Salsa i Rock & Roll

Salsa

Contràriament al que se sol pensar, la salsa neix a Nova York a principis dels 60, a partir de la immigració porto-riquenya i cubana. El son i la guaracha, combinades amb el rock, formen la seva base musical i de ball. Des dels primers autors, com Rubén Blades o Héctor Lavoe, que van posar les bases rítmiques amb el clàssic “tumbao” i la “clave de son” , els compositors i orquestres han anat matissant i enriquint aquest gènere, donant-li molts accents, però sempre dins un idioma universal.

En l’actualitat continua completament viva i es balla a gairebé a tot arreu, sent estrany que qualsevol ciutat del món no gaudeixi d’una o vàries salsoteques

Més que un ball, doncs, és una forma de ballar (tant junt com separat), un estil, que permet ballar sol o en parella, sempre però amb una gran mobilitat de cintura i de malucs, i que obliga gairebé a ballar-lo entravessat, a contratemps. Contràriament al son, aquí els peus no arriben a ajuntar-se en el darrer temps, i les sèries solen de quatre moviments en quatre temps. El pas bàsic i les figures són les mateixes en totes les modalitats, però l’estil canvia en funció del tempo i del ritme. Així, la salsa cubana talla el moviment de malucs i té una sèrie de figures semblants a les del rock, mentre que la  salsa romàntica es caracteritza pel sensual vinclament de cossos al compàs de la música i pel contacte entre els ballarins

Les combinacions més usuals són el pas bàsic, el pas lateral, el balanceig (endavant-endarrere), l’obre-tanca, el pas entrecreuat, el pas girat, el setanta, el setanta complicat, el pas dels enamorats i els girs (a la dreta o a l’esquerra) i desplaçaments. En grup es balla, de vegades, en forma de roda, (roda cubana).

En el vídeo que presentem a continuació podeu veure els diferents passos que fem a classe:

Rock & Roll

Nom procedent de l’anglès rock & roll (gronxar-se i rodar o girar).  Ball de parella agafada generalment de mans. Pot suggerir: força, elasticitat, resistència, duresa, modernitat, innovació.

El rock & roll procedeix d’Amèrica del Nord on és conegut a partir de la dècada 1930, tot i que es popularitza a la dècada de 1950. Arriba a Catalunya a principis de la dècada dels cinquanta.

La música deriva del Rhythm and Blues i del Country and Western. Coincidint amb la II Guerra Mundial una generació de músics emigra cap al nord dels EUA (Detroit, Chicago i altres grans ciutats) de manera que el blues rural, en arribar a la gran ciutat, incorpora elements urbans.

Juntament amb elements del country, més endavant evolucionarà cap al rock and roll esdevenint una actitud rebel dels joves. Alhora representa una nova manera de ballar, moure’s, de relacionar-se i de viure. Popularitzat sobretot per Elvis Presley, Chuch Berry, Bill Haley, Jerry Lee Lewis, etc

Així es balla el rock:

i així el ballarem nosaltres:

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *