Un llevat seleccionat per la URV causa furor a tot el món

S’anomena Clos i és un microorganisme unicel·lular. La seva funció en el procés de vinificació és la de transformar els sucres del most en alcohol i permetre que el procés de fermentació sigui l’adequat per fer un bon brou. Serveix per blancs o negres, encara que procedint del Priorat «potser produeix millors característiques en vins amb cos i d’alta graduació», explica Albert Mas, Catedràtic de la URV i doctor en Biologia.

Clos, el nom del llevat patentada, es va aïllar fa ja més d’una dècada fruit d’un projecte del Departament de Bioquímica i Biotecnologia. L’empresa Lallemand va demanar a la Universitat Rovira i Virgili (URV) la realització d’un estudi ecològic al Priorat per aïllar llevats -aquests microorganismes estan a tot arreu, però no tots són adequats per a la fermentació vinícola- i seleccionar aquelles que puguin fermentar millor els vins.

(Continua llegint l’article…)

mamoros8

Quant a mamoros8

Sóc Llicenciada en Ciències Geològiques (UB) i, actualment, professora de Biologia i Geologia a l'INS Julio Antonio de Móra d'Ebre des del setembre del 2014. Abans, he estat cinc cursos a l'INS Terra Alta. També he treballat al Berguedà, Barcelonès, Anoia, Osona i Baix Camp. He estat sis cursos exercint de professora de Tecnologia en diversos instituts del Baix Llobregat. En total són uns 30 anys d'experiència en diversos llocs i disciplines. El 2010 vam crear el Blog Rosalind Franklin des del Departament de Ciències de l'INS Terra Alta i, actualment, està "en custòdia compartida" entre Ins Terra Alta i Ins Julio Antonio. Allí s'hi exposen tot de materials de Física, Química, Biologia i Geologia que treballem amb els alumnes o altres notícies d'interès relacionades amb les ciències. A més, per continuar la divulgació i l'apropament amb els alumnes, el 2013 es va crear la pàgina de Facebook Geologia 4t d'ESO, i més tard la pàgina Rosalind Franklin Blog per la divulgació de la Biologia. També ens trobareu a Instagram RFranklinBloc i X/Twitter (RFranklinblog i Geologia 4t ESO), i també a Bluesky (@rfranklinbloc.bsky.social i @geologia4teso.bsky.social). "Qui s'atreveix a ensenyar mai pot deixar d'aprendre" [J. Cotton]
Aquest article ha estat publicat en Biologia, Ciències per al món contemporani. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *