Les dones seductores i malèfiques de la mitologia

Les següents dones se les anomena seductores perquè utilitzen el poder de la seducció i la manipulació per aconseguir tot allò que es proposen, utilitzant la violència en moltes ocasions.

CIRCE

Circe va aparèixer a l’Odissea d’Homer. Vivia en una illa anomenada Eea i es dedicava a convertir en animals els mariners que passaven per la seva illa. Quan Odisseu va passar per Eea, Circe va convertir els seus tripulants en porcs. També apareix a les Argonàutiques d’Apol·loni de Rodes, on purifica Jàson i la seva neboda Medea després que aquests cometin un acte injust i siguin castigats per Zeus. Per últim, apareix al mite de Glauc i Escil·la. En aquest mite, Glauc demana a Circe que l’ajudi a enamorar a la nimfa Escil·la, que no el vol perquè té una aparença lletja. Circe s’acaba enamorant d’ell i converteix Escil·la en un monstre perquè Glauc no la vulgui més i l’estimi a ella.

Circe (1906) de Meyer ALTSON (National Gallery of Victoria, Melbourne)

LES SIRENES

Les sirenes són criatures belles però perilloses. A la mitologia grega són conegudes per seduir els mariners amb les seves dolces veus, i així provocar que es tiressin al mar causant la seva mort. Han estat mencionades en l’Odissea d’Homer, en la qual l’heroi i la seva tripulació tenen una trobada amb elles en el camí de tornada a Troia. Actualment, si pensem en una sirena ens imaginem una criatura mig dona mig peix, però en la mitologia eren representades com aus, amb braços i ales. Segons alguns historiadors tenen origen a la mitologia egípcia, i arriben a Grècia en el període oriental de l’art grec.

Les sirenes servien a Persèfone. Quan la van raptar, van ser les encarregades d’anar a rescatar-la. A partir d’aquí existeixen dues versions. La primera diu que Demèter (mare de Persèfone) les va castigar amb ales per no ser capaç de rescatar la seva filla. L’altra versió explica que van ser les sirenes que li van demanar ser alades per facilitar la seva cerca.

En les aventures d’Odisseu, com he dit abans, apareixen. Aquest havia estat advertit per Circe de la capacitat que tenien per a seduir els mariners i provocar la seva mort, i va manar a la seva tripulació que es tapessin les oïdes amb cera. En canvi, ell volia escoltar-ho, i va demanar ser lligar al pal major del vaixell i que no el deslliguessin encara que ho supliqués. Quan van passar, Odisseu va suplicar als seus mariners que el deixessin lliure, però no ho van permetre i van poder passar sense ser afectats pels cants. 

Ulisses i les Sirenes, de John William Waterhouse

Ulisses i les Sirenes, de John William Waterhouse

Clara Ruiz i Alba Moreno

Aquest article ha estat publicat en Amor tràgic, Amor venjatiu, General, Herois. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Les dones seductores i malèfiques de la mitologia

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *