La Viquipèdia en espanyol és menys fiable i clara que en anglès i alemany

wiki«Les variants de l’enciclopèdia reflecteixen les seves societats», diu l’autor.

La Viquipèdia s’ha convertit en una web tan ubiqua, tan important, tan citada i enllaçada, que els estudis sobre l’enciclopèdia virtual estan a prop de convertir-se en una disciplina independent. La mare de tots els treballs és el que va publicar el 2005 la revista Nature, que confrontava els articles científics de la Viquipèdia i la Britannica per concloure que la primera no era gaire menys rigorosa que la segona, però després hi ha hagut comparacions entre la Viquipèdia i la Brockhaus germànica (va guanyar la Viquipèdia), tesis sobre els paràmetres per avaluar la qualitat dels seus articles, estudis sobre si ha de ser una eina periodística, sobre com hi queden retratats els filòsofs respecte a altres fonts tradicionals o sobre si és o no un lloc fiable per informar-se sobre el càncer. Ahir se’n va presentar un de nou. Diu que la versió espanyola de la Viquipèdia és més imprecisa i farragosa que l’alemanya i l’anglesa.

Manuel Arias Maldonado, professor de Ciències Polítiques de la Universitat de Màlaga, ha comparat centenars d’entrades en les tres variants de l’enciclopèdia feta per i per a internautes. Tal com ell ho veu, no hi ha color. «Espanya i Llatinoamèrica estan subdesenvolupades culturalment i tecnològicament respecte a Alemanya i el món anglosaxó. Això explica que la versió espanyola tingui molts menys articles que l’anglesa o germànica –va dir ahir Arias per telèfon–. Les versions de la Viquipèdia són un reflex de les societats que les porten a terme». I, per tant, la Viquipèdia en espanyol és imprecisa i confusa perquè els hispanoparlants són confusos i imprecisos.

(Continua llegint l’article…)

mamoros8

Quant a mamoros8

Sóc Llicenciada en Ciències Geològiques (UB) i, actualment, professora de Biologia i Geologia a l'INS Julio Antonio de Móra d'Ebre des del setembre del 2014. Abans, he estat cinc cursos a l'INS Terra Alta. També he treballat al Berguedà, Barcelonès, Anoia, Osona i Baix Camp. He estat sis cursos exercint de professora de Tecnologia en diversos instituts del Baix Llobregat. En total són uns 30 anys d'experiència en diversos llocs i disciplines. El 2010 vam crear el Blog Rosalind Franklin des del Departament de Ciències de l'INS Terra Alta i, actualment, està "en custòdia compartida" entre Ins Terra Alta i Ins Julio Antonio. Allí s'hi exposen tot de materials de Física, Química, Biologia i Geologia que treballem amb els alumnes o altres notícies d'interès relacionades amb les ciències. A més, per continuar la divulgació i l'apropament amb els alumnes, el 2013 es va crear la pàgina de Facebook Geologia 4t d'ESO, i més tard la pàgina Rosalind Franklin Blog per la divulgació de la Biologia. També ens trobareu a Instagram RFranklinBloc i Twitter (RFranklinblog i Geologia 4t ESO). "Qui s'atreveix a ensenyar mai pot deixar d'aprendre" [J. Cotton]
Aquest article ha estat publicat en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *