Concurs calendari químic

En motiu de l’Any Internacional de la Química 2011 i amb l’objectiu de transmetre, d’una manera atractiva i entenedora, la idea que l’Univers, el nostre planeta i nosaltres mateixos estem formats per elements químics, la Societat Catalana de Química va organitzar un concurs per tal d’elaborar un calendari que portarà per títol Quins elements! El calendari tindrà dotze fulls, un per cada mes, cadascun dedicat a un element químic.
La finalitat del concurs era doble:
– D’una banda, esbrinar quin element químic es correspon amb la resposta a cadascuna d’una sèrie de preguntes.
– De l’altra, en funció de l’element corresponent, aportar una imatge (dibuix, esquema, fotografia, collage) que, a parer del concursant, combinés els dos objectes de la pregunta.
Les dotze preguntes eren:
Quin element químic és essencial i alhora comú als dos membres de cada parell…
1. Les Dolomites i les plantes verdes?
2. La torre Eiffel i la sang humana?
3. El Museu Guggenheim, de Bilbao, i les pròtesis de maluc?
4. La catenària dels trens d’alta velocitat i els antifúngics de l’agricultura ecològica?
5. La sorra de les platges no tropicals i els ordinadors?
6. La potabilització de l’aigua i la sal comuna?
7. El Taj Mahal i les cloïsses?
8. El fuselatge dels avions i els desodorants?
9. Les raquetes de tennis i els llapis de tota la vida?
10. Els explosius i els fertilitzants?
11. Les fibres de Gore-Tex® i les paelles antiadherents?
12. Les bateries dels telèfons mòbils i alguns fàrmacs antidepressius?

A continuació us mostrem els treballs que els alumnes de 3r d’ESO de l’IES Terra Alta han presentat.
Mariona Montosa i Eva Olesa. 3r ESO B

eva-i-mariona_alumini22

Alumini

“L’element químic que tenen en comú els desodorants i el fusellatge dels avions és l’alumini. Es caracteritza per la seva lleugeresa, conductivitat elèctrica… per això s’utilitza molt, en l’aeronàutica. però també s’utilitza per a l’embalatge,…El clorhidrat d’alumini forma part de la composició de la majoria de desodorants i antitranspirants. “

Andrea Llop 3r ESO B

fluor_andrea_comp2

Fluor

“El fluor, de símbol F, és un element químic de nombre atòmic 9 situat en el grup dels halògens de la taula periòdica. El Gore-tex i les paelles antiadherents tenen en comú el téflon que conté fluor, també està present en la pasta de dents. S’obté a partir del mineral fluorita.“

Virginia Ruana 3r ESO A

fluor_virginia_comp

Fluor

“El Fluor (F) és el primer element del grup dels halògens. El teixit de Gore-Tex conté una membrana de politetrafluoretilé que li dona unes propietats idònies per a ser usat en roba esportiva (transpiració, impermeabilitat, …). El mateix compost forma la capa antiadherent de les paelles. D’altra banda, tots coneixem la presència del fluor en les pastes dentífriques. “

Virginia Ruana i Diana Vives 3r ESO A

virginia-i-diana_liti_comp1

Liti

“El Liti és un metall del grup dels alcalins. El seu elevat potencial electroquímic ha permès el seu ús en les bateries de liti, des de finals del segle XX. Una cel·la típica genera més voltatge que les cèl·lules de les bateries de plom o zinc. Algunes sals de liti s’usen en el tractament de la mania, trastorn bipolar i depressió.”

Estefania Jimenez i Andrea Bosque 3r ESO A

andrea-i-estefania_coure_comp

Coure

“El coure és un metall de transició de coloració groguenca i brillantor metàl·lica. La seva bona conductivitat elèctrica el fa un material idoni per a la fabricació de la catenària dels trens d’alta velocitat. El sulfat de coure s’usa com a antifúngic en l’agricultura ecològica. Aquests tractaments s’usen des del segle XIX.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *