“Quod nemo novit, paene non fit”
(“Allò que ningú no coneix, gairebé no existeix.”)
(Apuleu, Metamorfosis 10, 3)
La motivació d’aquest text ha vingut arran d’una pregunta d’una alumna (B. LL.). Per a què serveix la Geologia? -Em diu- i li responc: “Segurament, és la ciència més desconeguda de les clàssiques (Física, Química i Biologia), però no per això la menys important, al contrari, tot el què ens envolta en aquesta aula és geologia, però no ho sabem reconèixer. Mira els maons que hi ha d’obra vista, estan fets d’argila, una roca cuita especialment per a què tingui aquesta forma i sigui resistent; entremig hi ha ciment, fet d’una barreja de roca calcària (calç), sorra i aigua; les pintures que tenyeixen de colors venen dels diversos minerals (n’hi ha més de 5000 catalogats); molta de la roba que portem ve de derivats del petroli, una roca (aquí hi entren tots els plàstics: poliuretà, poliestirè, elastà… i els envasos que fem servir per tot). Clar que també podríem dir que tot és química, i és cert, però és un geòleg qui ha trobat el petroli coneixent els tipus de roques i la manera com aquesta roca es forma; és un geòleg qui ha trobat aigua al subsòl per poder regar els camps; és un geòleg qui ha estat durant deu anys en la descontaminació (química) del pantà de Flix (el punt, dins un riu, més contaminat d’Europa); és un geòleg qui fa un estudi abans de la construcció, d’un càmping, d’un port esportiu, d’una infrastructura gran, etc., és un geòleg qui fa un mapa de riscos… La ignorància de la feina dels geòlegs han provocat grans desastres o, més aviat, han construït allà on un geòleg no ho hagués fet mai i han passat desastres naturals amb grans pèrdues econòmiques o molta gent afectada (a vegades amb pèrdua de vides humanes).” [Tot això escrit dos dies abans de la DANA d’octubre del 2024 a València].
Per tal que entenguem què engloba la Geologia vaig a desglossar-ho el més esquemàticament possible. No només són “pedres”, com em recorden sorneguerament moltes vegades, hi ha molta geologia amagada en el nostre dia a dia que ens afecta encara que no ho vulguem.
Segurament, els geòlegs tenim una mirada més llarga i global cap endavant perquè coneixem els fenòmens que s’han produït en els 4.600 Milions d’anys d’història de la Terra i sabem del que la natura és capaç. Això no obstant, no treballem sols, ens nodrim dels geògrafs, historiadors, ecòlegs, sismòlegs, químics, físics, meteoròlegs i un llarg etcètera de professionals de diverses disciplines que contribueixen a comprendre els coneixements sobre la Terra i com ens pot afectar la natura que ens envolta, perquè som nosaltres qui ens hem d’adaptar a ella i no la Terra a nosaltres.
Per això, hem creat un col·lectiu que es diu Geologia En lluita @geologiaenll per tal de conscienciar a la població de la importància de saber geologia bàsica. Que la Geologia salva vides, s’ha vist recentment a València, Letur (Albacete), Andalusia i altres indrets afectats per severes inundacions arran d’haver edificis construïts en zones inundables, d’haver asfaltat rieres, de menystenir la força de l’aigua en la construcció dels ponts…
Sempre tenim tendència a recordar Santa Bàrbara només quan trona (si no sabeu la dita, busqueu-la a ChatGPT i entendreu el drama). I com que ara trona, començarem per un dels riscos geològics (potser), més desconeguts, les inundacions.
(Continuarà)
Me encanta la iniciativa Mónica. Un fuerte abrazo
Gràcies, Reyes!