Hierro registra indicis d’una erupció submarina a 7 quilòmetres de l’illa

Mapa dels moviments sísmics a Hierro

Les últimes dades dels serveis d’observació sísmica indiquen que hi podria haver una erupció submarina a 7 quilòmetres de l’illa canària de Hierro. El fenomen ha passat poc abans de tres quarts de dotze i, segons els experts, hauria comportat un canvi brusc en el procés sísmic a la zona. Això significaria que s’han aturat els tremolors que contínuament es detecten a l’illa des de fa setmanes i hauria començat l’erupció.
El Comitè de Protecció Civil i Emergències per Risc Volcànic s’ha reunit d’urgència en vista de les dades, i el director general de Seguretat i Emergències del govern canari, Juan Manuel Santana, ha explicat que s’han detectat gasos entre 600 i 1.200 metres de profunditat sota el mar, a uns set quilòmetres de la zona de La Restinga, indicis que apunten a una erupció.

Santana ha afirmat que, en qualsevol cas, l’erupció no suposaria un perill per a la població i només s’ha demanat als pescadors que feinegin amb precaució a les proximitats de la zona afectada. També s’ha llançat un missatge tranquil·litzador als bussejadors, ja que es tracta d’una de les zones més apreciades per fer immersions.

(Continua llegint l’article)

mamoros8

Quant a mamoros8

Sóc Llicenciada en Ciències Geològiques (UB) i, actualment, professora de Biologia i Geologia a l'INS Julio Antonio de Móra d'Ebre des del setembre del 2014. Abans, he estat cinc cursos a l'INS Terra Alta. També he treballat al Berguedà, Barcelonès, Anoia, Osona i Baix Camp. He estat sis cursos exercint de professora de Tecnologia en diversos instituts del Baix Llobregat. En total són uns 30 anys d'experiència en diversos llocs i disciplines. El 2010 vam crear el Blog Rosalind Franklin des del Departament de Ciències de l'INS Terra Alta i, actualment, està "en custòdia compartida" entre Ins Terra Alta i Ins Julio Antonio. Allí s'hi exposen tot de materials de Física, Química, Biologia i Geologia que treballem amb els alumnes o altres notícies d'interès relacionades amb les ciències. A més, per continuar la divulgació i l'apropament amb els alumnes, el 2013 es va crear la pàgina de Facebook Geologia 4t d'ESO, i més tard la pàgina Rosalind Franklin Blog per la divulgació de la Biologia. També ens trobareu a Instagram RFranklinBloc i X/Twitter (RFranklinblog i Geologia 4t ESO), i també a Bluesky (@rfranklinbloc.bsky.social i @geologia4teso.bsky.social). "Qui s'atreveix a ensenyar mai pot deixar d'aprendre" [J. Cotton]
Aquest article ha estat publicat en Ciències de la Terra i del Medi Ambient, Ciències per al món contemporani, Geologia. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *