Escultura de Sabina Popea

Era filla de Tit Ol·li, pretor en el regnat de Tiberi, i de Popea Sabina la Major, una de les dones més belles del seu temps segons Tàcit:

Porque su madre, que excedió a todas las de su tiempo en hermosura, le había dado igualmente fama y beldad, hacienda la que bastaba para conservar el esplendor de su linaje, habla graciosa e ingenio acomodado a ser lasciva y parecer honesta.”

Anales, XIII, 45

Abans de casar-se amb Neró, Popea va tenir dos matrimonis:

El seu primer marit va ser Rufri Crispí, senador i prefecte de la Guàrdia Pretoriana. Van tenir un fill amb el mateix nom del pare.

El segon marit fou Marc Salvi Otó, segons Tàcit per conveniència:

“Ésta pues, siendo casada con Rufo Crispino, Caballero romano, de quien había tenido un hijo, la trajo a Otón a su voluntad, tanto por verle mozo, disoluto y gastador, como por la privanza grande que alcanzaba con Nerón.”

Anales, XIII, 45

Otó era amic de Neró i l’emperador freqüentava casa seva. Cada cop que Neró visitava el seu amic, Popea coquetejava amb ell. L’emperador es va sentir molt atret per la dona i junts van començar una relació d’amants:

“Y no se dilató mucho el juntar el matrimonio con el adulterio”

Anales, XIII, 45

Neró va fer Otó governador de Lusitània (a l’actual península ibèrica) i aquest va marxar. Popea va esdevenir la seva amant oficial.

Popea va tenir una gran influència sobre l’emperador. El va incitar perquè matés a la seva pròpia mare (Agripina la Menor) que representava una inestabilitat tant per al poder de Neró com al seu propi. Agripinil·la finalment va ser executada. Més tard, Popea va fer que Neró es divorciés de la seva dona (Clàudia Octàvia) i la va exiliar i matar.

Desprès d’aquests dos assassinats, Neró i Popea es van casar.. Van tenir una filla, Clàudia Augusta, que va morir al poc temps de néixer:

“Tuvo Nerón una alegría extraordinaria, por causa de una hija que le nació de Popea, a quién llamó Augusta, dando también a su madre el mismo sobrenombre”

Anales, XV, 23

Popea Sabina es va fer molt famosa a Roma per la seva bellesa i els mètodes que utilitzava per cuidar-se. El mètode del que més es parlava eren els banys de llet d’ase per mantenir la joventut.

Segons Tàcit aquesta dona ho posseïa tot, menys honestedat:

“No le faltó a esta mujer ninguna cosa, sino la honestidad del ánimo.”

Anales, XIII, 45

Va morir l’any 65, estant embarassada. Alguns escriptors com Tàcit i Suetoni, afirmen que Neró li va propinar una forta patada al ventre i li va provocar l’avortament del nadó i la seva mort:

“Al fin de estas fiestas sucedió la muerte de Popea por un enojo casual de su marido, que estando preñada la mató de una coz”

Anales, XVI, 6

“Su amor no impidió, sin embargo, que la matase de un puntapié”

Los doce Césares, Nerón Claudio, XXXV

 Alguns historiadors diuen que va morir per una complicació al seu embaràs o enverinada. Tàcit ho nega amb els seus arguments:

“Porque no tengo por verdad que la hiciese morir con veneno, como lo escriben algunos, más por odio a Nerón que porque merezcan ser creídos en esta parte, hallándose él con gran deseo de tener hijos y muy aficionado y rendido a su mujer”

Anales, XVI, 6

 La mort d’aquesta dona, com diu Tàcit, va ser trista però també alegre:

“La muerte de Popea, que así como fue aparentemente triste y dolorosa a todos, fue asimismo alegre y regocijada a los que se acordaban de su crueldad y deshonestidad”

Anales, XVI, 7

sabina

Retrat de Sabina Popea

 

Conclusió

Sabina Popea va ser una dona astuta i perversa que va provocar molts assassinats per la seva conveniència.

A més de famosa per la seva bellesa i pels mètodes que utilitzava, va ser una de les dones més influents en el poder de l’emperador.

Va dominar aquest psicològicament i va conseguir transtornar a Neró i canviar el seu comportament. Era una dona intel·ligent que sabia com havia d’actuar per conseguir allò que volia. 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *