Troben una espècie d’insecte desapareguda al parc natural del Montsant

"Steropleurus panteli" o somereta del Montsant (Font: ACN)

La troballa, segons el Departament d’Agricultura, suposa una “fita històrica per al patrimoni natural del país i per a la conservació de la biodiversitat”, perquè des de la seva descripció taxonòmica (Navas, 1899) no s’havia pogut ni fotografiar ni gravar. Així doncs, les úniques citacions disponibles daten de la primera dècada del segle XX i pertanyen al naturalista Joan Barat. Partint d’aquestes dades, l’espècie s’havia donat per desapareguda.

L’espècie és un ortòpter endèmic de la muntanya del Montsant i és l‘últim ortòpter conegut a Catalunya que, segons els tècnics de la Generalitat, faltava per trobar. Per tant, aquesta fita confirma la seva presència després de 110 anys que es descobrís.

Per tal de preservar la conservació de l’espècie, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natura, ha activat immediatament un pla de gestió de conservació. Així doncs, s’ha construiït una gàbia de cria i també s’estan elaborant protocols de censos i anàlisis de dades de camp amb la finalitat de conèixer millor la seva biologia i el seu comportament, i garantir, d’aquesta manera, que el protocol de gestió sigui el més adient possible.

(Continua llegint la notícia)

mamoros8

Quant a mamoros8

Llicenciada en Ciències Geològiques (UB), sóc professora d'Ensenyament Secundari a l'INS Julio Antonio de Móra d'Ebre explicant Biologia i Geologia. Abans he estat cinc anys a l'INS Terra Alta a Gandesa i a molts altres instituts de la geografia catalana. M'agrada aprendre i ensenyar el que he après i aquí hi ha tot un món a descobrir. a explorar i a explicar.
Aquest article ha estat publicat en Biologia, Ciències per al món contemporani. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *