El passat divendres, 14 de febrer de 2025, es van celebrar les XVI Olimpíades de Geologia de Catalunya, organitzades per la “Asociación Española para la Enseñanza de las Ciencias de la Tierra (AEPECT)” i la “Sociedad Geológica de España (SGE)”. Com en edicions anteriors, els participants van dur a terme la prova de forma simultània en sis seus: Barcelona (Universitat de Barcelona, Universitat Autònoma de Barcelona i Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Manresa), Lleida (Universitat de Lleida), Girona (Universitat de Girona) i Tarragona (Universitat Rovira i Virgili).

Enguany la suma d’alumnes participants ha estat de 540 estudiants, majoritàriament de 1r i 2n de Batxillerat, procedents de 49 centres d’arreu del territori català. La participació per províncies ha estat: 292 a Barcelona (de 24 centres), 126 a Girona (de 12 centres), 54 a Lleida (de 4 centres) i 68 a Tarragona (de 9 centres), entre ells 4 alumnes de l’INS Julio Antonio: Valeria Stanescu i Karen Muñoz de 2n de Batxillerat i Isaac Stanescu i Jacob Bladé de 4t d’ESO.
La prova té una part teòrica que consisteix en un qüestionari de coneixements generals de geologia i que es respon de forma individual. A continuació es realitza la part pràctica que consisteix a identificar mostres de fòssils, roques i minerals i completar informació de mapes, blocs diagrama i talls geològics formant equips de quatre alumnes.

Nicole Stanescu, Karen Muñoz, Mònica Amorós, Jacob Bladé i Isaac Stanescu amb el certificat de la XVI Olimpíada.
Un cop realitzades les proves, mentre els organitzadors de cada seu corregien el test i la prova pràctica, els participants i els seus professors han assistit a les diferents activitats i xerrades que cada seu ha organitzat. A la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona van organitzar una dinàmica geològica per a l’alumnat participant que va permetre que es coneguessin més entre ells.
Els guanyadors de l’Olimpíada de Geologia a Catalunya representaran el territori en la fase estatal del certamen; a més, han estat obsequiats amb entrades per visitar els dos geoparcs catalans, el Geoparc Orígens i el Geoparc de la Catalunya Central (web), així com amb exemplars de llibres de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC).
Els centres dels guanyadors de cada seu també han rebut atles de geologia de l’ICGC. Com a novetat d’aquesta edició, el millor alumne de 4t d’ESO ha estat premiat amb una sortida per a tota la seva classe al Geoparc de la Catalunya Central.
Tots els participants han estat reconeguts amb obsequis de l’ICGC, com ara mapes i taules dels temps geològics, fomentant així l’interès per les ciències de la Terra entre els estudiants.

El pròxim 5 d’abril els guanyadors de cada seu participaran en la fase nacional de les Olimpíades de la Geologia que enguany se celebrarà a Tremp i els guanyadors de la fase nacional configuraran l’equip estatal que competirà a l’Olimpíada Internacional de Ciències de la Terra (IESO 2022) que tindrà lloc del 7 al 17 d’agost a Ji’ning (Xina).
També hi ha hagut temps per al retrobament amb antics companys organitzadors de les primeres Olimpíades que es van fer a la demarcació de Tarragona al 2011. Enguany ja són 15 anys que van començar a la URV amb una vintena d’alumnes vinguts d’arreu de la demarcació.

Mònica Amorós i Anselm Crusells a la XVI Olimpíada.
Animeu-vos a participar-hi!