PORTUGUÈS

El portuguès al 2n Tast de Llengües a l’EOI de la Seu d’Urgell

El passat 15 de novembre de 2012 l’alumnat de quart d’ESO de l’Institut Joan Brudieu i de primer de Batxillerat de l’Institut Joana Pires, juntament a la professora de llengua i cultura portugueses, Jacinta Valadares, van participar en el segon Tast de LLengües organitzat per l’EOI de la Seu d’Urgell. El TN Comarques de Lleida es va fer ressò d’aquest esdeveniment.

Exposició de João Fazenda

L’Espai [b] presenta l’ exposició Salão de Jogos com a part de la programació de la X Mostra Portuguesa, amb obres de l’artista João Fazenda. La Mostra Portuguesa té com a objectiu reconèixer i difondre els batecs artístics i humans de Portugal. L’exposició té lloc a l’Espai [b], al carrer Torrent de l’Olla, 158 de Barcelona (Metro: Fontana)

Contes tradicionals online en portuguès
El web Clube Junior posa a la vostra disposició nombrosos contes tradicionals per escoltar i llegir en llengua portuguesa, a més de jocs i activitats diverses.

Portuguès a l’Ins Joan Coromines

L’alumnat de primer cicle d’ESO de l’Ins Joan Coromines ha realitzat tot de treballs en llengua portuguesa relacionats amb els aspectes culturals i geogràfics associats a l’idioma que aprenen.

La seva experiència amb el portuguès és molt positiva i, per aquest motiu, estan orgullosos de compartir la feina feta al llarg del curs.

A continuació en teniu una selecció que conté poemes, receptes, mapes sobre la llengua portuguesa al món, informació sobre Portugal  i vocabulari de temàtica diversa.

Partiste o meu coração

Bolo de Iogurte

Português no Munda

Portugal

tempos livres

Viagenes

Transportes

Casa

Relógio

Português profissoes

A Escola

Português

Felicitats per la bona feina feta!

Setmana Cultural Convida 2012

Un any més, del 5 al 12 de juny tindrà lloc a Barcelona la setmana cultural Portugal Convida/Portugal Experiência, coincidint amb el Dia de Camões, de Portugal i de les Comunitats Portugueses.

Les atraccions principals d’aquesta edició seran les actuacions de La Fura dels Baus i la seva Marioneta Cósmica, la retransmissió en directe del partit de la Eurocopa entre Portugal i Alemanya, i els concets de Lula Pena i Blind Zero. En aquesta edició es comptarà novament amb les actuacions de l’Escola de Circo do Chapitô per animar la festa.

El dia 9 de juny se celebrarà el Dia Nacional en els Jardinets de Gràcia.

Consulteu el programa

 

VI edició del concurs literari Contos No Mediterrâneo

 

L’Institut Camões de Barcelona anuncia la celebració de la sisena edició del concurs literari de Contes del Mediterrani, destinat als estudiants de llengua portuguesa dels territoris de parla catalana.

La data límit per a l’entrega de textos és el dia 14 de maig a les 12 h.

[+] Informació

[+] Bases del concurs i fitxa d’inscripció.


Els textos s’han d’enviar a:

Centro de Lingua Portuguesa/ Instituto Camoes de Barcelona

Universitat Autònoma de Barcelona

Edifici Mòdul de Recerca A – MRA

08193 Bellaterra – Barcelona

Animeu-vos a participar!

Espamos poder contar com a vossa participação!

5 de maig, dia de la llengua portuguesa

L’INS Joan Brudieu de la Seu d’Urgell, juntament amb l’Institut Camões organitzen la Setmana Portuguesa del 2 a l’11 de maig de 2012 amb la celebració d’actes i actuacions al voltant de la llengua i cultura portugueses.

Consulteu el programa d’actes

Pel.lícula oberta al públic

 

Portuguès a l’INS Joan Brudieu

L’alumnat de classes de llengua i cultura portuguesa de l’INS Joan Brudieu de la Seu d’Urgell presenten alguns dels treballs realitzats durant l’actual curs 2011-2012.

Treball sobre la Seu d’Urgell elaborat per alumnes de quart curs d’ESO

Treball sobre la festa de Sant Tomàs d’Aquino fet per l’alumnat de segon curs d’ESO

El centre intercanvia treballs amb un institut portuguès i elaboren el Diari d’una escola portuguesa

IX Mostra Portuguesa

El Consolat General de Portugal a Barcelona us convida a participar en els actes de la novena edició de la Mostra Portuguesa que tindran lloc a Barcelona entre el 26 d’octubre i el 24 de novembre de 2011

La mostra té com a objectiu donar a conèixer Portugal a través de la seva cultura. En aquesta edició podreu gaudir d’un concert de Jazz de Luísa Sobral, en col.laboració amb el Festival Internacional de Jazz de Barcelona, de l’art de Vasco Araújo presentat pel propi artista, d’una trobada literària entre autors portuguesos i catalans i de la representació teatral Pessoa, o que o turista deve ver

Consulteu el programa +

Setmana Cultural Portugal Convida 2011

Del 6 al 12 de juny se celebra la Setmana Cultural Portugal Convida 2011 amb una gran varietat d’actes a la ciutat de Barcelona.

El programa inclou enguany art, disseny, exposicions, cultura gastronòmica, música, circ de carrer, cinema, filosofia, i una gran festa als Jardinets de Gràcia dissabte 11 de juny amb actuació de l’escola de circ Chapitô i concerts dels Deolinda i els X-Wife.

Consulteu el programa

Setmana Portuguesa a l’Ins Joan Brudieu

lisboa_torre_de_belem

 

L’Ins Joan Brudieu de la Seu d’Urgell, en commemoració de la Revolució del Clavells a Portugal, ha celebrat la Setmana Portuguesa del 26 al 29 d’abril amb un seguit d’activitats com l’audició de músiques portugueses al.lusives a la Revolució dels Clavells, el dia de la gastronomia portuguesa, la visualització de la pel.lícula Capitaes de abril i la presentació dels treballs realitzats per l’alumnat assistent a les classes de llengua i cultura portugueses amb la professora Jacinta Valadares.

Us presentem Roteiro Turistico de Lisboa, treball elaborat per Catarina Guedes Moreira, Daniel Sousa Júnior i Mafalda Leitão Guerra.

Concurs de LLengua Portuguesa

galo-de-barcelos

El Concurs  de Llengua Portuguesa és una iniciativa destinada a la difusió de la llengua i la cultura portuguesa entre l’alumnat, el professorat dels centres educatius de Catalunya.

Vol ser una proposta pedagògica, lúdica i creativa per a estimular el plurilingüisme, la participació educativa en activitats culturals i el desenvolupament de competències comunicatives i artístiques de l’alumnat participant.

L’objectiu del concurs és la realització d’un cartell de difusió i promoció de la llengua i la cultura portuguesa a Catalunya, i ha d’incloure una imatge original, un logotip i un eslògan.

Pot participar al concurs l’alumnat escolaritzat en centres educatius de Catalunya en les següents categories:

a. Educació Primària .

b. Educació Secundària Obligatòria.

c. Batxillerat i d’Escoles Oficials d’Idiomes

La data límit per realitzar la inscripció és el 30 d’abril

Consulteu les bases del concurs

Nous materials per a noves experiències

fontdelcat4
Activitats en llengua portuguesa: FONT-DEL-CAT Aquesta plataforma forma part dels ecursos didàctics per a treballar transversalment diferents llengües romàniques.
+ Visiteu el Blog del CEIP Reixac, i les seves expeiències amb aquesta plataforma.
+ Podeu treballar activitats orals, literàries o documentals. 

António Zambujo en concert

El proper dia 18 de novembre a les 9 del vespre tindrà lloc un concert d’ António Zambujo, promogut pel Consolat General de Portugal a Barcelona, en el marc de la VIII Mostra Portuguesa a Espanya.

Lloc: C.A.T. – Tradicionarius

Travessia de Sant Antoni, 6-8. 08012 Barcelona (Gràcia)

Cliqueu sobre la imatge per escoltar una cançó

Antonio Zambujo

Més informació a:

www.portugalconvida.net

www.mostraportuguesa.es


NOVETATS I ACTIVITATS CULTURALS

L’educació intercultural derivada de les classes de llengua de la nova ciutadania en horari extraescolar no pot ser un simple “afegit” al programa d’instrucció, sinó que ha d’entendre’s com un espai que comparteix valors i principis amb la resta del temps educatiu escolar.

La utilització de programes coordinats amb la resta del professorat del centre i la participació en activitats culturals al llarg del curs han de permetre aprofitar els diversos sistemes de coneixement i d’experiència. L’intercanvi de metodologies, recursos i experiències, tant del professorat com de l’alumnat, han d’inculcar als educands l’entesa i la valoració del seu patrimoni cultural, el respecte de la seva pròpia identitat cultural construïda en convivència, els seus idiomes familiars, d’entorn i d’estudi, els seus valors personals i culturals, la identitat dels altres i la construcció col·lectiva d’un futur a compartir.

Les principals finalitats de les classes de portuguès en els centres educatius catalans són:

a) Facilitar l’adquisició d’estratègies per al desenvolupament del llenguatge i les seves competències transversals (comunicatives, lingüístiques, metodològiques, digitals, etc)

b) Millorar les habilitats socials i la cohesió en la diversitat, en el marc de l’educació intercultural, amb principis de convivència i inclusió.

Actuacions suggerides

 • Crèdit variable en horari escolar. Activitat pilot en el Projecte Lingüístic de centre.
 • Classes de llengua i cultura portuguesa  en horari extraescolar.
 • Sensibilització  lingüística i cultural per a les famílies . Suport a la tutoria i a la mediació família/escola
 • Traducció educativa en reunions família/centre educatiu
 • Suport al domini oral per part de l’alumnat: conta-contes en la biblioteca…
 • Suport al domini escrit: representacions teatrals i lectures dramatitzades.
 • Suport a la difusió cultural: comentari i acompanyament al visionat de pel·lícules.
 • Activitats d’integració i cohesió social: participació en festivitats i setmanes culturals del centre.
 • Activitats d’excel·lència lingüística:
 • Concurs d’oratòria ( DOGC Ordre 323/2007)
 • Poemes per la participacions en Jocs Florals (Diada de Sant Jordi) i certamens literàris

Projectes Internacionals

 • Comenius bilateral
 • Comenius multilaterals
 • e-Twinning
 • Ajut a l’aprenentatge actiu de l’idioma

Webs d’interès:

Portugal ConVida

Web creat pel Consolat General de Portugal a Barcelona amb l’objectiu de divulgar informanció sobre la presència portuguesa a Catalunya i de constituir un punt de trobada virtual per a la comunitat portuguesa.


pluriling2

O Observatório Europeu do Multilinguismo é uma estrutura de mutualização e de cooperação entre parceiros do multilinguismo. Os objectivos são os seguintes:

 • Apoiar a diversidade linguística da União Europeia em todas as suas dimensões política, administrativa, económica, social e cultural.
 • Promover a emergência de uma cidadania europeia activa baseada na compreensão das línguas e culturas da Europa.
 • Promover ao longo da vida o ensino e a aprendizagem de línguas.
 • Promover a partir do multilinguismo a diversidade cultural, a fundação de toda criatividade, intercâmbio e de respeito pelo outro, a base de uma evolução pacífica.
 • Contribuir para a prevenção da xenofobia e do comunitarismo linguístico agressivo pela promoção do multilinguismo e da interculturalidade.

IMPULS

Jornada informativa per a l’Impuls de la llengua i cultura portuguesa per al professorat dels centres educatius de Catalunya.

portug_small Sessió d’impuls a la llengua Portuguesa, 2010
LLOC: Sala d’Actes del Departament d’Educació 

DATA: 5 de maig de 2010


RECURSOS

Materials a la disposició dels centres educatius: “Portal das Escolas”

Promover a utilização educativa das TIC para melhorar as aprendizagens dos alunos da Educação Pré-Escolar e dos ensinos Básico e Secundário, através da rentabilização dos equipamentos disponíveis nas escolas, é o objectivo de Aprender e Inovar com TIC