Orada

L’Orada és una constel·lació austral. Aquesta constel·lació fou una des les dotze constel·lacions creades per Pieter Sirkszoon Keyser i Frederick de Houtman entre 1595 i 1597, i fou descrita per Johann Bayer el 1603. L’Orada és coneguda també com “Peix Espasa”, rep el seu nom  del daurat dofí o Mahi-Mahi, Coryphaena hippurus, un peix comestible natural d’Amèrica. Limita al nord amb les constel·lacions de Burí i del Rellotge, a l’est amb Reticle i Hidra mascle, al sud amb Taula i a l’oest amb les constel·lacions del Peix Volador i Paleta. En la constel·lació de l’Orada és visible la major part del Gran Núvol de Magalhães. L’estrella més brillant de la constel·lació de l‘Orada és α Doradus. El seu nom ve del llatí Dorado (Δοράς, en grec). No té un origen mitològic grec ni romà.

Constel·lació de l’Orada

Representació de la constel·lació de l’Orada

Dofí daurat (Coryphaena hippurus) o Mahi-Mahi

Aquest article s'ha publicat dins de Constel·lacions, General, Lèxic i etiquetat amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Orada

  1. Retroenllaç: Hidra Mascle | El cel dels mites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *