Harold McGee : La cuina i els aliments

mcgee.gif

Harold McGee escriu sobre la química dels aliments i la cuina. Va començar a dedicar-se a aquesta nova vocació després de cursar estudis universitaris a l’Institut Tecnològic de California i a la Universitat de Yale, on va escriure una tesi doctoral amb el profètic títol de “Keats and the Progress of Taste” (en referència a John Keats, poeta romàntic anglés del s.XIX) . Després d’uns quants anys com a professor de literatura i escriptura a la Universitat de Yale, va decidir posar en pràctica allò que havia estat ensenyant i escriure un libre: un llibre sobre la ciència present a la vida cotidiana.

El resultat va ser la publicació, l’any 1984 del llibre “On Food & Cooking: The Sciencie & Lore of the Kitchen” (La cocina y los alimentos. Enciclopedia de la ciencia y la cultura de la comida ), un compendi de 680 pàgines que va ser objecte de reportatges especials a revistes com Time o People i va guanyar el “André Simon Memorial Fund Award”. Aquesta obra va tenir la fortuna de coincidir en el temps amb un despertar angloamericà als plaers del bon menjar i a la diversitat de les cuines internacionals. “On Food & Cooking” va ajudar a satisfer l’apetit creixent d’informació sobre ingredients i tècniques culinàries.

Després d’altres publicacions, aparicions en televisió i participació en multiples congressos, va decidir publicar una nova edició revisada i ampliada de “La cocina y los alimentos”, fruit de deu anys de treball i que tal com va passar amb l’edició original va rebre nombrosos premis. Aquesta obra està considerada com un dels grans clàssics de la literatura gastronòmica (fins i tot l’anomenen biblia de la cuina) al que acudeixen tant els amants de la cuina com els chefs professionals de tot el món, amb la finalitat d’entendre d’on vénen els nostres aliments, de què es composen exactament i com la cocció d’aquests aliments els transforma en una altra cosa nova i deliciosa. “La cocina y los alimentos” va ser l’obra pionera en apropar al mon de la cuina conceptes científics propis de la tecnologia dels aliments i va contribuir a desenvolupar l’actual enfocament experimental que s’aplica al món de la cuina. Autors com el francés Hervé This s’han vist profundament influenciats pel camí que va obrir Harold McGee en la disciplina etiquetada actualment com cuina mol.lecular. Ara per fi tots podem gaudir d’aquesta gran obra traduïda recentment al castellà i editada l’any passat. Imprescindible.

Més informació sobre Harold McGee: www.curiouscook.com

McGee, Harold. La cocina y los alimentos. Debate. ISBN 978-84-8306-744-4

 

J.J. Sebastià

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *