Romanès

Estudi comparatiu català-romanès


Català per a romanesos

Català per a romanesos és un bloc on trobareu deu lliçons de romanès que volen facilitar la comunicació en situacions com presentar-se, cercar feina, comprar, anar al restaurant o viatjar.

1 Martie, celebrem l’arribada de la primavera

El dia 1 de març els romanesos celebren la festa del Martisor (diminutiu de Martie, març en romanès) Aquest costum popular vol celebrar l’arribada de la primavera i és tradició que les dones rebin un martisor elaborat amb un fil blanc i un altre de vermell que representen l’hivern i la primavera.

Va doresc o primavara si plina de bucurii !

Us desitgem una feliç primareva plena d’alegria!

 


Gramàtica comparada català-romanès

picture-41

Us presentem un estudi comparatiu entre la gramàtica del català i la del romanès la qual pot ser una eina útil pel professorat de l’alumnat de parla romanesa que està aprenent el català, ja que permet conèixer i identificar aquelles dificultats que probablement experimentaran i els els errors més comuns que es realitzen. La publicació forma part de la col.lecció Llengua, immigració i ensenyament del català.


Material educatiu: català per romanesos

Els parlants de llengua romanesa a Catalunya que vulguin aprendre català compten amb el valuós treball fet per Francesc Català, professor jubilat de llengua catalana. Fet amb TIC, de forma conjunta amb una alumna romanesa, és una eina molt útil per a treballar el català amb alumnat romanès. Presentat en format de 10 lliçons, inclou arxius àudio i també dossier de treball escrit. Molt recomanable!
[+] Per saber-ne més


Gala Internacional de les Celebritats 2010

afis-gala-espanol-web-938x1024

El 3 de desembre tindrà lloc la Gala Internacional de les Celebritats, Espanya 2010, organitzada per la televisió romanesa i Professional Celebrity, amb el suport del Govern de Romania i la Universitat Complutense de Madrid, on se celebrarà l’acte a les 19.30 hores.

La Gala de les Celebritats vol oferir reconeixement al treball, l’esforç i la dedicació dels ciutadans romanesos implicats en millorar la imatge del seu país a Espanya, a la vegada que vol agrair el suport dels ciutadans espanyols en la difusió i la integració de l’art i la cultura romanesa.

+ informació


line

El Romanès

El romanès és una de les tres llengües d’origen més parlades a Catalunya entre l’alumnat i és també una de les llengües que des del Departament d’Educació s’està difonent com a activitat extraescolar. El curs passat es va signar un conveni entre el Departament d’Educació i l’ambaixa de Romania a Espanya.

El curs de LLENGUA, CULTURA I CIVILIZACIÓ ROMANESA, es dirigeix a l’alumnat escolaritzat en centres educatius depenents de la Generalitat de Catalunya .
El programa té com a finalitat donar a l’alumnat la possibilitat d’entrar en contacte amb la llengua, la cultura i la civilització romanesa, amb el propòsit de conèixer, de practicar i de millorar la seva comunicació en aquesta llengua, conèixer moments importants de la història romanesa, interioritzar els valors de la seva cultura i civilització i desenvolupar identitats pròpies en un context multicultural i plurilingüe.
El programa se centra en la formació i el desenvolupament d’habilitats i actituds comunicatives que ajuden l’alumnat a comunicar-se eficaçment en romanès i a ésser oberts al diàleg amb els altres.
L’eix d’aquest programa és l’aprenentatge, reconeixement i identificació dels trets característics de la llengua i cultura romanesa, tractat tot d’una manera global i engrescadora per a l’alumnat.
El programa proposa el repte de la pronunciació correcta i de l’ortografia (amb una mirada vers les semblances o les diferències entre la llengua romanesa i la llengua catalana).
Els temes que es proposen són d’actualitat i d’interès cultural, es fa la combinació d’elements que pertanyen als valors tradicionals o del patrimoni nacional amb aspectes de la Romania contemporània.
El currículum està estructurat en tres nivells d’estudi:

Primària: cicles 1r – 4t
Secundària: cicles 5è –8è
Batxillerat: cicles 9è – 12è

Aquest currículum vol contribuir a la conservació dels llaços afectius entre l’alumnat i Romania, per molts el seu país de origen, de manera que en finalitzar l’ensenyament obligatori, puguin trobar un veritable suport per a la seva capacitat comunicativa oral i escrita en romanès.

A l’ interès per l’origen del poble romanès s’afegeix l’interès pel lloc d’origen del qual prové l’alumnat o els seus pares. Tot això fa aquest projecte molt interessant i un punt de partida cap a una societat multilingüe i pluricultural que farà possible una veritable cohesió social.

Adriana Saftiu
Professora de romanès

Montsuar de Lleida
Comencen de nou les classes de Llengua i cultura romanesa a l’IES Manuel de Montsuar que es van iniciar per primera vegada el curs passat. Les classes són obertes a tothom, són gratuïtes, i es realitzaran tots els dimecres de 14 a 16 hores, fins al mes de juny. Els alumnes assistents rebran un diploma, que els convalida els estudis del mateix nivell a Romania.


Recursos

El Centro Aragonés de Recursos para la Educación Intercultural – CAREI, dins el seu banc de recursos per a la interculturalitat ens mostra aquest power point per a apropar els alumnes a Romania a través del conte Dumbrava Minunata de M. Sadoveanu, alguns aspectes de la cultura i la llengua romaneses.

CINEMA ROMANÈS

cinema10

D’un temps ençà, la premsa parla amb insistència d’una nova generació de cineastes romanesos, malgrat que ells defugen les etiquetes. Aquests nous directors de cinema no formen part de cap moviment; tot i així, podem identificar en les seves obres tot un seguit de característiques comunes.[+]