Lleó

El Lleó és una constel·lació zodiacal. Es troba entre la constel·lació de lluminositat feble de Cranc a l’oest i la de Verge a l’est. Aquesta constel·lació conté moltes estrelles brillants, com Regulus (α Leonis), el cor del Lleó, i Denebola (β Leonis), la cua. L’estrella més brillant de la constel·lació de Lleó és α Leonis. Lleó limita al nord amb les constel·lacions de l’Óssa Major i Lleó Menor, a l’est amb la constel·lació zodiacal de Cranc, al sud amb Hidra, Sextant i Copa i a l’oest amb Cabellera de Berenice i amb Verge. El seu nom en llatí és Leo (Λέων, en grec).

Constel·lació de Lleó

Representació de la constel·lació del Lleó

Mite del Lleó:

Lleó, correspon al Lleó de Nèmea, fill de Tifó i Equidna, animal invulnerable que feia malbé els camps devorant  les persones i el bestiar. La primera tasca d’Hèrcules va ser matar-lo. El Lleó tenia com habitatge una cova amb dues entrades; Hèrcules va taponar una i va entrar per l’altra per sorprendre la fera. Va abraçar el lleó estrenyent-lo fins ofegar-lo i, després amb les seves pròpies urpes, el va escorxar i va prendre per a si mateix la seva pell i el seu cap com casc. Zeus va transformar el lleó en constel·lació per honrar el seu fill.

Estàtua del Lleó de Nèmea de Manfred Brueckels en el parc de Berlín

Aquest article ha estat publicat en Constel·lacions, General, Lèxic, Mitologia, Zodíac. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

11 respostes a Lleó

 1. Retroenllaç: Cabellera de Berenice | El cel dels mites

 2. Retroenllaç: Espectacle sobre constel·lacions i mites | El cel dels mites

 3. Retroenllaç: Catasterisme | El cel dels mites

 4. Retroenllaç: Meteors | El cel dels mites

 5. Ari Vila diu:

  Salve!!
  Ergo signum meum zodiacum Leo est quia et 7-8-1998 nata sum.

  Trobu molt interessant aquest treball, sempre m’ha cridat l’atenció l’astronomia i tot el que es pot apreciar en el cel, tot el que podem imaginar en uns simples punts brillants en el univers. Tots els estels ja tenen una forma i un nom determinat perquè amb el pas dels anys em coincidit en imaginar una figura en el cel, però encara hi hagi hi ha gent que segueix imaginant i trobant nous estels.
  Salve!

 6. Blanca L. diu:

  Salve!!
  Enhorabona per aquest treball! El Lleó és una constel·lació zodiacal. Es troba entre la constel·lació de lluminositat feble de Cranc a l’oest i la de Verge a l’est.
  Vale!

 7. Rubén Navarro diu:

  Salve!

  Lleó és una constel·lació zodiacal que es troba entre la constel·lació de lluminositat feble de Cranc a l’oest i la de Verge a l’est. Trobu molt interessant aquest treball, sempre m’ha cridat l’atenció tot això dels zodíacs.

 8. Retroenllaç: El cicle Peloponnesi | El fil del mite grec

 9. Yasmina Groult diu:

  Bonumdiem!
  Molt bon treball!
  Aquesta constel.lació es troba entre la constel.lació de Iluminositat feble de Cranc a l’oest i la de Verge a l’est. És una constel.lació zodical.
  És un tema molt interesant aquest de les constel.lacions!
  Vale!

 10. He après moltíssimes coses Salve!!

 11. Rosa Melano diu:

  He après moltíssimes coses Salve!!
  I sempre m’ha agredat veure les constelacions
  ara ja se mes coses
  gracies

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *