La realitat virtual és una simulació artificial per ordinador que aconsegueix donar la sensació que allò representat és real. La seva aplicació obre expectives de negoci i de transformació social inimaginables temps enrere en el camp de l’oci, l’empresa, la tecnologia o la medicina, per posar només quatre exemples.
Però també obre un important debat ètic en el sentit que pot deformar intencionadament la realitat amb l’objectiu de manipular la societat. És el cas, si em permeteu un ús ampli del concepte de realitat virtual, de les fake news o notícies falses, sovint acompanyades de fotografies i vídeos descontextualitzats o directament modificats amb la intenció de reforçar una informació falsa.
També esdevé una manipulació similar que se’ns preseleccioni informació quan fem una cerca per internet amb l’objectiu de condicionar les nostres compres o distorsionar la realitat i la nostra opinió.
El curs Cerca avançada, monitoratge i validació de la informació a Internet de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya ens proposa eines avançades de cerca d’informació per internet i per les xarxes socials, així com protocols de validació de la consistència i fiabilitat de la informació trobada. I és que, com es diu al curs, no ens podem permetre ser innocents i ingenus! Per ser informats i no viure en un món virtual controlat per uns altres de manera intencionada, la informació a la que accedim ha de ser rellevant (ha d’augmentar el coneixement), exacta (no ha de distorsionar res), completa (hi ha d’haver tota la que es necessita), fiable (no pot tenir febleses quant a veracitat), prou detallada i comprensible:
Estigues preparat…
- Si vols que els resultats de la cerca no estiguin condicionats per altres cerques anteriors,
- utilitza diversos cercadors, o, fins i tot, diversos dispositius (ordenadors diferents, mòbil, tauleta…),
- tanca la sessió i surt del teu perfil de navegació, i
- esborra l’historial i les galetes del navegador.
A la Viquipèdia es pot trobar una llista actualitzada dels diferents cercadors que tenim a l’abast. Els principals són Google, Bing i DuckDuckGo. Ens hauríem d’acostumar sempre a consultar almenys aquests tres cercadors per a qualsevol cerca.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
- Si vols ser tu qui decideixi quina informació consultar,
- no et conformis en mirar la primera pàgina de resultats del cercador,
- tingues molt clars quins són els objectius de la teva cerca per tal de seleccionar correctament els resultats, i
- no et deixis portar per anuncis ni resultats de la cerca promocionats.
Fes ús de totes les eines de cerca…
- Utilitza cercadors especialitzats per a cerques especialitzades o avançades:
- DMOZ (motor de cerca per temes)
- Dialnet (hemeroteca d’articles científics)
- TDX (consulta de tesis doctorals defensades a Catalunya)
- Google Scholar (cerca d’articles científics)
- Microsoft Academic (cerca d’articles científics)
- Dades obertes Gencat (catàleg de dades obertes de la Generalitat de Catalunya)
- Academia (xarxa social d’investigadors)
- Researchgate (xarxa social d’investigadors)
- Semantic Scholar (cercador acadèmic de 2a generació)
- Social Searcher (cerca de paraules a les xarxes socials)
- RACO (revistes catalanes amb accés obert)
- Utilitza la cerca avançada de paraules:
També pots utilitzar la cerca simple amb els següents operadors:
- Cerca literal: escriu entre cometes per fer cerca literal (“paraula mot“): Google, Bing, DuckDuckGo.
- Totes les paraules: intercal·la les paraules per AND per buscar fonts amb totes les paraules (paraula AND mot): la majoria de cercadors.
- Alguna paraula: intercal·la les paraules per OR per buscar fonts amb alguna de les paraules (paraula OR mot): la majoria de cercadors.
- Descartar paraules: utilitza el signe – davant de la paraula que no volem que aparegui a la cerca (paraula –mot): Google, Bing, DuckDuckGo.
- Afegir paraules: utilitza el signe + davant de paraules sense valor semànticu (preposicions, articles, etc.) perquè siguin incloses en la cerca (paraula +que): Bing.
- Cerca literal amb comodí intercal·lat: utilitza el signe * si en una cerca literal entre cometes volem admetre paraules intercal·lades no definides (“paraula * mot“): Google.
- Prioritzar paraules: utilitza l’expressió prefer: davant de la paraula que volem prioritzar a la cerca (paraula prefer:mot): Bing.
- Restringir cerca a una web: afegeix site: i la web a la que volem restringir la cerca després de les paraules clau (paraula site:gencat.cat): Google, Bing, DuckDuckGo.
- Descartar web d’una cerca: afegeix -site: i la web que volem descartar en la cerca després de les paraules clau (paraula -site:gencat.cat): Google, DuckDuckGo.
- Cerca en webs afins: afegeix related: i una web si volem buscar paraules en webs similars a la indicada (paraula related:gencat.cat): Google.
- Cerca de documents en un determinat format: afegeix filetype: si volem cerca d’arxius amb una determinada extensió (paraula filetype:PDF): Google DuckDuckGo.
- Cerca dins l’expressió url: utilitza l’operador inurl: si volem restringir la cerca a webs amb url que contingui la paraula indicada després de l’operador (paraula_de_cerca inurl:paraula_d’url): Google, DuckDuckGo.
- Cerca dins del títol de les web: utilitza l’operador intitle: si volem restringir la cerca a webs amb títol que contingui la paraula indicada després de l’operador (paraula_de_cerca intitle:paraula_de_títol): Google.
- Cerca en pàgines enllaçades a una web: utilitza l’operador link: si volem restringir la cerca a pàgines enllaçades a una determinada web (paraula link:gencat.cat): Google.
- Cerca en un interval numèric: utilitza dos punts seguits entre dues xifres si volem restringir la cerca a un interval numèric (paraula 1971..2020): Google.
- Cerca combinada REGEX: utilitza el sistema d’expressions regulars REGEX per fer cerca combinada de paraules ordenades (la cerca “(A|B) (C|D)” proporcionarà resultats on hi hagi les combinacions literals següents: AC, AD, BC, BD): Google.
Gestiona correctament la informació…
- Per tal que no t’enganyin en la recopilació de resultats,
- desestima les fonts d’informació l’autoria de les quals no puguis comprovar o no et mereixin prou confiança,
- contrasta la informació que apareix en fonts diverses,
- en xarxes socials, valora la fiabilitat de la informació en funció del nombre i del perfil dels seguidors, de l’antiguitat del compte, i del nombre de likes i de retuits de la notícia.
- Utilitza eines d’emmagatzematge i gestió d’enllaços per tal d’organitzar-te i poder treballar amb un gran volum de fonts d’informació:
- Diigo (en versió per a escriptori i app mòbil)
- Tagpacker
- Google Bookmarks
Avança’t al canvi…
- Utilitza els agregadors de canals RSS per fer el seguiment de pàgines web i de resultats de cerca:
- Feedreader (agregador online i per a Windows)
- Flipboard (creació de magazines a mida)
- Feedly (per a mòbil, no només RSS)
- Utilitza detectors de canvi de pàgines quan aquestes no disposin de funció RSS:
- DeltaFeed (detector online)
Deixa un comentari