XINÈS

Xinès per a catalans

Xinès per a catalans és un bloc on trobareu apunts, mini lliçons, curiositats i altres materials per aprendre mandarí. Podeu unir-vos també al seu grup a facebook

_________________________________________________________________

Parlem? Intercanvi lingüístic i cultural per joves

L’associació sociocultural La Formiga posa en marxa el programa PARLEM? consistent en un projecte d’intercanvi lingüístic i cultural entre joves xinesos i autòctons de 12 a 16 anys amb l’objectiu de crear un nou espai de relació a partir de l’aprenentatge conjunt de la llengua i la cultura pròpies.

Els destinataris del projecte són l’alumnat dels instituts de la ciutat de Barcelona i l’associació La Formiga voldria comptar amb la participació dels centres educatius ja que la iniciativa pot contribuir a fomentar la relació i mutu coneixement entre els alumnes de diferents orígens i cultures, així com millorar la participació tant dels alumnes com de les seves famílies a l’àmbit escolar i,  per tant, pot repercutir en positiu al centre educatiu.

Informació [+]

_________________________________________________________________

Els contes infantils en xinès

Els contes són una primer pas per a desenvolupar el gust per la lectura.
Llegir en família, mirar històries i llibres infantils en qualsevol llengua, pot ajudar a descobrir la lectura i el plaer d’entrar en el món de la literatura.

Us proposem escoltar aquest conte en xinès i en anglès… i memoritzar-lo!

 

 


Feliç any del Drac

Us desitgem que l’any del Drac que comença el pròxim dia 23 de gener us sigui ben propici!


 


Cursos de xinès a Tarragona

El passat 5 d’octubre va tenir lloc la inauguració dels cursos de xinès que s’imparteixen a Tarragona amb la professora Zhu Rongrong com a responsable del projecte.

S’ofereixen cursos per a alumnat principiant fins a nivell intermedi, a més de tallers de cal.ligrafia i de pintura xinesa.

_________________________________________________________________________________________________

Aula de Teatre Social i Intercultural per a Joves

Casa Àsia i la Xixa Teatre amb la col.laboració del Pla BCN Interculturalitat organitzen el curs Tots som actors i actrius i tenim alguna cosa a dir, tu esculls.

El curs consisteix en quatre sessions de tres hores , un assaig i dues representacions al llarg dels mesos d’octubre i novembre, en dissabte de 10.00 h a 13.00 h

+ Informació

_________________________________________________________________________________________________

BBC en xinès

Al web de la BBC en xinès trobareu tota la informació actualitzada del que passa arreu del món en aquesta llengua.

La BBC us proporciona també una pàgina sobre la llengua xinesa, amb frases , vocabulari, jocs com embarbussaments i acudits i altres recursos audiovisuals.

Hi trobareu també un curs per a principiants.


Llengua i cultura xineses: recusos a internet

A ICT Magic trobareu un interessant i ampli recull de recursos relacionats amb la llengua i cultura xineses com diccionaris online, exercicis, videos, podcasts o col.leccions de fotos que il.lustren la vida a la Xina.

Foto de http://ictmagic.wikispaces.com/Mandarin+&+Chinese+culture


Agermanament de l’Esc Miguel Hernández i l’Escola Experimental xinesa de Qingtian

 

L’escola Miquel Hernàndez de Badalona en el marc de les seves activitats d’entorn, dóna prioritat a l’aprenentatge de la llengua xinesa, com una forma d’acollir l’alumnat immigrant d’aquesta llengua i d’oferir possibilitats innovadores d’aprenentatge al seu alumnat sigui quin sigui el seu origen.

L’escola inicia aquest curs un agermanament amb l’Escola Experimental xinesa de Qingtian, amb l’objectiu d’ intercanviar metodologies i crear vincles educatius.

Escolteu el podcast de l’entrevista que Catalunya Radio va realitzar a alguns docents i alumnes del centre sobre aquesta experiència.


 

Curs d’iniciació a llengua i cultura xinesa


Des del Servei de Llengües estrangeres, en el marc del programa d’impuls a les classes de Llengües i Cultures d’Origen coordinat per la Maite Ruedas, s’ha elaborat i pilotat un material d’introducció a la llengua xinesa per a l’alumnat de Catalunya interessat en conèixer aquesta llengua des de la sensibilització inicial.
Un grup heterogeni de docents i formadors ha col·laborat per proporcionar diferents unitats didàctiques que s’han experimentat en l’Institut Jaume Balmes durant el curs 2010-2011 amb alumnes de llengües romàniques i catalanoparlants.

La Ivette Espriu i la Raquel Gomez han participat en l’elaboració de les activitats, la Xing Bo ha fet la correcció final de llengua xinesa i l’À;ngels Coté la correcció de la llengua catalana. L’Artur Vidal ha dirigit la docència d’aula, i la Remei París ha gestionat l’experiència al Consorci d’Educació de Barcelona. L’alumnat d’ESO de l’institut Jaume Balmes ha participat activament en l’apreciació i millora de la feina feta:

A tots i totes, moltes gràcies per la seva col·laboració!


Si el vostre Institut hi està interessat, contacteu amb els referents territorials!



Festa “L’escola sóm tots”

Alumnat de lescola Miguel Hernández de Badalona

Alumnat de l'escola Miguel Hernández de Badalona

A l’escola Miguel Hernández es fa el dia 27 de Maig la festa de portes obertes per a tota la comunitat educativa. Aquest any han inclòs tallers gratuïts d’escriptura en xinès, urdú i àrab per mostrar algunes de les activitats de llengües estrangeres no-curriculars que enriquerixen el seu projecte plurilíngüe de centre.
Amb més del 95% de famílies immigrants, l’escola ja fa anys que desenvolupa accions interculturals de suport a l’alumnat benvingut, participa en activitats de conta-contes, fa accions d’aprenentatge actiu i vivencial, participa en el Pla d’Entorn del municipi i engresca les famílies a participar en classes de xinès en horari extraescolar, en el propi centre.

Podeu veure alguns alumnes a la festa de sant Jordi de l’escola:



Xinès a l’INS Jaume Balmes de Barcelona

Un grup de nois noies de primer i segon d’ESO de l’Ins Jaume Balmes han començat un curs de sensibilització de llengua i cultura xineses a hores extraescolars. Tots estudien com a mínim les tres llengües del sistema educatiu català i ara s’ animem amb el xinès o putonhua.

 

 

 




 

Beques pel professorat de xinès

institut-xines-beques

Amb motiu de l’any de la llengua xinesa a Espanya i amb l’objectiu de donar suport a l’ensenyament d’aquesta llengua, l’embaixada xinesa juntament amb la Seu Central de l’institut Confuci i l’Oficina Nacional de l’ensenyament del xinès, organitzen un curs d’estiu a la Xina per a formar el professorat d’aquesta llengua, tant de nacionalitat espanyola com xinesa.

Tot el professorat de xinès de qualsevol centre oficial pot solicitar una beca per realitzar el curs. L’embaixada xinesa assumeix les despeses de matrícula, allotjament i materials didàctics.

Podeu presentar les vostres sol.licituds fins el 26 d’abril de 2011

Accés a la sol.licitud en anglès i en xinès



Associació francesa de professors de xinès

logo_afpc_moyen

L‘Associació Francesa de professors de xinès presenta a través del seu web tot de recursos per a l’ensenyament d’aquesta llengua i informació sobre activitats diverses dirigides a l ‘alumnat i al professorat com l’estada d’immersió lingüística per a ensenyants de xinès a Vannes, el mes de juliol de 2011. Informació +



Activitats en llengua xinesa: comencem!


Podeu practicar activitast de vocabulari en llengua xinesa, i fer les proves estandaritzades per estrangers, en llengua xinesa en aquesta pàgina.
Voleu intentar un exercici ben fàcil? Practiqueu els animals en “Pinyin”?…
Aquest exercici no inclou les tonalitats però és força divertit.



Celebració infantil de l’any nou xinès

rabbitpeg1

El dissabte 5 de febrer tindrà lloc la celebració de l’any nou xinès a l’escola Pere Vila. Per a la celebració s’han preparat un concert i tallers de manualitats sobre activitats culturals xineses com cal.ligrafia o papiroflèxia, entre d’altres.

LLoc: Escola Pere Vila, Passeig LLuís Companys, 18, Barcelona

Dia: 5 de febrer de 2011 de  12 a 17 hores



Estudi comparatiu de les llengües xinesa i catalana

 

Us presentem un estudi comparatiu entre el català i el xinès, pertanyent a la col.lecció Llengua, immigració i ensenyament del català que contribuix a entendre millor quins són els problemes lingüístics als quals s’han d’afrontar l’alumnat d’orígen xinès quan aprenen el català.



El teu nom en xinès

picture-61

Xina.cat us ofereix algunes eines interessants i creatives com el traductor de noms propis al xinès, el creador de pintures xineses tradicionals personalitzades amb la cal.ligrafia del vostre nom en xinès, el generador de segells únics i personalitzats amb noms, paraules o frases en xinès.

Al mateix web trobareu també Aprèn xinès, un mètode de xinès en línia per aprendre a llegir, escriure i parlar xinès amb 40 lliçons progressives, de nivell principiant a intermedi.



Beques del Govern Xinès

china

 

El Ministeri d’educació de la República Popular Xinesa convoca un concurs per a la concessió de 12 beques totals i 3 de parcials per a ciutadans de l’estat espanyol per a l’any acadèmic 2011-2012. Els solicitants han de ser universitaris o tenir una llicenciatura o estudis universitaris superiors complets. La data límit per a sol.licitar la beca és el 10 d’abril de 2011.

Per a més informació, consulteu el web del Consell de Beques del Ministeri d’educació xinès o el tauler d’assumptes educatius del web de l’Embaixada xinesa a Espanya, on podreu descarregar-vos el formulari de sol.licitud.

 



Podcasts per aprendre xinès

picture-8

Us presentem una selecció dels podcasts que hi ha disponibles per a l’aprenentge de la llengua xinesa.

oml-mandarin300-150x150

Radio lingua network us ofereix un podcast per començar-nos a introduir al xinès mandarí. A través dels diferents episodis del podcast One Minute Mandarin podreu aprendre i practicar salutacions, com presentar-se, números , vocabulari bàsic i frases comunes. El curs consisteix en 10 podcast de 2-3 minuts cada un al qual us podeu subscriure a través d’ itunes

 

 

 

picture-4Mandarin Chinese Lessons també us ofereix podcasts sobre temes com el temps, el menjar, hobbies, compres… acompanyats de les transcripcions, a més de videocasts sobre escriptura. Seguiu el link per fer la subscripció a itunes

 

 

 

 

 

 

picture-7

 

Chinese Learn Online consisteix en 420 episodis que que s’estructuren en 7 nivells de dificultat, començant per la lliçó 1 dirigida a principiants absoluts. Subscripció a l’itunes

 

 

 

 

Us animem a explorar la secció de podcast a itunes. Dins la categoria d’educació i cursos de llengua trobareu una gran varietat de podcasts als quals us podreu subscriure per practicar xinès allà on sigueu amb el vostre mp3.



Vídeos en llengua xinesa

picture-10

Foreign Language videos us presenta una col.lecció de video clips on parlants nadius de la llengua xinesa parlen sobre la seva cultura, la família i la vida quotidiana. Cada video clip ve acompanyat d’una descripció del seu contingut i de notes sobre vocabulari i gramàtica. Aquests videos han estat produïts per ViewPoints Project of the Five Colleges of Ohio Consortium.



La comunitat xinesa a Catalunya

xifres7_pres01

El Butlletí de la Secretaria per la Immigració del mes d’octubre 2010 presenta una selecció de dades sobre la comunitat xinesa que viu a Catalunya, la qual ocupa la setena posició en el rànquing de nacionalitats estrangeres a casa nostra amb 45.920 empadronats als municipis catalans. Han arribat, sobretot, al llarg dels darrers cinc anys i les zones on es concentren són Barcelona, Santa Coloma de Gramenet i Badalona. Són una població jove i equilibrada per sexes i constitueixen un col.lectiu emprenedor. Als centres educatius catalans representen un 0,6% del total de matriculats.

Al butlletí trobareu amplies dades sobre demografia, distribució territorial, mercat de treball i educació.



Aprendre xinès, un nou repte a Catalunya

Durant el curs 2010-2011 s’ha format un Grup de treball promogut pel Servei de Llengües per tal d’estudiar les dificultats de l’aprenentatge de la llengua xinesa per part de l’alumnat catalanoparlant, i per establir algunes línies de treball per a la didàctica de la llengua xinesa a Catalunya. L’objectiu del Grup de treball és elaborar material per a la sensibilització inicial vers l’aprenentatge d’aquesta llengua per part de l’alumnat, independentment del seu origen.

9005680555 Assessorament a projectes: Introducció a llengües i cultures asiàtiques

(reservat a les persones de referència LIC vinculades a les llengües de nova ciutadania)

La participació de referents LIC, professors de llengües estrangeres i experts nadius de llengua xinesa s’acompanya d’activitats de pilotatge i experiències pràctiques que volen aportar reflexió, suggeriments i materials concrets per a la transferència de l’experiència.

Al llarg del curs s’aniran explorant diferents recursos i estratègies d’aula:

+Com es fa el traç de l’escriptura xinesa?

+Quines altres iniciatives hi ha actualment a Catalunya?


Ensenyar llengua a l’alumnat no romànic

CB046752

Us recomanem el bloc Ensenyar Llengua a l’Alumnat no Romànic que presenta metodologies i recursos per ajudar tant al professorat com a l’alumnat de llengües no romàniques i, principalment xinès, a tenir una competència lingüística oral i escrita en el mínim temps possible. El bloc pretén també ser una eina per al coneixement de la llengua, la cultura i la comunitat xineses

 



La Vida a la Nova Xina

chinese

L’organització What Kids Can Do amb el suport d’ Asia Society van passar dues setmanes amb estudiants de l’Institut Núm 12 de Beijing creant una sèrie de retrats amb imatges i paraules sobre  la vida a la nova Xina. L’alumnat més jove va aportar al projecte un audio-diccionari Xinès-Anglès, gravat per ells mateixos.

El diccionari inclou 60 diapositives, cada una amb una foto que il.lustra la paraula, a més del mateix mot escrit tant en xinès com en anglès; les paraules es presenten també en context, dins una frase novament en ambdues llengües. Cada entrada conté l’arxiu d’audio corresponent.



La importància de la llengua xinesa en el món actual

china-in-chinese

Recentment s’ha publicat a La Vanguardia l’article Mil estudiants espanyols es matriculen en universitats xineses en el qual s’assenyala la creixent importància de la llengua xinesa arreu del món a conseqüència del resorgiment de la Xina com a superpotència. Tant sols en el darrer any uns 1000 joves espanyols han iniciat estudis universitaris a la Xina. Eva Borreguero,directora de programes educatius de Casa Àsia, destaca que en aquest món cada cop més competitiu a nivell internacional, tenir una formació vinculada amb l’Àsia és un clar valor afegit.



La Llengua Xinesa

china-wallLa població de la Xina representa més del 20% de la població mundial

Com a conseqüència d’aquest fet, la llengua xinesa és la llengua més parlada del món –cal recordar, però, que fora del territori xinès no es parla tant a diferència d’altres llengües, com ara l’anglès, l’espanyol, el portuguès, el francès o l’àrab, que serveixen com a lingua franca per a molts dels pobles del món. La Xina i la seva gent és una gran desconeguda malgrat tenir una importància emergent arreu del món.

El xinès no és pas una sola llengua ,hi ha vuit dialectes principals del xinès parlat, tot hi haver-hi un sol sistema d’escriptura. Això vol dir que la gent que parla un dialecte no es pot comunicar amb gent que en parla un altre mitjançant el llenguatge oral ja que no són mútuament comprensibles, però si en el llenguatge escrit.

La versió del xinès més parlada és la versió comunament dita mandarí.

ENLLAÇOS D’INTERÈS

RECURSOS EN LÍNIA PER APRENDRE XINÈS

3 thoughts on “XINÈS

  1. Neus Lorenzo

    Felicitacions!

    Aprendre xinès ens obrirà una finestre a la websfera on es prenendecisions econòmiques, socials i polítiques a les ara per ara no hi tenim accés per manca de comprensió lingüística…
    Animeu-vos a estudiar xinès!! és una inversió de futur!

  2. Pingback: Tweets that mention Llengües d’origen » XINÈS -- Topsy.com

  3. maica

    Nihao,
    Moltíssimes gràcies per aquesta valuosa i endressada informació.
    I… endevant amb el xinés!!!
    Maica.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *