Meteorits

Els meteorits són pedres caigudes del cel. La major part dels meteorits que trobem estan constituïts pels materials originals que van formar el sistema solar.  La paraula meteorit prové del grec μετέωρος, que vol dir “que està en l’atmosfera, que està en el cel”.

Els meteorits estan formats per còndruls. Aquests còndruls són els núvols de pols dels que es va formar el Sistema Solar. Cal recordar que totes les roques de la Terra són sedimentàries, ignees o metamòrfiques. Això implica que a la Terra, després de 4.500. milions d’anys ja no queda res d’aquella matèria original, tota ha estat transformada. Les roques més antigues de la Terra es van formar fa uns 3.000. milions d’anys. Però en algun lloc de l’espai van quedar restes d’aquella matèria original, orbitant al voltant del Sol, conservades pel fred i el buit de l’espai. Finalment una d’aquestes pedres acaba caient al nostre planeta. Això és un meteorit. Però no tots els meteorits són matèria inalterada. Uns pocs provenen d’altres cossos del Sistema Solar que si que van patir processos geològics. En aquests cossos, com a la Terra, la matèria original es va anar transformant, produint-se una diferenciació. Els elements més pesats s’enfonsaven cap al nucli, i els gasos i els elements menys pesats formaven la part externa del planeta.

A diferència de la Terra, alguns planetes en procés de formació no van arribar a sobreviure als xocs cataclísmics amb altres cossos, destruint-se i alliberant a l’espai les seves parts ja diferenciades. Aquestes restes de planeta també cauen a la Terra en forma de meteorits. Les restes del nucli, format principalment per ferro i níquel, van donar lloc als meteorits metàl·lics. Les restes de l’escorça del planeta, formada principalment per minerals silicats, van donar lloc als meteorits rocosos. També hi ha els meteorits que no provenen d’un cos destruït sinó d’un planeta o asteroide que encara ara existeix. Un meteorit xoca contra aquest planeta o asteroide amb la suficient força com per llençar algunes roques a l’espai. Aquestes roques cauen a la Terra en forma de meteorit i en ser analitzades s’observa que la seva composició es correspon a la de Mart o la Lluna .

Algunes catàstrofes del passat poden haver estat causades per meteorits, com l’extinció dels dinosaures del Cretaci, fa 65 milions d’anys, provocada per la caiguda d’un asteroide d’uns 10 Km. de diàmetre. O, al menys, això és el que creien alguns astrònoms. Fa relativament poc va caure un meteorit a Rússia. El meteorit va caure a uns 80 quilòmetres de la ciutat de Satka sobre les 09:20 hora local. Es va desintegrar en capes baixes de l’atmosfera i es va dividir en tres troços. Després de la caiguda, i va haver una onada expansiva i una forta explosió que va fer saltar l’alarma dels cotxes i va trencar els vidres dels edificis, provocant 1.100 ferits.

Meteorit

El meteorit rús es roca espacial comuna

Un grup de científics va trobar el 18 de febrer els primers fragments del meteorit que el 15 de febrer de 2013 va caure sobre Rússia i que va causar més de mig milió de ferits. Una expedició de la Universitat Federal dels Urals els ha trobat als voltants del llac Chebarkul, situat al sud-oest del país, i ha tret ja les seves primeres conclusions: “Es tracta d’una condrita ordinària”, ha explicat Viktor Grohovsky, el que vol dir és que es tracta d’un tipus de roca espacial comú. Segons la NASA, el meteorit, d’uns 17 metres de diàmetre i una massa de 10.000 tones, va travessar l’atmosfera terrestre a una velocitat major a la del so i es va desintegrar en diversos trossos que van recórrer el firmament incendiats. Els fragments van caure sobre tres regions russes després d’un esclat que va poder ser detectat a Alaska i un tremolor equivalent al d’un terratrèmol, que va desencadenar el pànic entre la població local.

El fet que es desintegrés com ho va fer donava una pista sobre la seva composició, que no era de ferro o níquel. Els científics van descartar ja rotundament que aquesta roca tingués a veure amb l’asteroide 2012 DA14, tres vegades més gran, que poques hores després va passar a menys de 28.000 quilòmetres de distància de la superfície terrestre. Els majors danys per la caiguda del meteorit es van produir a la ciutat de Chelyabinsk, on, segons l’últim balanç del Ministeri de Sanitat, es van registrar 1.200 ferits, dels quals 52 van etsar hospitalitzats, 12 en estat greu. Pel que fa als danys materials, les autoritats calculen en 25 milions les pèrdues econòmiques.

Fragments del meteorit estudiats per la Universitat Federal dels Urals

Aquest article ha estat publicat en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *