Agenda d’activitats

CosmoCaixa

– Introducció a l’astronomia I. El Sistema Solar i les fases de la Lluna

Aquesta activitat es fa tots els dimarts i dijous a les 11.00h i dimecres i divendres a les 12.00h. És una activitat pensada per a escoles, especialment està pensada per a 3er, 4rt i 5é de primaria. Val 2 euros per alumne, més l’entrada al museu. La durada d’aquesta activitat és de 45 minuts. En aquesta sessió de Planetari es mostra el cel que podem observar a primera vista des de la nostra latitud alhora que es presenten les constel·lacions més característiques visibles des de la nostra casa. Els alumnes descobriran com localitzant l’Óssa Major poden identificar l’Estrella Polar, l’astre que indica la direcció nord i ens ajuda a orientar-nos. A continuació aprendran com diferenciar els planetes que es poden observar a simple vista dels estels i, simulant un viatge pel Sistema Solar, aniran descobrint les característiques més destacades de cada un d’ells. De nou a la Terra, observar la Lluna i visualitzaran per què canvia d’aspecte al llarg del mes. Finalment, esbrinaran la curiosa relació que hi ha entre els astres del Sistema Solar i el nom dels diferents dies de la setmana.

– Introducció a l’astronomia II. El cel vist des de la Terra i els eclipsis

Aquesta activitat es fa tots els dimarts i dijous a les 10.00h i dimecres i divendres a les 11.00h. És una activitat pensada especialment per a escoles i instituts, especialment està pensada per a 5é i 6é de primaria i 1r i 2n d’Eso. Val 2 euros per alumne, més l’entrada al museu. La durada d’aquesta activitat és de 45 minuts. Aquesta sessió de Planetari consta de dues parts: una primera, d’aspecte general, en la qual els alumnes es familiaritzaran amb el cel que es pot observar des de la nostra latitud, aprendran a reconèixer les principals constel·lacions i orientar-se utilitzant les estrelles. Seguidament, visualitzaran els moviments aparents bàsics del firmament  i podran descobrir quin és el significat de l’eclíptica i del zodíac. A la segona part, estudiaran els moviments aparents del Sol i de la Lluna, identificaran el mecanisme responsable dels eclipsis tant de Sol com de Lluna, veuran quins tipus d’eclipsis hi ha i descobriran el perquè de la seva periodicitat.

– Introducció a l’astronomia III. El cel vist des de la Terra i les estacions

Aquesta activitat es fa tots els dimarts i dijous a les 12.00h i dimecres i divendres a les 10.00h. És una activitat pensada per a escoles i instituts, especialment està pensada per a 3er, 4rt d’Eso, Bachillerat i Cicles Formatius. Val 2 euros per alumne, més l’entrada al museu. La durada d’aquesta activitat és de 45 minuts.  Aquesta sessió de Planetari consta de dues parts: una primera, d’aspecte general, en la qual els alumnes es familiaritzaran amb el cel que es pot observar des de la nostra latitud, aprendran a reconèixer les principals constel·lacions i orientar-se utilitzant les estrelles. Seguidament, visualitzaran els moviments aparents bàsics del firmament que regeixen la nostra vida quotidiana, i podran descobrir quin és el significat de l’eclíptica i del zodíac. A la segona part els alumnes estudiaran el moviment aparent del Sol sobre l’eclíptica al llarg de tot un any i descobriran el significat dels solsticis i dels equinoccis.

– Planetari Bombolla

Aquesta activitat es fa de dimarts a divendres a les 10.00, 11.15, 12.30, 14.00 i 15.00 h. És una activitat pensada especialment per a escoles, especialment està pensada per a nens de 1er, 2n, 3er i 4rt de primaria. Val 70 euros per grup, més l’entrada al museu. La durada d’aquesta activitat és d’1 hora.  El Planetari Bombolla és un espai per apropar els més petits al món de l’astronomia d’una manera estimulant, amena i alhora rigorosa. Un educador especialitzat els convida a mirar el cel amb uns altres ulls, a descobrir el cosmos i a viatjar amb la imaginació.  De la mà de recursos i materials molt atractius podran treballar diferents aspectes. Els explicaran els astres com el Sol, la Terra i la Lluna, la successió de dia i nit, les fases de la Lluna, les estacions, etc.

Planetario Burbuja (Cosmocaixa Barcelona). Andreu Adrover

Imatge del Planetari Bombolla

– Sessió específica segons la programació trimestral

Aquesta activitat es fa de dimarts a divendres a les 13:00h. És una activitat pensada per a escoles i instituts, especialment està pensada per a l’Eso, Bachillerat i Cicles Formatius. Val 2 euros per alumne, més l’entrada al museu. La durada d’aquesta activitat és de 45 minuts. Es tracta del nou planetari que projecta filmacions en 3D, amb nous temes que ens apropen a la ciència i ens fan veure l’Univers com no l’haviem vist mai.

– XI Edició “Fem contes de ciència”. Concurs de contes de ciència 2013

Aquesta és una activitat pensada per tots els nivells, i que a més és gratuïta. Aquest concurs es convoca amb l’objectiu d’estimular l’interès per temes de ciència i del pensament científic entre els estudiants, petits i joves escolaritzats en centres, amb la intenció de potenciar la creació d’obres literàries o plàstiques que tractin la ciència amb imaginació i valor científic. Totes les classes que enviïn un conte al concurs, pel sol fet de participar, tindran dret a visitar CosmoCaixa. El premi als guanyadors consisteix en una Targeta Amiga anual per a cada alumne, un ordinador portàtil per a l’aula i un lot de llibres de divulgació científica. Els contes poden ser en català o en castellà i el plaç per entregar-los és el 14 d’abril. Els contes han de ser original i inèdits.

– La mitologia del cel

Aquesta és una activitat pensada per a nens de 3r a 6è de primària i 1r i 2n d’ESO.  Comença el 16 d’Agost del 2013 i acaba el 20 de desembre de 2013.  L’horari és de dimarts a divendres, a les 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 15.00 i 16.00 h.  Aquesta activitat es realitzarà en el planetari del CosmoCaixa de Madrid. En una agradable nit de tardor, un ancià i el seu nét munten el seu campament en un bosc apartat. Asseguts al voltant d’una foguera, miren fixament cap al cel nocturn, hi descobreixen milers de petits i misteriosos estels que brillen sobre els seus caps i posen en marxa un meravellós joc de descobriment. Gràcies a la saviesa de l’ancià i a la curiositat del petit, comencen a explorar els misteris de l’Univers. Junts faran un recorregut emocionant pel cosmos, on trobaran els peixos de cristall que neden en el cel, volaran entre les increïbles i acolorides galàxies i seran perseguits per monstres terribles. Aquesta serà una nit que canviarà la vida del noi per sempre. El final d’aquest viatge… és només el principi.

La mitología del cielo

Activitat “Mitologia del cel”

Agrupació astronòmica de Sabadell

– Visita guiada i observació de Júpiter

Aquesta activitat es fa el 6 d’Abril, a las 21 horas.

– Camp d’observacions a Àger (Marató Messier)

Aquesta activitat es fa el dissabte 13 d’abril.

– Sessió d’observacions en directe per Internet (la Lluna)

Aquesta activitat es fa el dimarts 16 d’abril de les 22 h. a las 24 h. Es fan observacions en directe, des del telescopi de l’agrupació. Són sessions comentades amb una finalitat didàctica.

– Visita guiada i observació de la Lluna

Aquesta activitat es fa el dissabte 20 d’abril a las 21 horas.

– Naixement, vida i mort del Sol

Aquesta activitat es fa el diumenge 28 d’abril a las 21 horas.

– Conferencias

Tots els dimecres no festius, a las 20 h. d’octubre fins al juny. L’entrada és gratuïta.

– Com es forman i com són els braços esppirals de les galàxies

Aquesta activitat es fa el dimecres 8 de maig. En aquesta conferència es resoldràn qüestions com: com es formen els braços espirals? Hi ha alguna teoria general? Quina forma tenen els braços espirals i a quina velocitat giren? Què sabem dels braços espirals i com podem saber més?

– Desteixint l’arc Iris

Aquesta activitat es fa el dimecres 15 de maig. En aquesta conferència ens introdueixen en la física d’aquest fenòmen d’una manera divertida i alhora rigorosa.

– Visites guiades a l’observatori Fabra:

Per poder observar un astre de nit a l’observatori cal reservar l’entrada amb antel·lació. El preu de l’activitat és de 10 €, però els menors de 7 anys tenen l’entrada gratuïta. Cal trucar a aquest número per reservar o fer qualsevol consulta: 93.431.21.39. L’horari d’atenció és de 9:30 a 14:00 de dilluns a divendres. Els astres que es solen observar són la Lluna, Júpiter i Saturn.

– Gastronomia i estels a l’Ebre, Reserva de la Biosfera de la Unesco:

L’Observatori de l’Ebre, fundat l’any 1904, està situat al municipi de Roquetes i té com a objectius prioritaris la recerca, l’observació i la divulgació científica.

En un entorn privilegiat com aquest, a l’activitat Estels a l’Ebre gaudirà d’un sopar elaborat amb productes de la zona servit per Càterings Selectes del restaurant Lo Llaüt de Tortosa, una visita guiada a les instal·lacions de l’observatori (pavellons de sismologia, meteorologia i astronomia) i una conferència i observació astronòmica.

Qui ho desitgi té la possibilitat d’allotjar-se a l’Hotel Corona o al Parador Castell de la Zuda, tots dos de Tortosa, i l’endemà gaudir de l’oferta de lleure, gastronomia i turisme sostenible de la zona, amb platges extenses i tranquil·les, espais verges del Parc Natural del Delta de l’Ebre i muntanyes esquerpades del Parc Natural dels Ports. Quant al patrimoni històric, es poden visitar les pintures rupestres d’Ulldecona i Tivissa, les fortificacions templeres de Miravet o el recinte emmurallat de Tortosa.

Aquesta activitat es realitzarà durant els següents dies: 13 juliol, 27 juliol, 3 agost,17 agost i 31 agost del 2013. A les 20.30 h hi ha la recepció dels assistents i es dóna una copa de cava de benvinguda; a les 21.00 h comença el sopar. A les 22.30 h es fa una Conferència sobre astronomia a càrrec d’Enric Trullols. A les 23.00h hi ha la visita guiada a les instal·lacions de l’observatori i finalment, a les 23.30 h, es fa l’observació d’un astre a través del telescopi.

La visita guiada, el sopar, la conferència i l’observació astronòmica costen 68,50 € als adults, i els nens fins als 12 anys 34,25€.

Per a més informació consulteu la web sternalia.

-Sopars amb estrelles a l’observatori Fabra:

Activitat de juny a setembre que combina la divulgació científica amb un sopar en un entorn privilegiat, una visita guiada al museu i una observació amb el telescopi de 1904. Els Sopars a l’Observatori Fabra es realitzaran de dimarts a dissabte. Per a qualsevol dubte o reserves telefòniques contactin al 93 327 01 21 de dilluns a divendres de 9h a 21h.

L’hora d’arribada a l’Observatori Fabra és a les 20:30 h. A partir d’aquesta hora es farà el registre d’entrada, per accedir a la terrassa i a la taula assignada. Un cop realitzat el registre i abans de passar a la terrassa mirador, s’ofereix un beguda (copa de cava, cervesa o aigua). Tot i que la zona d’aparcament s’obre a les 20:00 h.

Costa 68,50€ per persona (inclou sopar, conferència, visita guiada i observació amb el telescopi), i el menú infantil (fins a 12 anys) té un cost de 34,25€.

Per a més informació consulteu la web sopars amb estrelles.

– Cursos de divulgació científica a l’observatori Fabra:

A l’observatori Fabra s’imparteixen cursos d’Astrofotografia, Astronomia històrica, Astronomia pràctica, i fins i tot cursos de Meteorologia. Per inscriure’s cal trucar al 934 312 139 (de dilluns a divendres de 9:30h a 15h) o posar-se en contacte amb david@sternalia.com

Per a més informació consulteu la web sternalia.

– Planetari “Las nocturnas” de Hemisfèric: planetari en directe que descobreix les estrelles a l’agost els dimarts i dijous a les 22:00 h a València.

– El cel del navegant

Aquesta activitat es fa el dimarts 28 de maig. En aquesta conferència ens parlen sobre l’evolució de l’astronomia nàutica i les tècniques utilitzades al llarg dels anys, tot i que la base d’aquest tipus d’astronomia encara segueix vigent.

Sessions didàctiques i observació dels astres: aquesta activiat es fa per les escoles i instituts tot i que també es pot visitar l’observatori per lliure. A les sessions es pot veure un àudio-visual sobre el Sistema Solar o les estrelles, plantejar qüestions a l’expert que acompanya durant la sessió, sostenir un col·loqui per a ampliar coneixements, mirar els astres a través d’un gran telescopi instal·lat sota una cúpula i visitar l’exposició didàctica sobre astronomia. Es poden fer sessions diürnes (observació del Sol a travès del telescopi) o bé nocturnes (observació de la Lluna, els planetes o altres astres).

Casal infantil durant l’estiu: Cada any el juny i juliol es fa un Casal, on els nens i nenes poden aprendre astronomia mentre juguen i s’ho passen bé. Cada dia està dedicat a un tema astronòmic diferent. Aquest any durarà fins el 27 de juliol.

Cursos d’astronomia online: l’alumne pot realitzar cada curs al seu ritme. De manera que disposa de 3 mesos i pot iniciar el curs quan vulgui (fins el 31 de juliol). Cada tema està subdividit de manera que pugui cursar-se de forma seguida o fragmentada. L’alumne disposa de videos amb explicacions d’un professor, apunts del contingut, presentacions amb imatges, anexes amb documents complementaris, un forum per tractar amb els altres alumnes, i questionaris per autocalificar-se. Al final del curs, l’alumne rep un diploma.

Imatge de l’Associació Astronòmica de Sabadell

Arriben les Lírides!

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *