UCRAÏNÈS

Novetats de Txervona Kalyna 2012

L’escola Txervona Kalyna vol compartir amb tots nosaltres les fotos d’alguns actes i activitats culturals, que s’han realitzat recentment en el marc del pla d’impuls a les terceres llengües 2012, en el si dels seus grups de Classes de Llengua i Cultura Ucraïna. Felicitacions per la bona feina!

Commemoració: Taras Shevchenko

Commemoració en honor del poeta Taras Shevchenko que va tenir lloc el passat 10 de març 2012.
Taras Shevchenko, nascut el 9 de març de 1814, està considerat el fundador de la literatura moderna ucraïnesa i el gran visionari de la Ucraïna moderna. Va neixer en una família de servents, però en quedar-se orfe el seu amo el va portar a estudiar pintura a Vilna i a Sant Petersburg, degut a les seves dots artístiques innates. La seva vida va desenvolupar-se entre la pintura i la literatura, adquirint tant de renom que l’any 1838 alguns dels seus amics van pagar 2.500 rubles al seu senyor per a obtenir la seva llibertat. (Al costat: Autoretrat quan era soldat, al 1847) Taras Shevchenko

Celebració de la primavera a l’INS Lluís Vives


A les classes de llengua ucraïnesa van fer la celebració de la primavera amb cançons i jocs tradicionals. Els nens i nenes del grup es van fotografiar al patí de l’Ins Lluís Vives, el 31 de març 2012.

Col·laboració amb la UB

El professorat de les classes de llengua i cultura ucraïnesa va fer una trobada amb la Sra. Mònica Fidalgo Piña, del Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades (GELA) del Departament de Lingüística General de la Universitat de Barcelona. També hi van participar els pares dels alumnes d’origen ucraïnès de la Txervona Kalyna .

Plurilingüisme per a tothom: classes de català per a pares i mares

Classes de conversa de català dirigides als pares de l’alumnat d’origen ucraïnès i realitzades pels voluntaris del projecte Xerrem de la Coordinadora d’Associacions per la llengua catalana.

Festa de Pessebre Vivent

L’ Associació d’ucraïnesos a Catalunya Txervona Kalyna ha organitzat a Barcelona (8 de gener 2012) un pessebre vivent que ha fet les delícies dels participants i dels assistents. Aquestes accions es duen per tal de mantenir els costums familiars de la comunitat, que a les classes de llengua i cultura ucraïna descobreix la llengua, la literatura, la història i les tradicions del seu país. L’acte va comptar amb l’assistència de la Sra. Remei Paris del Consorci d’Educació de Barcelona, i nombrosos amics i coneguts que van gaudir d’una afable trobada.


(Podeu ampliar les imatges)

Festa de Sant Nicolau

El pròxim 18 de desembre tindrà lloc la festa de Sant Nicolau organitzada per l’ Associació d’ucraïnesos a Catalunya Txervona kalyna. La celebració inclourà cançons i poesies a càrrec de l’alumnat de l’escola extraescolar Ucraïnesa.

Lloc: Església de Sant Josep i Santa Mònica, Rambla de Santa Mònica, 9 de Barcelona

Inscripcions al 677213868 o al 647836896 o per correu electrònic

 

La festa ha estat tot un èxit!

Els infants han rebut carmelos i ganyims, i els grans han recordat les seves tradicions i cerimònies religioses, que els han recordat que, tot i ser lluny del país d’origen, sempre duem a dins un bocinet de casa nostra: compartir els bons moments és una bona manera de donar a conèixer la cultuta pròpia!
(Podeu ampliar les imatges)

Nadal 2012- Classes d'ucraïnès
Nadal 2012-Classes d'ucraïnès

A l’acte hi va assistir el Sr. Volodymyr Petrushchak, Director de l’Associació Txervona Kalyna i la Sra. Neus Lorenzo, Cap de Serveis de Llengües estrangeres (Dep. d’Ensenyament), entre d’altres.

 

Activitats de Txervona Kalyna

Us presentem imatges d’algunes activitats que s’han dut a terme recentment organitzades per l’associació d’ucraïnesos de Catalunya “Txervona Kalyna”

Taller de pintura d’ous de Pasqua

dscf1729

Commemoració dels 25 anys de la tragèdia de Txernobyl a Esplugues de Llobregat el 25 d’abril de 2011. Durant l’acte els assistents van encendre milers d’espelmes per les víctimes.

pysancy-y-chornobyl-20011-065

El 7 de maig es va celebrar el dia de la mare

dsc06179


separador

Taller d’ous de Pasqua

ous-pasqua

L’associació d’ucraïnesos de Catalunya “Txervona Kalyna” organitza un taller de pintura d’ous de Pasqua. L’activitat tindrà lloc els dissabtes 9 i 16 d’abril a les 6 de la tarda a l’escola Lluís Vives  al carrer Canalejas, 107 a Barcelona.

separador

Estudi comparatiu de les llengües ucraïnesa i catalana

catalana_1201flag_of_ukraine

Us presentem  la gramàtica comparada entre ucraïnès i català que permet als docents de l’alumnat immigrat familiaritzar-se amb la seva llengua d’orígen i conèixer millor quines dificultats poden experimentar en aprendre la nostra llengua.

 

 

 

separador

Classes de llengua i cultura Ucraïna al 2011

Un any més, els nois i noies de Catalunya poden assistir a les classes de llengua Ucraïna en horari extraescolar, gràcies al Conveni signat amb l’associació d’Ucraïnesos de Catalunya, “Chervona Kalyna”, que garanteix una oferta estable i oberta a tothom.
Acord amb l?Associaciño d'Amics d'Ucraïna de Catalunya
No dubteu en demanar més  informació als vostres Serveis Territorials o al  Servei de Llengües per saber-ne més.

separador

Festa de Sant Nicolau

Sant Nicolau arriba a Ucraïna el 6 de desembre (19, en el calendari cristià dortodòxia juliana) 

 

 

 

Sant Nicolau arriba a Ucraïna el 6 de desembre (19, en el calendari cristià d'ortodòxia juliana)

L’associació d’Ucraïnesos de Catalunya, “Chervona Kalyna,” ens va convidar a participar en la festa de Sant Nicolàs que va tenir lloc el diumenge 19 de desembre de 2010 a les 11.30 h. a l’església de Sant Josep i Santa Mònica (Rambla de Santa Mònica, 9), a Barcelona.

Com a part de la celebració els nens i nenes de l’escola extraescolar Ucraïnesa van cantar i recitar poemes tradicionals.

Al Nadal també és tradicional fer un Pessebre vivent, com el que van fer els alumnes de l’escola i de l’associació el 16 de gener de 2011:

Per a més informació, contacteu Natalia o Lesya.

separador

Holodomor 2010

holodomor-2010-cat-web

El proper dissabte 27 de novembre a les 17.00 tindrà lloc un acte de commemoració de Holodomor al Parc dels Torrents a Esplugues de Llobregat.

Holodomor va representar una de les més grans catàstrofes d’Ucraïna en la seva història moderna. La fam que van patir els ucraïnesos els anys 1932-1933 i que va comportar la mort d’entre 7 i 10 milions de persones va ser conseqüència del genocidi per fam aplicat per un estat totalitari.

L’acte està organitzat per l’Associació d’Ucraïnesos de Catalunya, Txervona Kalyna

 

separador

Inici de les classes de llengua i cultura ucraïnesa

L’Associació ”Chervona calyna” ha iniciat les classes en un nou entorn escolar en el curs 2010-2011, i l’alumnat inscrit a les sessions té noves oportunitats de consolidar i aprendre aquesta llengua, amb les activitats d’estudi i de lleure que realitzen durant el curs.
Els 63 alumnes del curs descobriran la cultura d’aquesta terra mil·lenària que limita amb Bielorússia al nord, amb Rússia al nord-est i a l’est, amb la Mar d’Azov, l’estret de Kertx i la Mar Negra al sud, amb Romania i Moldàvia al sud-oest, i amb Hongria, Eslovàquia i Polònia a l’oest i a l’altre banda de la Mar Negra també amb Geòrgia, Turquia i Bulgària, Romania i Rússia (països ja mencionats com a fronterers per terra).

+ Per saber-ne més

Alumnat de l'asociació ”Chervona calyna” 2010-11: amb el ratolí podeu veure la foto ampliada.

Alumnat de l'asociació ”Chervona calyna” 2010-11

separador

Congrés Mundial Ucrainès a Barcelona (2010)

Els dies 21 y 22 del septembre 2010 es va fer a Barcelona el Congrés Mundial Ucrainès (SKU), amb la presència del Sr. Eugene Czolij,el seu president,  màxim dirigent d’aquestes associaciones internacionals.

El Sr. Eugene Czolij va visitar el Departament, i es va interessar pel Projecte Plurilingüe de Catalunya i les classes de llengua ucraïna a casa nostra:

Visita del Sr. Eugene Czolij a la DG de Planificació i Entorn (2010)

Visita del Sr. Eugene Czolij a la DG de Planificació i Entorn (2010)

Per a més informació sobre aquest congrés:

http://www.ukrainianworldcongress.org/home/index_sp.html

separador

Rememorem la història a Ucraïna
Holodomor 1932-1933

Conmemorem la Gran Fam d’Ucraïna amb una ofrena floral al Parc dels Torrents, el dia 28 de novembre ales 17.00 hores. Veieu el cartell. Hi esteu convidats!
El dia 30 de novembre tindrà lloc una projecció sobre el tema, i un concert de Joan Cerezo al Reial Crecle Artístic, a les 19.30 hores. L’entrada és gratuïta: Veieu més informació.

separador

Festa de la comunitat ucraïnesa a Barcelona 2009

La festa ‘D’Ucraïna amb l’ànima’ va servir per apropar la cultura i la llengua ucraïnesa als barcelonins, en una agradable sessió on les dues cultures van tenir diversos punts de trobada en la música, la cuina, l’artesania, la pintura i l’amistat entre els dos pobles. Ho hem de repetir!

separador

L’inici de curs ens engresca a reunir-nos per tal de gaudir conjuntament d’aquesta festa amb música, cançons, danses i un concurs de vestits brodats… us hi esperem!

invitacioucrainesa09

separador

La llengua ucraïnesa troba el seu espai

Marco Legri a Flickr | Glia angeli di Barvinok Vers el 1500 es pot dir que l’ucraïnès, juntament amb el rus i el bielorús ja havien esdevingut idiomes independents. Encara avui, però, són estructuralment molt pròxims. En aquesta època l’ucraïnès s’havia començat a estendre per l’estepa cap al sud-est de l’actual Ucraïna.

Al mateix temps, i durant tot el segle XIX, es va anar desenvolupant, basada en un parlar sud-oriental, la llengua estàndard, l’ús normal de la qual va ser entrebancat per la política tsarista, que considerava l’ucraïnès un dialecte rus i que prohibia que s’hi imprimissin llibres. Com que la situació no era tan adversa a la part austríaca, aquesta es va convertir en un centre important de la vida cultural ucraïnesa, amb la qual cosa els dialectes sud-occidentals van influir també en la llengua estàndard. Després de les dues guerres mundials, el país va restar dins la Unió Soviètica.  Això va comportar l’oficialització de l’idioma, al costat del rus, però també un fort procés de russificació, amb la primacia social atorgada al rus. L’ucraïnès comprèn tres grups dialectals: el septentrional, el sud-occidental i el sud-oriental.

Més informació complementària sobre aquesta llengua la trobareu a Wikipèdia separador

Paraules del Cònsol ucrainès Yurii Klymenko

Ens complau donar-vos la benvinguda a aquest espai de llengua i cultura on podreu conèixer les tradicions, folklore i idioma d’un poble desconegut però al mateix temps familiar com és Ucraïna. L’idioma ucraïnès es va formar durant segles. Els seus elements principals s’engendraren al mateix temps en què sorgia la llengua llatina i fins i tot llengües anteriors. Actualment la llengua ucraïnesa és una de les llengües més riques i desenvolupades del món. L’harmonia especial de l’ucraïnès havia atret l’interès de compositors tan importants com Mozart, Beethoven, Glynka i Tchaikovsky, Bartók i Stravinsky que van aprofitar les melodies ucraïneses en les seves creacions.

taras_shevchenko_selfportrait_oil_1840.jpg

“És única”, deia la frase poètica del cèlebre escriptor ucraïnès Tares Shevchenko respecte la llengua ucraniana, “és melòdica i sonora”. Gràcies a la comunicació plurilingüe d’aquest bloc es podrà descobrir un nou món històric, cultural i lingüístic.

Tal com diu el refrany: ets tantes vegades humà com el nombre d’idiomes parles. Desitgem que aquesta nova aventura cultural i lingüística us resulti interessant, cognitiva i enriquidora.

Yurii Klymenk| Cónsol general d’Ucraïna Volodymyr Petrushchak|President de l’Associació catalana d’Ucraïna  Txervona Kalyna

separador

Festivitat de la independència Ucraïna

El dia de la independència d’Ucraïna és el 24 d’agost. A Guissona, la comunitat ucraïnesa d’aquesta localitat, des de fa tres anys celebra aquest dia amb les famílies i els col·lectius que s’ofereixen a col·laborar, tot intercanviant música, plats típics, folklore, i altres elements de la cultura nacional.

tv3

No deixeu de veure aquest video!