Frankenstein i el vulcanisme

L’abril de 1815 el volcà Tambora a Indonèsia va fer una explosió colossal que va rebaixar l’alçada del volcà des dels 4300 m fins als actuals 2722. L’explosió es va sentir a més de 2000km de distància, a l’illa de Sumatra i va generar tsunamis fins als juliol d’aquell any. Es creu que van morir unes 10.000 persones directament i, probablement, 100.000 de manera indirecta per la fam i les malalties. El regne de Tambora va ser destruït i no va quedar cap supervivent enduent-se tots els parlants de la llengua.

Volcà Tambora. Extret d’aquí.

Aquesta explosió va provocar que l’any següent fos “l’any sense estiu“, les temperatures van ser molt baixes a tota Europa i Amèrica del nord pels efectes del núvol de cendra que van cobrir l’hemisferi nord. És l’anomalia més gran que s’ha produït a la Terra en temps recents.

Aquell estiu del 1816 Lord Byron havia llogat una casa vora el Llac Leman, a Suïssa prop de Ginebra, i hi va convidar a amics seus, entre ells Mary Shelley. En una d’aquelles nits fosques i tormentoses a Villa Diodati van decidir escriure històries de terror fent joc amb aquell entorn.

L’1 de gener de 1818 es va publicar Frankenstein, una de les obres de terror que s’ha convertit en un clàssic universal i que ha estat adaptada diverses vegades al cinema.

Il·lustració de l’edició de Frankenstein de 1831 extreta de Viquipèdia.

La pel·lícula “Remando al Viento” parla d’aquesta història i, més recentment, el film “Mary Shelley” també.

#Geologia #Literatura i #Cinema

#Efemèrides

mamoros8

Quant a mamoros8

Sóc Llicenciada en Ciències Geològiques (UB) i, actualment, professora de Biologia i Geologia a l'INS Julio Antonio de Móra d'Ebre des del setembre del 2014. Abans, he estat cinc cursos a l'INS Terra Alta. També he treballat al Berguedà, Barcelonès, Anoia, Osona i Baix Camp. He estat sis cursos exercint de professora de Tecnologia en diversos instituts del Baix Llobregat. En total són uns 30 anys d'experiència en diversos llocs i disciplines. El 2010 vam crear el Blog Rosalind Franklin des del Departament de Ciències de l'INS Terra Alta i, actualment, està "en custòdia compartida" entre Ins Terra Alta i Ins Julio Antonio. Allí s'hi exposen tot de materials de Física, Química, Biologia i Geologia que treballem amb els alumnes o altres notícies d'interès relacionades amb les ciències. A més, per continuar la divulgació i l'apropament amb els alumnes, el 2013 es va crear la pàgina de Facebook Geologia 4t d'ESO, i més tard la pàgina Rosalind Franklin Blog per la divulgació de la Biologia. També ens trobareu a Instagram RFranklinBloc i Twitter (RFranklinblog i Geologia 4t ESO). "Qui s'atreveix a ensenyar mai pot deixar d'aprendre" [J. Cotton]
Aquest article s'ha publicat dins de Geologia, literatura i cinema i etiquetat amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *