Troben una espècie d’insecte desapareguda al parc natural del Montsant

"Steropleurus panteli" o somereta del Montsant (Font: ACN)

La troballa, segons el Departament d’Agricultura, suposa una “fita històrica per al patrimoni natural del país i per a la conservació de la biodiversitat”, perquè des de la seva descripció taxonòmica (Navas, 1899) no s’havia pogut ni fotografiar ni gravar. Així doncs, les úniques citacions disponibles daten de la primera dècada del segle XX i pertanyen al naturalista Joan Barat. Partint d’aquestes dades, l’espècie s’havia donat per desapareguda.

L’espècie és un ortòpter endèmic de la muntanya del Montsant i és l‘últim ortòpter conegut a Catalunya que, segons els tècnics de la Generalitat, faltava per trobar. Per tant, aquesta fita confirma la seva presència després de 110 anys que es descobrís.

Per tal de preservar la conservació de l’espècie, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natura, ha activat immediatament un pla de gestió de conservació. Així doncs, s’ha construiït una gàbia de cria i també s’estan elaborant protocols de censos i anàlisis de dades de camp amb la finalitat de conèixer millor la seva biologia i el seu comportament, i garantir, d’aquesta manera, que el protocol de gestió sigui el més adient possible.

(Continua llegint la notícia)

mamoros8

Quant a mamoros8

Sóc Llicenciada en Ciències Geològiques (UB) i, actualment, professora de Biologia i Geologia a l'INS Julio Antonio de Móra d'Ebre des del setembre del 2014. Abans, he estat cinc cursos a l'INS Terra Alta. També he treballat al Berguedà, Barcelonès, Anoia, Osona i Baix Camp. He estat sis cursos exercint de professora de Tecnologia en diversos instituts del Baix Llobregat. En total són uns 30 anys d'experiència en diversos llocs i disciplines. El 2010 vam crear el Blog Rosalind Franklin des del Departament de Ciències de l'INS Terra Alta i, actualment, està "en custòdia compartida" entre Ins Terra Alta i Ins Julio Antonio. Allí s'hi exposen tot de materials de Física, Química, Biologia i Geologia que treballem amb els alumnes o altres notícies d'interès relacionades amb les ciències. A més, per continuar la divulgació i l'apropament amb els alumnes, el 2013 es va crear la pàgina de Facebook Geologia 4t d'ESO, i més tard la pàgina Rosalind Franklin Blog per la divulgació de la Biologia. També ens trobareu a Instagram RFranklinBloc i X/Twitter (RFranklinblog i Geologia 4t ESO), i també a Bluesky (@rfranklinbloc.bsky.social i @geologia4teso.bsky.social). "Qui s'atreveix a ensenyar mai pot deixar d'aprendre" [J. Cotton]
Aquest article ha estat publicat en Biologia, Ciències per al món contemporani. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *