Hermes fet asteroide!

Hermes és l’únic asteroide que durant anys va tenir nom però no nombre a la sèrie, temps durant el qual va ser conegut com (1937 UB) Hermes. Va ser descobert el 1937 per Karl Reinmuth (1892-1979) a Heidelberg. Es movia a cinc graus per hora, de manera que va creuar el cel en 9 dies, arribant a passar el 28 d’octubre de 1937 a només 800 000 km de distància de la Terra. Després es va perdre el rastre i es va creure possible no tornar a localitzar mai. No obstant això, el 15 d’octubre de 2003 es va localitzar l’asteroide Hermes de nou.

Imatge de l’asteroide Hermes

El mite d’Hermes:

En la mitologia grega, Hermes (el Mercuri dels romans) era el missatger dels déus Olímpics, de les fronteres i dels viatgers, dels pastors, dels oradors, de l’enginy, etc. Era fill de Zeus i de la plèiade Maia i pare d’Eudor. A la mitologia romana s’anomenava Mercuri. Amb la closca d’una tortuga i unes canyes construí la primera lira i robà el ramat d’Apol·lo: aquest n’exigí el retorn i li cedí el ramat a canvi de la lira. Així esdevingué pastor i inventà la flauta i altres instruments que cedí també a Apol·lo, qui com a contrapartida li donà el caduceu i lliçons d’art endevinatòria. Zeus l’anomenà el seu herald i el missatger dels déus. Per tot això se l’invocava com a protector dels pastors, músics, comerciants i viatgers, així com a conductor de les ànimes dels morts a l’Hades, funció per la qual se’l coneixia com Hermes Psicopomp.

Se’l representa sobre una pilastra , com un jove nu -sovint amb els elements fàl·lics- o calçat amb unes botes alades, un barret punxegut i el caduceu a la mà. També apareix portant un corder a les espatlles, o amb el petit Dionís al braç. Hermes va ajudar Perseu a matar la Gòrgona (Medusa). Li va donar les seves sabatilles alades i li va dir que trobés a les Graies. Un cop les va trobar, elles li van donar l’espasa de Zeus, l’escut d’Atena i el casc d’Hades. Hermes envia un missatge de Zeus a Calipso perquè deixi lliure Odisseu. Hermes protegeix Odisseu de Circe amb una planta el moly.

Estàtua d’Hermes al Museu del Vaticà

Aquest article s'ha publicat dins de Asteroides, General, Mitologia i etiquetat amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *