Déus i bèsties del cel

En la 5a sessió de Diàlogos 2021  de l’APLEC, Ignasi Vidiella ha parlat sobre Déus i bèsties del cel.

Aquest article ha estat publicat en Actualitat, General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

11 respostes a Déus i bèsties del cel

 1. Claudia diu:

  Conferència Δiàlogos: Déus i bèsties del cel

  El passat dilluns dia 1 de juny, els alumnes cursants de grec de la classe primer C de Batxillerat vam tenir l’oportunitat d’assistir a la conferència telemàtica de l’Ignasi Vidiella Puñet qui ens va parlar sobre la història del cel pel que fa a la cultura clàssica.

  El que més em va agradar de la conferència va ser saber de la història mitològica que s’amaga rere els diferents signes del zodíac, em van fer gràcia les històries relacionades amb el coneixement sobre el cel de Tales de Milet: en la conferència, se’ns va explicar que Tales, gràcies al seu coneixement sobre el desplaçament dels astres, va predir un eclipsi que es donà enmig la batalla contra grecs i perses. Amb aquest succés, els guerrers van interpretar que els déus estaven en contra de la guerra i, d’aquesta manera, la van haver de parar. Aristòtil també explicava que Tales, gràcies als seus coneixements sobre “el moviment dels astres” i el canvi de les diferents constel·lacions que podem veure en el cel al llarg de l’any, va poder predir un bon any de collita, d’aquesta manera, va llogar totes les premses d’oli de la seva ciutat i es va fer ric. Picant l’ullet cap a aquest fet, Tales deia que la saviesa portava riquesa, en el doble sentit de la frase. També em van semblar molt curiosos els noms que, a través de la mitologia, s’han assignat als diferents satèl·lits dels planetes, en concret, els noms dels satèl·lits de Mart, Eris i Urà. El planeta Mart, que rep el nom del déu de la guerra, Ares, en la mitologia grega, és acompanyat per dos satèl·lits que reben el nom dels seus fills: Deimos, el pànic, i Phobos, la por. El satèl·lit d’Eris, un nanoplaneta el nom del qual significa discòrdia en grec i, fa referència a la deessa qui va iniciar el judici de Paris, té com a satèl·lit la seva filla Disnòmia, anarquia en grec antic, els satèl·lits d’Urà, reben noms de personatges de les obres de Shakespeare com ara Ofèlia o Homer.

  Allò que trobo bo de qualsevol xerrada sobre cultura grega o cultura clàssica en general, és el fet que quan acaba una d’aquestes conferències tens la sensació que has après moltes coses que ajuden a entendre millor el món en el qual vivim.

  La conferència de l’Ignasi evidencia la importància que el cel tenia per a les civilitzacions antigues a causa de les grans possibilitats que aquest els hi oferia. Gràcies a ell, grecs i romans podien orientar-se en l’espai, saber on estaven i cap a on es dirigien i, fins i tot, podien establir prediccions meteorològiques que els hi permetien escollir “el camí” més propici. Aquests coneixements s’han anat perdent al llarg de la història, i, ara, molts de nosaltres, si no disponguéssim de senyal o cap mòbil amb el qual consultar on ens trobem no sabríem orientar-nos en l’espai i ens trobaríem completament perduts.

  Claudia López Astilleros
  6 de juny del 2021

 2. Emma diu:

  La xerrada dels mostres del cel que vam tenir ahir dia 31 de maig els alumnes de grec de primer de batxillerat, em va semblar molt interessant i em va fer descobrir l’origen del zodíac i saber que tots els seus noms són d’animals mitològics o bé que ara coneixem.
  El meu signe en concret és Taure, que representa un TORO (animal sagrat en l’antiguitat) s’associa històricament amb la seva constel·lació a més de tenir un fort lligam a la terra.

 3. EmmaC diu:

  El dilluns passat vam tenir la sort de poder escoltar una xerrada sobre els mites del cel. Al principi no tenia moltes ganes ja que no sabia que esperar-me i pensava que no m’interessaria. Però per sort, la xerrada va estar enfocada en temes que no m’esperava. Va parlar sobre el zodíac i el seu inici i significat. El zodíac és un tema molt present actualment, i tot i que jo no hi crec, trobo molt interessant que una cosa tant vigent avui en dia tingui l’inici fa tant de temps. També ha parlat molt sobre constel·lacions i les interpretacions que en feien a l’antiguitat.

  E conclusió m’ha semblat una xerrada molt completa i interessant deixant de banda els problemes tècnics.

 4. Pau diu:

  M’ha semblat molt interessant la xerrada de l’Ignasi, tot el que fa referència a l’estudi i observació del cel pels grecs ha tingut una gran importància per poder predir molts dels fenòmens astronòmics o inclús crear un calendari per poder saber a quina estació es trobaven. Així doncs, el cel era un element molt important a l’antiguitat, així com dipositari de cultura Grega i Romana, i de reconeixement per la seva identitat. Moltes de les estrelles i constel·lacions porten noms de la mitologia grega i amb les seves llegendes ens han arribat fins als nostres dies. M’impressiona com els grecs amb la seva cultura van definir els seus relats mitològics mitjançant les constel·lacions i els estels. Així com els diferents noms dels planetes i satèl·lits fan referència a diferents déus de la mitologia grega i romana. Però si he de destacar un tema de la xerrada de l’Ignasi que més m’ha cridat l’atenció és el que fa referència al zodíac, molt interessant la pseudociència de l’astrologia que com diu l’Ignasi l’estudi de la influència del moviment dels astres sobra la nostra vida. El zodíac que també és una paraula de composició grega, m’ha impressionat com els grecs observen el cel i com anava canviant, van dibuixar totes les constel·lacions i les van repartir en dotze caselles i així conforma anaven veient els planetes i es feien una idea de quina estació estaven i fer els seus càlculs tant matemàtics com polítics. Les dotze figures del zodíac que tenim nosaltres avui dia, també són figures que provenen de la mitologia grecoromana. Per tant, m’ha semblat molt interessant anat descobrint, com el nom de les constel·lacions, planetes, estels, en definitiva tot el que hi ha en el cel els grecs van posar el seu nom i que avui en dia segueixen sent una eina molt bonica, per orientar-nos en el cel. La veritat és que mires el cel d’una altra manera.

 5. Kathe diu:

  El dilluns vam anar a la biblioteca a escoltar la xerrada sobre els Déus i bèsties del cel que donava l’Ignasi Vidilla, jo en principi no estava interesada molt en el tema ja que no sabia molt bé sobre que anava.. Saber d’on provenia el símbol del meu zodíac em va agradar i veure algunes constel·lacions com L’ossa major o Escorpí també . No ha sigut la xerrada que més m’ha agradat però he trobat interessant algunes coses com el zodíac.

 6. Amal diu:

  Un cop hem pogut tornar a veure el documental de déus i bèsties del cel, podem veure que hi ha molta informació que no sabíem i que és nova i interessant.
  Alguna de la informació que m’ha sorprès, ja que la trobo molt sorprenent és per exemple la idea de la teoria circular, que surt en el vídeo, i que explica el fet que el cercle era considerat l’element de la perfecció i aquesta idea estava relacionada amb la idea que el sol estava en el centre i eren altres planetes els que donaven voltes. Apart d’idees científiques, m’ha sorprès el fet que una dona descobrís l’eclipse, ja que és un fet que és un descobriment important i no sabia que sabia descobert per una dona,encara que el que no hem sorprén és que li diguessin bruixa per saber sobre l’eclipse.
  Un altre fet de què m’he sorprès i m’ha semblat molt interessant, és el tema de l’astronomia i que a l’antiguitat sabien quina estació de l’any era gràcies a la situació de les estrelles, i un altre aspecte interessant i desconegut per mi és la importància de Babilònia en el tema de l’astronomia i el fet que les 12 figures del zodíac són de la mitologia Greco romana.
  A l’acabar de veure el vídeo puc dir que m’ha agradat, ja que he après aspectes nous i interessants sobre l’astronomia i zodíac, entre altres aspectes.

 7. Marta diu:

  Dilluns la classe de grec de primer de batxillerat vam escoltar una presentació sobre els mites del cel.

  Primer de tot ens va introduir el tema explica-nos que era l’astronomia, la ciència que estudia el cel. Ens va dir que els cel s’observa i ens dóna molta curiositat des de fa molts anys enrere, per exemple Anaximandre va estudiar el moviment circular dels atres. Seguidament ens va parlar de la via làctia i va explicar-nos el mite d’aquesta. Va dir que la via làctia era el camí que utilitzaven els déus.

  Després ens va explicar els planetes i els seus mites corresponents i també, el que em va semblar més interessant va ser el tema dels satèl·lits. Ens va dir que cada un dels satèl·lits de cada planeta té un nom d’algun personatge de la mitologia. També va parlar del zodíac, aquestes tema sempre m’ha agradant molt i em va agradar aprendre més coses sobre aquest.

  Finalment va parlar-nos de les constel·lacions, em va cautivar la seva història i els mites que tenen radera. De petita sempre mirava les constel·lacions amb el meu germà i utilitzaven una aplicació del mòbil per saber el nom de totes.

 8. Núria diu:

  El darrer dilluns, els alumnes de primer de Batxillerat de grec vam anar a la biblioteca de l’Institut Serra de Marina per assistir a una conferència on s’explicaven diferents mites relacionats amb el cel.
  Personalment, tot i que la xarrada va ser poc amena, vaig aprendre molt. Una de les coses que més em va sorprendre va ser el fet que tot el que ens envolta procedeix, en gran quantitat, de l’antiga cultura grega, fins i tot lo relacionat amb el cel, com les constel·lacions, els satèl·lits dels planetes, etc. El que em va semblar més interessant de tota l’exposició va ser la procedència dels diferents horòscops. Em sembla que tothom sap que és l’horòscop i bastant gent se sent interessada en això, però penso que la majoria no sap que provenen de la mitologia grega.

 9. Jordi diu:

  El que més m’ha agradat de la xerrada de dilluns va ser el zodíac: l’astrologia, l’horòscop, ja que no sabia d’on venia i no tenia molta idea del tema, però que si em sembla molt impactant i que a poc a poc em representa més l’astrologia.

  I també què l’horòscop és per mi una mena de “religió” encara de què no parli massa d’això en la vida real només amb me mare. I em sembla molt interessant tot el que té a veure amb els aspectes de cada signe del zodíac.

  Jo sóc verge i les característiques dels verges són perfeccionistes, fa el seu millor esforç dia a dia per a aconseguir els resultats que vol en els seus projectes i somnis. S’adona de cada detall i no són dels quals deixa caps per lligar. Fan gran ús de la lògica. El seu procedir és metòdic i no es deixen portar per les emocions.

  I en això estic molt d’acord i l’astrologia és l’única “creència” que em fa creure en el signe del zodíac.

 10. Gerard diu:

  Déus i bèsties del cel

  L’últim dia a la classe de grec, Ignasi Vidiella ens va presentar Déus i bèsties del cel. Tot i que certes coses eren complicades de seguir pels problemes de connexió, la presentació va ser entenedora.
  Una de les coses que em va impactar més va ser que a partir de les constel·lacions i les estrelles els navegants es podien guiar més bé pel mar. L’origen de la via làctia em va deixar bastant sorprès ja que a més a més no el sabia. El que em va provocar més curiositat va ser les diverses històries sobre els símbols del zodíac: la història d’aries, de taure, de peixos… I tots ells apareixen al cel com a constel·lacions. També em va semblar interessant la història de l’Ossa major i l’Ossa menor encara que ja sabia la història.
  Personalment, crec que aquesta videoconferència ha estat una altra manera d’estudiar una part de la cultura grega. I també ens ha demostrat que la cultura grega no s’ha quedat només a Grècia, ni a la zona mediterrània o a Europa; la cultura grega és universal.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *