Andròmaca feta asteroide!

Andròmaca és l’asteroide núm. 175 de la sèrie, descobert per James Craig Watson el 1 octubre 1877 des de l’Observatori Detroit, a Ann Arbor (Estats Units).

Mite d’Andròmaca:

Segons la mitologia grega, Andròmaca era la filla d’Eetió que fou esposa d’Hèctor de Troia. El seu nom significa “batalla d’un home”. Va néixer a Tebes de Cilícia, ciutat governada pel seu pare. De ben jove fou promesa amb el príncep Hèctor, hereu del rei Príam de Troia, i es traslladà a la ciutat troiana, on nasqué el seu fill Astíanax. Poc després començà la Guerra de Troia; el seu espòs fou mort per Aquil·les i el seu fill fou assassinat pel fill d’Aquil·les, Neoptòlem, que se la quedà com a esclava juntament amb el seu cunyat Helenos. De les relacions d’Andròmaca i Neoptòlem en nasqueren Molós, (rei de l’Epir i ascendent, segons Alexandre el Gran, d’Olímpia d’Epir), Píel i Pèrgam. La fertilitat Andròmaca, que era només concubina, va despertar la gelosia de la reina, Hermíone, la qual va intentar matar els seus fills. Després que Neoptòlem morís a mans d’Orestes en un viatge a Delfos per consultar l’oracle, Andròmaca va aconseguir salvar la seva vida gràcies a la intervenció de Peleu, pare d’Aquil·les i avi de Neoptòlem. Quan el seu amo morí, Andròmaca aconseguí la llibertat i es casà amb Helen. Tingueren un fill anomenat Cestrinus.

Quadre “El dolor i els laments d’Andromàca sobre el cos del seu marit Hèctor” de Jacques-Louis David en el Museu del Louvre

Aquest article s'ha publicat dins de Asteroides, General, Mitologia i etiquetat amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *