QUÍTXUA

Classes de Quítxua al Sistema Educatiu de Catalunya
Llengua i cultura Quitxua a Catalunya 2012
Durant aquest curs 2012-13 s’iniciaran classes de llengua i cultura quítxua a l’Institut Margarida Xirgu de l’Hospitalet del Llobregat, com activitat extraescolar i adreçades a tot l’alumnat. Aquesta iniciativa parteix del propi centre docent i té el suport del Departament d’Ensenyament, en el marc del Pla d’Impuls a les Terceres llengües
Aquest institut té una llarga experiència en accions plurilingües i ha participat en el Projecte Galaula amb activitats i classes de gallec a l’ESO.
Des del Departament d’Ensenyament es promou la realització de classes de llengües d’origen com una acció del Pla d’Impuls a les Terceres Llengües, per tal d’avançar en el projecte plurilingüe del propi centre, donar suport a l’educació integral i donar a conèixer la llengua i cultura quítxua a tota la comunitat educativa. Des del Servei de Llengües estrangeres felicitem al professorat de l’Institut Margarida Xirgu per la seva iniciativa!
[+] Proposta del centreDibuixos animats en Quitxua

Repassem els números en quítxua!

Gràcies als recursos a l’abast que ens proporciona Internet, podem fer micro-lliçons temàtiques per a repassar el vocabulari més comú en llengua quítxua, com ara els colors, els animals o els números:

Parelles lingüístiques Català-QuitxuaA Catalunya hi ha moltes persones de parla quítxua interessades en aprendre català: els programes de “Parelles lingüístiques” són propostes d’equitat i solidaritat entre persones i comunitats que es respecten i es valoren en diversitat.

Animeu-vos a participar-hi!

Poemes en Quítxua

Amb motiu de l’1 de març, Dia mundial de la Poesía, el
Blog de referència
ofereix poemes en diversdes llengües,
entre elles el Quítxua.

Podeu activar els poemes per a llegir-los augmentats.

Curs de llengua Quítxua


Imatge de Morgana a Flickr

Moltes de les famílies d’origen Iberoamericà que arriben a Catalunya parlen castellà, però han viscut i crescut en entorns multilingües amb diverses llengües ancestrals: la llengua aïmara, quitxua, guaraní, etc
Aquest bagatge vital és una riquesa innegable que cal mantenir i valorar adequadament, per tal que en instal·lar-se a Catalunya aprenguin a valorar també les llengües existents, i les variants pròpies del nostre país: català, occità
L’alumnat de Perú, de Colòmbia o d’Equador, sovint reconeix i utilitza en l’ambient familiar alguna de les llengües Quitxues (en castellà /quechua/ i /quichua/, del mot aborigen  /qhichwa/ «zona templada»).
Hi diversos cursos en línia que permeten fer classes de llengua Quítxua i iniciar-se en la seva gramàtica i el seu lèxic. Conèixer les llengües que es parlen en el centre educatiu ens permet una major valorització del plurilingüisme en el Projecte Lingüístic, i ens ajuda a despertar actituds favorables vers l’estudi de les llengües i vers la diversitat lingüística arreu del món.

Podeu aprendre algunes nocions de Quítxua en aquest curs virtual

Més informació complementària sobre aquesta llengua la trobareu a Wikipèdia

Una conversa a la classe!

L’alumnat que parla quítxua a casa seva té a l’abast nombrosos vídeos i recursos multimèdia als espais col·laboratius d’Internet, com ara el Youtube:La llengua Quitxua també s’anomena: Quichua, quechua, runa simi
És possiblement la llengua indígena del el continent americà amb més nombre de parlants, encara que és molt difícil contabilitzar-ho per maaca de dades fiables. S’estima que uns 8 o 10 milions de persones parlen quitxua, en set estats diferents:

+ Recursos en línia a la Casa de les Llengües

+ Portal Qitxua: Vincles d’interès

+ Curs Multimedia actualitzat al 2009

+ Cercador de Cursos: Quitxua

+ Language Translation: Recursos a l’abast

+ Cultura de los andes: Materials de consulta