Dia de la Reina als Països Baixos
El Koninginnedag , en català: “Dia de la reina”, és una festivitat dels Països Baixos que se celebra el dia 30 d’abril. Es correspon a l’aniversari de la reina Juliana I (1909-2004), que va regnar als Països Baixos de 1948 a 1980. En aquest dia és típic passejar en barca pels canals portant elements (roba, barrets, cintes, etc) de color taronja, que és el color de la Casa d’Orange-Nassau, la casa reial dels Països Baixos. També són habituals els mercats a l’aire lliure, on la gent es ven objectes que té a casa i que ja no fa servir.
Enguany s’ha celebrat el dia de la reina per a la comunitat Holandesa a Catalunya en la casa de colònies Ca Rigol a Begues. A part d’activitats i jocs tradicionals per als nens, s’ha celebrat mercat lliure i menjar típic.
Festa de Sant Nicolau
Autor: Jan Stten
El Sinterklaas (festa de Sant Nicolàs) se celebra en els Països Baixoos el 5 de desembre, i es relaciona amb diferents llegendes medievals.
La figura central és Sint-Nicolaas, Bisbe de Mira del s.IV (Sant Nicolàs de Bari) que a partir del s.XIII s’identifica amb un venerable ancià que porta regals als nens, cabalgant pel cel en un caball de vuit potes (Spleipnir).
Sant Nicolà arriba tradicionalment d’Espanya, i també passa el dia 6 de desembre per Belgica, algunes antigues colònies neerlandesas i fins i tot per algunes regions de Luxemburgo (on s’anomena Kleeschen), i d’Austria, Suiza, Alemanya, Polònia i la República Txeca (on s’anomena Mikuláš).
La llengua neerlandesa
El Neerlandès es parla als Països Baixos i Flandes (Regió Nord de Bèlgica) per més de 20 milions de persones. Aquests països es van formar després de la unificació de províncies nòrdiques i la seva respectiva separació del regne d’Habsburg d’Espanya. Els països actuals es van formar a principis del segle dinou.
A Catalunya viuen més de 20.000 persones de parla Neerlandesa amb un gran nombre de nens de matrimoni holandès o belga – català amb doble nacionalitat.
Així també, existeix una representació important de catalans i espanyols vivint en les regions de parla Neerlandesa per aspectes de política Europea (Brussel·les, La Haia ) i comercials (Amsterdam, Anvers).
Classes de llengua neerlandesa a l’alumnat de Catalunya
Escola de Llengua i Cultura Neerlandesa a Barcelona (SNTC)
La nostra missió és oferir un ensenyament complet i qualitatiu de l’idioma i d’aspectes culturals. Creiem que a través d’aquest ensenyament, vam millorar la integració d’ambdues cultures i amb ella les oportunitats de col·laboració social i econòmica.
L’escola disposa de centres a Castelldefels i Sant Cugat per a l’ensenyament del neerlandès. El currículum que ofereix, està estructurat en 3 nivells principals:
- Primària: cicles 1r – 4t
- Secundària: cicles 5è –8è
- Batxillerat: cicles 9è – 12è
- Escola de Llengua i Cultura Neerlandesa a Barcelona
- Associació d’Holandesos a Catalunya
- Associació d’ Empresaris Holandesos a Catalunya (Kring Bedrijfsleven Catalonië)
- Consolat dels Països Baixos a Barcelona
- Consolat de Bèlgica a Barcelona
Les classes es concentren en els aspectes més importants com vocabulari, pronúncia i ortografia.
Les activitats i celebracions culturals es realitzen durant tot l’any en forma de teatre, festes tradicionals, musicals, etc.
Els acords amb el Departament d’Educació són considerats de gran valor per al reconeixement i la contribució a la integració multicultural amb beneficis mutus.
Enllaços d’interès cultural i comercial
…………………………………………….
L’escola Oranje-Dyk School ensenya holandès a uns 40 nens i nenes a la Casa de Cultura
Des de fa una colla d’anys a Catalunya, i també a Sant Cugat, la Fundació per la Llengua i la Cultura Holandeses vetlla perquè els infants i joves de famílies neerlandòfones que resideixen a l’estranger no perdin ni la llengua ni els costums de la seva terra dorigen. Així doncs, només cal que un dels dos pares sigui de nacionalitat holandesa, o també belga, perquè el seu fill pugui gaudir daquest aprenentatge subvencionat en un 50% pel govern dels Països Baixos.
Imatges de TVsantcugat