El preu postural de l’elegàcia

 

 

 

 

 

 

Quan et poses les teves elegants sabates de taló, alguna cosa passa en el teu cos … Un ajust postural global com a resposta al desplaçament anterior del centre de gravetat. L’elevació del taló obliga al turmell a situar-se de manera de contínua en flexió plantar, centrant tota la pressió del suport sobre l’avantpeu. Calls, galindons, deformitats dels dits, etc. Però parlem també d’un escurçament crònic del soli, bessons i tendó d’Aquil·les que deteriora per complet la mecànica podal en la locomoció (adéu a la amortiment i propulsió), a més de generar tensió fascial en tota la cadena posterior que se suma a la tensió generada per una major càrrega postural en els erectors espinals. Els genolls es flexionen, la tíbia trencada cap a l’interior, la pelvis s’inclina posteriorment, es redueix la lordosi lumbar i el cap i columna dorsal es situen posteriorment en relació a la línia de gravetat.

Aquest desajust és proporcional a l’altura del taló, a partir dels 5 cm, el deteriorament de l’alineació postural sembla més rellevant … I que hi ha de les sabatilles de córrer que presenten habitualment d’1 a 2 cm. d’elevació del taló amb l’objectiu d’aconseguir una major amortiment i projecció anterior del CG? L’alteració potser sigui mínima, però en un context crònic, més enllà dels entrenaments, si fem servir diàriament aquest calçat durant hores i hores, és molt probable que també succeeixin problemes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Referencias.
Lateur BJ. American J of
Physical Medicine & Rehabilitation 1991
Franklin M.E. J of Orthopaedic
& Sports Physical Therapy, 1995
Mika A. Acta of Bioengineering &
Biomechanics 2011

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *