Arriben les Perseides!

Perseides són una pluja de meteors provocada per la cua de pols còsmica que el cometa Swift-Tuttle deixa al seu pas. S’anomenen Perseides en referència al seu radiant que és a la constel·lació de Perseu. Aquest cometa descriu una trajectòria que dóna la volta al Sol cada 135 anys, però cada any la Terra travessa la seva cua. En fer-ho, les partícules de pols i sorra travessen l’atmosfera terrestre a una velocitat de 59 km/s; a causa d’aquesta velocitat extrema, les minúscules partícules del cometa, la majoria de les quals no són més grans que un gra de sorra, poden produir impressionants traces de llum. 

La pluja de meteors es pot veure cada any, des de mitjans de juliol, tot i que quan se n’observen més és entre els dies 8 i 14 d’agost, assolint un màxim d’activitat al voltant del 12 d’agost, quan es poden veure fins a 100 meteors per hora, segons l’any. La intensitat d’aquesta pluja de meteors i l’època de l’any en què es produeix fan dels Perseides una de les pluges d’estels més populars i fàcils de gaudir.

Els Perseides s’anomenen també llàgrimes de sant Llorenç per la proximitat de la festa de Sant Llorenç. O sigui, que agafeu un bon lloc i gaudiu d’aquesta espectacular pluja de meteors!

  

Persèides

Mitologia de les Perseides

 Perseu en la mitologia grega era fill de Dànae i de Zeus . El pare de Dànae la va tancar en una torre per temor a l’oracle, segons el qual un nét seu el mataria; però Zeus va entrar a la seva habitació transformat en  pluja d’or. D’aquesta unió va néixer Perseu. De gran Perseu va matar a la gorgona Medusa. A les costes de Palestina trobà Andròmeda, filla de Cefeu, rei dels etíops de Jopa, encadenada a una roca per expiar la culpa de la seva mare, Cassiopea. Aquesta havia afirmat que ella i Andròmeda eren més belles que les Nereides; això provocà la ira de Posidó que envià el monstre Ceto perquè assolés el país. L’Oracle d’Ammon va anunciar a Cefeu que l’única manera d’aturar el desastre era sacrificar Andròmeda, per la qual cosa va encadenar-la nua perquè els monstre la devorés. Perseu lluità contra el monstre i el vencé; en recompensa, Cefeu li atorgà Andròmeda de muller.

 

Quadre de Dànae de  Ticià

Aquest article s'ha publicat dins de General, Meteors, Mitologia i etiquetat amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Arriben les Perseides!

  1. Raquel Bernad diu:

    Salve!

    Sempre que se’m presenta la oportunitat, contemplo les Perseides durant el mes d’agost. Són precioses. D’altra banda, no esperava trobar referent clàssic rere aquests populars estels.

    Vale!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *