La revista Nature commemora els 70 anys de la descoberta amb un article que afirma que va col·laborar de manera fluïda amb Watson, Crick i Wilkins
Aquest dimarts, 25 d’abril de 2023, fa exactament 70 anys que es va publicar una de les principals descobertes científiques del segle XX: l’estructura helicoidal de l’ADN.
Va ser a la revista científica britànica Nature, que el 25 d’abril del 1953 va publicar no un, sinó tres articles, obra de les quatre persones que van participar en la descoberta.
Per commemorar-ho, la revista ha aportat més dades sobre el protagonisme que hi va tenir la química i cristal·lògrafa britànica Rosalind Franklin, que en el seu moment no va ser reconegut.
De fet, l’article explica que és un mite que li prenguessin la informació (tal com s’havia explicat fins ara), sinó que Franklin hi va col·laborar regularment i es demostra que va ser decisiva en la investigació. Les males relacions entre Franklin i Wilkins, i el llibre que Watson va publicar el 1968 en què va utilitzar un to misogin per menystenir Franklin i el seu mèrit van abonar la tesi que li havien pres la feina. En realitat, ella hi havia col·laborat, però ells no ho van reconèixer. La mort prematura de Franklin per càncer d’ovaris també va ser clau per al seu oblit.
Des d’aquest humil bloc ja fa 13 anys que en reivindiquem la figura i ens alegrem profundament que es faci llum sobre el descobriment més important de la biologia del darrer segle.
*La cursiva és de l’article del 3/24 Qui va descobrir l’estructura de l’ADN? Documents inèdits reivindiquen Rosalind Franklin