Qui va descobrir l’estructura de l’ADN? Documents inèdits reivindiquen Rosalind Franklin

La revista Nature commemora els 70 anys de la descoberta amb un article que afirma que va col·laborar de manera fluïda amb Watson, Crick i Wilkins

Aquest dimarts, 25 d’abril de 2023, fa exactament 70 anys que es va publicar una de les principals descobertes científiques del segle XX: l’estructura helicoidal de l’ADN.

Va ser a la revista científica britànica Nature, que el 25 d’abril del 1953 va publicar no un, sinó tres articles, obra de les quatre persones que van participar en la descoberta.

Per commemorar-ho, la revista ha aportat més dades sobre el protagonisme que hi va tenir la química i cristal·lògrafa britànica Rosalind Franklin, que en el seu moment no va ser reconegut.

De fet, l’article explica que és un mite que li prenguessin la informació (tal com s’havia explicat fins ara), sinó que Franklin hi va col·laborar regularment i es demostra que va ser decisiva en la investigació. Les males relacions entre Franklin i Wilkins, i el llibre que Watson va publicar el 1968 en què va utilitzar un to misogin per menystenir Franklin i el seu mèrit van abonar la tesi que li havien pres la feina. En realitat, ella hi havia col·laborat, però ells no ho van reconèixer. La mort prematura de Franklin per càncer d’ovaris també va ser clau per al seu oblit.

Des d’aquest humil bloc ja fa 13 anys que en reivindiquem la figura i ens alegrem profundament que es faci llum sobre el descobriment més important de la biologia del darrer segle.

*La cursiva és de l’article del 3/24 Qui va descobrir l’estructura de l’ADN? Documents inèdits reivindiquen Rosalind Franklin

 

mamoros8

Quant a mamoros8

Sóc Llicenciada en Ciències Geològiques (UB) i, actualment, professora de Biologia i Geologia a l'INS Julio Antonio de Móra d'Ebre des del setembre del 2014. Abans, he estat cinc cursos a l'INS Terra Alta. També he treballat al Berguedà, Barcelonès, Anoia, Osona i Baix Camp. He estat sis cursos exercint de professora de Tecnologia en diversos instituts del Baix Llobregat. En total són uns 30 anys d'experiència en diversos llocs i disciplines. El 2010 vam crear el Blog Rosalind Franklin des del Departament de Ciències de l'INS Terra Alta i, actualment, està "en custòdia compartida" entre Ins Terra Alta i Ins Julio Antonio. Allí s'hi exposen tot de materials de Física, Química, Biologia i Geologia que treballem amb els alumnes o altres notícies d'interès relacionades amb les ciències. A més, per continuar la divulgació i l'apropament amb els alumnes, el 2013 es va crear la pàgina de Facebook Geologia 4t d'ESO, i més tard la pàgina Rosalind Franklin Blog per la divulgació de la Biologia. També ens trobareu a Instagram RFranklinBloc i Twitter (RFranklinblog i Geologia 4t ESO). "Qui s'atreveix a ensenyar mai pot deixar d'aprendre" [J. Cotton]
Aquest article ha estat publicat en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *