AMAZIC

Contes amazics de tradició oral, en català i amazic

 

carabi2

Primavera Amaziga a la Biblioteca Central de Cornellà

Per segon any consecutiu, la BBC celebra la primavera Amaziga i ens convida a submergir-nos en el món amazic per tal d’entendre millor aquest cultura mil.lenària.

La biblioteca ha organitzat diferents actes i activitats com la projecció del curtmetratge-documental Bougafer 33 sobre la resistència amaziga que tindrà lloc el pròxim dia 30 de març a les 19.00 hores o una exposició sobre la cultura amaziga que trobareu a la segona planta.

Informació +

carabi2

Cursos de llengua Amaziga

cursos-amazig

L’Observatori Linguamón de la Llengua Amaziga i la UB (a través de l’Institut del Pròxim Orient Antic (IPOA) organitzen cursos d’amazig a partir del proper 19 de setembre de 2011, equivalents a 6 crèdits d’extensió universitària.

Els cursos ofertats són:

  • Introducció a la Llengua Amaziga
  • Història i Cultura del Poble Amazic
  • Curs avançat de traducció del català a l’amazic

Data: del 19 de setembre al 16 de desembre de 2011

Lloc:  Facultat de filologia de la universitat de Barcelona,

Gran Via de les Corts Catalanes, 585. Barcelona.

Cartell informatiu

Matrícula al web de Linguamón

carabi2

Primavera Amaziga 2011

primavera-amaziga

El proper dissabte 14 de maig se celebra la Primavera Amaziga 2011 al centre cívic Parc Sandaru (carrer Buenaventura Muñoz, 21 de Barcelona).

Entre les activitats d’aquesta jornada hi ha un taller de contes en amazic i català destinat als més petits i un concert musical amazic. L’entrada és gratuïta.

Consulteu el programa

 

carabi2

amazic

La ciutat de Sabadell organitza a partir del 24 de març un cicle sobre els drets del poble amazic amb l’objectiu de convidar la ciutadania a conèixer la realitat amaziga, tan present a la ciutat.

Consulteu el programa

carabi2

L’amazic a Catalunya

henna-tattoo

Us presentem el marc normatiu,tant internacional com català, sobre el qual es fonamenten les iniciatives que la Casa Amaziga de Catalunya porta a terme amb l’objectiu de donar a conèixer, preservar i promocionar el fet propi i diferencial amazic al territori català.

Al web de la Casa amaziga de Catalunya trobareu també informació sobre la història, llengua i cultura d’aquesta cultura mil.lenària.

carabi2

Gramàtica comparada amazic-català

amazic

El Departament de Benestar Social ha publicat la col.lecció Llengua, immigració i ensenyament del català, de la qual forma part la gramàtica comparada català-amazic que us presentem. Aquest estudi comparatiu de les dues llengües és una eina útil perquè el professorat entengui millor quines dificultats es troba el seu alumnat quan aprèn el català i per familitaritzar-se amb la seva llengua d’orígen.

 

 

carabi2

Diccionari Catala-Amazic a Edu 365

screen-shot-2010-10-28-at-125544

A Edu 365 trobareu el diccionari català-amazic,organitzat per temes i que permet buscar les paraules i sentir-les  en ambdues llengües

carabi2

 

 

Amazic (plural imazighen) vol dir “home lliure”. La majoria de la gent coneix aquest poble com a berber. Aquest terme és una derivació del terme “bàrbar”, heretat dels grecs.

Tamazga –el Nord d’Àfrica en idioma amazic-, s’extén des d’Egipte (Oasi de Siwa) fins a les Canàries (primitius guanxes), i des del Mediterrani fins a les fronteres de l’Àfrica subsahariana El poble amazig té una existència de 8.000anys. Al llarg de la seva història ha sofert invasions de quasi totes les gran civilitzacions: fenicis, romans, vàndals, bizantins turcs i la colonització europea en els darrers segles.

La llengua amaziga és la tercera més parlada a Catalunya.

Hi ha més de 70.000 videos al YouTube en resposta a l’entrada “Amazigh”, i molts més per “bereber”.
tv3

No us perdeu aquest video!

L’AMAZIC TREPITJA L’AULA per Mariona Vivar

El col·legi Rocafonda ensenya llengua amaziga en horari extraescolar des de finals de novembre. El mataroní és un dels vuit únics centres a Catalunya que, a iniciativa de la Generalitat i de forma pionera a l’Estat, imparteix aquestes classes. Es calcula que més de la meitat dels marroquins que viuen a Catalunya són amazics i no àrabs.

Per saber-ne més

Participem i construïm comunitat

Intervenció d’Asmaa Aouattah a les Jornades d’Educació, Immigració i llengua materna organitzades pel Berritzegune de Durango: veieu-la

 

Es calcula que el parlen quasi 20 milions de persones, i a Catalunya és la tercera llengua més parlada.


L’Institut Royal de cultura amaziga (IRCAM-Marroc) ha creat aquesta escola virtual d’amazig on es pot treballar l’alfabet, el dies de la setmana, els nombres així com també s’hi poden trobar cançons i jocs.

One thought on “AMAZIC

  1. Pingback: Ensenyar llengua a l’alumnat no romànic » Blog Archive » Mapa de l’amazic i de les llengües del seu entorn

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *