Sagitari

És la novena constel·lació del zodíac que està situada a l’hemisferi sud. Limita al nord amb les constel·lacions de l’Àguila i l’Escut, a l’est amb Serpentari, al sud amb Corona Austral i a l’oest amb Capricorn. És visible durant els mesos de tardor, hivern i primavera. La seva estrella més brillant és Èpsilon Sagittarii o Kaus Australis. El seu nom ve del llatí Sagittarius (en grec, Τοξότης).

Constel·lació de Sagitari

Representació de la constel·lació de Sagitari

Mite de Sagitari:

Aquesta constel·lació és la imatge del centaure Quiró, un ésser que es distingia dels altres per la seva saviesa i coneixements. Va néixer dels amors entre Cronos i la nimfa Filira, i era meitat home, meitat cavall. Quiró va ser ensenyat per Apol·lo i Àrtemis en l’art de la medicina i la caça, establint una consulta en una gruta i els seus deixebles van ser nombrosos: Càstor i Pollux, Ulisses, etc. En el transcurs d’un combat va ser ferit per una fletxa xopa de la sang de l’ Hidra de Lerna, que li va produir terribles dolors. Com que era immortal, no va voler seguir vivint amb una perpètua agonia, de manera que amb el consentiment dels déus va oferir la seva immortalitat a Prometeu. Zeus el va posar entre els astres del cel constituint la constel·lació de Sagitari.

Escultura del centaure Quiró, de Frank Norton

Aquest article s'ha publicat dins de Constel·lacions, General, Lèxic, Mitologia, Zodíac i etiquetat amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

8 respostes a Sagitari

 1. Retroenllaç: Capricorn | El cel dels mites

 2. Retroenllaç: Telescopi | El cel dels mites

 3. Retroenllaç: Corona Austral, Corona Boreal | El cel dels mites

 4. Retroenllaç: Escorpí | El cel dels mites

 5. Retroenllaç: Signs de Beyoncé | El cel dels mites

 6. Retroenllaç: Saved by a bell de Mike Oldifeld | El cel dels mites

 7. Noelia Nistal diu:

  IX—XII—MMXIV
  Bonum diem!
  Sempre m’ha agradat saber quines esteles pertanyen a quines històries, i per això m’agradada comenta dins del cel dels mites!
  El centaure Quiró era molt valent i molt honest al donar la seva inmortalitat a una altre persona, de manera que ell deixaria la seva vida per sempre. Ara, com a record d’ell, tenim aquesta constel·lació que sempre podem contemplar.
  Vale!

 8. Yasmina Groult diu:

  Bonumdiem!
  Jo sóc Sagitari, i realment no sabia l’historia d’aquesta constel.lació. Està situada a l’hemisferi sud Limita al nord amb les constel·lacions de l’Àguila i l’Escut, a l’est amb Serpentari, al sud amb Corona Austral i a l’oest amb Capricorn. No sabia que era visible durant alguns mesos! M’ha agradat molt saber coses sobre aquesta constel.lació!
  Vale!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *