Els homínids van començar a caminar drets fa 4 milions d’anys

Investigadors de la Universitat de Liverpool han descobert que les petjades del jaciment de Laetoli, a Tanzània mostren que els nostres avantpassats van començar a caminar fa 4 milions d’anys. Per estudiar-les, els científics han fet servir tècniques d’imatge similars a les que es fan servir per a veure el cervell.

Estudis anteriors van determinar que per l’habilitat a l’hora de fer força sobre el terra amb el dit gros i per recolzar la planta, els homínid havien començat a caminar feia 1,9 milions d’anys.  Segons els científics que han fet els nous anàlisis d’11 petjades d’Austrolopithecus afarensis, aquests estudis poden haver interpretat malament dades com  l’erosió del terra i altres factors ambientals.

Publicat dins de Ciències de la Terra i del Medi Ambient, Geologia | Etiquetat com a | Deixa un comentari

La mayor extinción de especies en la Tierra se produjo hace 252 millones de años

Capa de cenizas volcánicas en la sección Meishan (provincia de Zhejiang, China), de hace 252,28 millones de años, justo la frontera de la gran extinción masiva.- SHUZHONG SHEN

La mayor extinción de organismos vivos en la historia de la Tierra tuvo lugar hace 252,28 millones de años, según indican unos investigadores que han analizado fósiles y rocas en el sur de China. Hasta ahora se conocía esa fecha solo de modo aproximado y la precisión es importante, explican, para intentar determinar qué mecanismo desencadenó esa crisis planetaria de biodiversidad. Ellos se inclinan por la emisión masiva de CO2 de origen volcánico como causa. El equipo internacional, liderado por Shu-zhong Shen (Instituto de Geología y Paleontología de Nanjing, China), considera que la extinción masiva se produjo en menos de 200.000 años, desapareciendo el 90% de las especies marinas y el 70% de las terrestres a la vez.

Se conocen cinco extinciones masivas en la historia de la Tierra, y la de hace unos 250 millones de años fue la mayor, pero las fechas precisas y su duración no se conocen con exactitud, comentan Shu-zhong Shen y sus colegas en la revista Science. “Las escalas de tiempo detalladas de las extinciones y sus fases de recuperación son esenciales para comprender los cambios físicos, ecológicos y químicos, así como para explorar posibles causas”, escriben.

(Continua llegint l’article…)

Publicat dins de Ciències de la Terra i del Medi Ambient, Geologia | Deixa un comentari

Un llevat seleccionat per la URV causa furor a tot el món

S’anomena Clos i és un microorganisme unicel·lular. La seva funció en el procés de vinificació és la de transformar els sucres del most en alcohol i permetre que el procés de fermentació sigui l’adequat per fer un bon brou. Serveix per blancs o negres, encara que procedint del Priorat «potser produeix millors característiques en vins amb cos i d’alta graduació», explica Albert Mas, Catedràtic de la URV i doctor en Biologia.

Clos, el nom del llevat patentada, es va aïllar fa ja més d’una dècada fruit d’un projecte del Departament de Bioquímica i Biotecnologia. L’empresa Lallemand va demanar a la Universitat Rovira i Virgili (URV) la realització d’un estudi ecològic al Priorat per aïllar llevats -aquests microorganismes estan a tot arreu, però no tots són adequats per a la fermentació vinícola- i seleccionar aquelles que puguin fermentar millor els vins.

(Continua llegint l’article…)

Publicat dins de Biologia, Ciències per al món contemporani | Deixa un comentari

Radón, el gas invisible que produce cáncer de pulmón

El 69% de la radiación que recibe un humano procede de fuentes naturales como el suelo o las rocas. En España se localiza en zonas de suelos graníticos como Galicia, Madrid, Extremadura y Castilla y León.

El radón es un gas radioactivo que de forma natural no lo podemos ver. Como elemento químico pertenece al grupo de los gases nobles de la tabla periódica. En la naturaleza se manifiesta en zonas graníticas que tienen minerales radioactivos junto con uranio. Al desintegrarse éstos, emiten el gas. Además, puede disolverse en el suelo y el agua. Hasta la fecha no se le ha encontrado ningún uso.
(Continua llegint l’article…)

Publicat dins de Ciències de la Terra i del Medi Ambient, Ciències per al món contemporani, Geologia | Deixa un comentari

Prova de resoldre el “Quiz” de la Setmana de la Ciència

Durant aquest mes es celebra la Setmana de la Ciència . Des del Departament de Ciències en col·laboració amb el de Llengües Estrangeres, us proposem que resolgueu els enigmes que anirem penjant cada setmana en relació amb el Medi Ambient.

From 18th to 27th November we’re celebrating The Science Week. The Terra Alta High School Science Department and the Foreing Languages Department suggest you try to answer each week’s quiz on The Environment.

Pendant ce mois, on fête la Semaine de la Science. Le Département de Sciences en collaboration avec le Département de Langues Étrangères du lycée Terra Alta, on vous propose de résoudre chaque semaine des énigmes en ce qui concerne l’environnement.

Setmana del 18 al 25 de novembre: A to E quiz

Setmana del 26 al 3 de desembre: F to J quiz

Setmana del 4 al 10 de desembre: K to O quiz

Setmana de l’11 al 17 de desembre: P to T quiz

Setmana del 18 al 24 de desembre: U to Z quiz

(No deixis les teues respostes als comentaris, envia-les a mamoros8@xtec.cat)

Publicat dins de General | Deixa un comentari

El Hierro supera el seu màxim d’emissions de CO2 des de l’inici de la crisi volcànica

Imatge de l'erupció submarina al sud de l'illa d'El Hierro (Foto: EFE)

Imatge de l'erupció submarina al sud de l'illa d'El Hierro (Foto: EFE)

Les emissions de diòxid de carboni a l’illa d’El Hierro han superat el seu màxim nivell des que va començar la crisi volcànica al juliol. Les emissions naturals de CO2 tripliquen actualment els seus valors habituals, segons ha informat el govern de les Canàries. Segons els mesuraments que fa l’Institut Vulcanològic de les Canàries, l’emissió difusa de CO2 a l’atmosfera d’El Hierro ha augmentat de nou fins a 1.218 ± 46 tones diàries. Això fa témer una nova erupció volcànica.
Des del passat 21 de juliol, l’Involcán ha fet més de 7.250 mesuraments de flux difús de diòxid de carboni en tota la part terrestre de l’edifici volcànica insular d’El Hierro, que en circumstàncies normals emet unes 345 tones diàries de CO2.

Pocs dies abans que comencés l’erupció submarina del sud-oest de La Restinga, la taxa d’emissió difusa de diòxid de carboni va assolir les 990± 49 tones diàries, una taxa 2,8 cops superior al valor de mitjana normal.

(Continua llegint l’article…)

Publicat dins de Ciències de la Terra i del Medi Ambient, Ciències per al món contemporani, Geologia | Deixa un comentari

La dieta mediterrània incorpora el menjar en família, els productes locals i fer exercici

Aquests ingredients no poden faltar als àpats principals en una dieta mediterrània. (Foto: Reuters)

Aquests ingredients no poden faltar als àpats principals en una dieta mediterrània. (Foto: Reuters)

Fer els àpats en família i optar pels productes de proximitat són dues de les noves incorporacions de la piràmide de la dieta mediterrània. L’esquema del que hem de menjar, i com, per seguir aquesta dieta saludable s’ha modernitzat i ara inclou aquests aspectes, així com fer exercici diàriament i descansar de manera adequada.
Les institucions encarregades de redefinir la piràmide de la dieta mediterrània, declarada patrimoni de la Unesco, han remarcat que convé tornar als orígens, quan la família s’asseia junta per fer els àpats. Al plat hi ha d’haver productes de temporada i locals. A més, consideren imprescindible fer 30 minuts d’exercici al dia i dormir les hores que pertoca.

 

Els experts també han destacat que cal verdures, cereals i fruita siguin presents en tots els àpats principals, que també s’han de consumir dos lactis al dia, preferentment en forma de iogurts i formatges baixos en greix, consumir oli d’oliva per amanir o cuinar i potenciar els gustos fent servir espècies, herbes, cebes i all, en comptes d’abusar de la sal. Les olives, la fruita seca i les llavors també s’haurien de consumir un cop al dia.

Pel que fa a la carn, sigui vermella o blanca, es recomana menjar-ne dos cops per setmana -abans es restringia a un sol cop-, igual que de peix, marisc i llegums. Se’n poden menjar entre dos i quatre d’ous, però només es pot consumir un cop a la setmana la carn processada, és a dir, els embotits.

A més, cal beure entre 1,5 i 2 litres d’aigua al dia, també en forma d’infusions d’herbes. I es recomana el consum moderat de vi.
(Continua llegint l’article)

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Hierro registra indicis d’una erupció submarina a 7 quilòmetres de l’illa

Mapa dels moviments sísmics a Hierro

Les últimes dades dels serveis d’observació sísmica indiquen que hi podria haver una erupció submarina a 7 quilòmetres de l’illa canària de Hierro. El fenomen ha passat poc abans de tres quarts de dotze i, segons els experts, hauria comportat un canvi brusc en el procés sísmic a la zona. Això significaria que s’han aturat els tremolors que contínuament es detecten a l’illa des de fa setmanes i hauria començat l’erupció.
El Comitè de Protecció Civil i Emergències per Risc Volcànic s’ha reunit d’urgència en vista de les dades, i el director general de Seguretat i Emergències del govern canari, Juan Manuel Santana, ha explicat que s’han detectat gasos entre 600 i 1.200 metres de profunditat sota el mar, a uns set quilòmetres de la zona de La Restinga, indicis que apunten a una erupció.

Santana ha afirmat que, en qualsevol cas, l’erupció no suposaria un perill per a la població i només s’ha demanat als pescadors que feinegin amb precaució a les proximitats de la zona afectada. També s’ha llançat un missatge tranquil·litzador als bussejadors, ja que es tracta d’una de les zones més apreciades per fer immersions.

(Continua llegint l’article)

Publicat dins de Ciències de la Terra i del Medi Ambient, Ciències per al món contemporani, Geologia | Deixa un comentari

Troben una espècie d’insecte desapareguda al parc natural del Montsant

"Steropleurus panteli" o somereta del Montsant (Font: ACN)

La troballa, segons el Departament d’Agricultura, suposa una “fita històrica per al patrimoni natural del país i per a la conservació de la biodiversitat”, perquè des de la seva descripció taxonòmica (Navas, 1899) no s’havia pogut ni fotografiar ni gravar. Així doncs, les úniques citacions disponibles daten de la primera dècada del segle XX i pertanyen al naturalista Joan Barat. Partint d’aquestes dades, l’espècie s’havia donat per desapareguda.

L’espècie és un ortòpter endèmic de la muntanya del Montsant i és l‘últim ortòpter conegut a Catalunya que, segons els tècnics de la Generalitat, faltava per trobar. Per tant, aquesta fita confirma la seva presència després de 110 anys que es descobrís.

Per tal de preservar la conservació de l’espècie, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natura, ha activat immediatament un pla de gestió de conservació. Així doncs, s’ha construiït una gàbia de cria i també s’estan elaborant protocols de censos i anàlisis de dades de camp amb la finalitat de conèixer millor la seva biologia i el seu comportament, i garantir, d’aquesta manera, que el protocol de gestió sigui el més adient possible.

(Continua llegint la notícia)

Publicat dins de Biologia, Ciències per al món contemporani | Deixa un comentari

¿Por qué abrimos los ojos por la mañana antes de que suene la alarma del despertador?

¿Te sorprendes abriendo los ojos cada mañana solo un instante antes de que suene la alarma del despertador? Científicos del Instituto Salk de Estudios Biológicos (EE UU) aseguran que la clave de esta capacidad reside en un componente del reloj biológico que hasta ahora era desconocido. Sus conclusiones se publican en el último número de la revista Science.

Cada mañana, el reloj biológico refuerza nuestro metabolismo y pone en marcha importantes funciones fisiológicas que le “dicen” a nuestro cuerpo que ha llegado el momento de ponerse en pie. “El cuerpo es en esencia un conjunto de relojes”, asegura Satchindananda Panda, coautor del estudio. “Conocíamos vagamente el reloj que nos hace caer rendidos cada noche, pero no el que nos activa de nuevo al amanecer”, explica. Ahora que lo han encontrado -una proteína llamada JARID1a-, el investigador asegura que “podremos entender mejor el insomnio, y por qué nuestro reloj biológico falla a medida que envejecemos o cuando desarrollamos ciertas enfermedades crónicas”. También podría ayudar a entender los mecanismos del cáncer.

(continua llegint…)

Publicat dins de Biologia | Etiquetat com a | Deixa un comentari