Avui de bon matí, un any més, l’ornitòleg i anellador d’aus Rafael González ens ha apropat al món dels ocells juntament amb la seva col·laboradora Natàlia en el marc de l’activitat PAE d’Anellament d’aus proposada per l’Ajuntament de Lliçà d’Amunt.
El dia s’ha despertat ennuvolat, però no esperàvem que cauria el xàfeg que ens ha sorprès a mitja activitat al Parc del Tenes.
Per sort, hem trobat aixopluc en un espai proper, on hem pogut gaudir de les explicacions del Rafa i de la Natàlia, membres de l’Institut Català d’Ornitologia i col·laboradors de la Fundació Catalana de l’Esplai.
Els anelladors d’aus disposen d’una certificació expressa de la Generalitat de Catalunya que els autoritza a capturar amb xarxa japonesa els ocells, sense fer-los mal, per a obtenir dades científiques. Després se’ls torna a alliberar sans i estalvis.
Els ocells es mantenen segurs i a les fosques en una bossa de roba durant el mínim de temps possible per a recollir les dades científiques, i se’ls identifica amb una anella de codi únic per fer-li el seguiment en cas de recaptura.
Amb molta cura, se’ls posa l’anella al tars amb uns alicats especials. El codi identificatiu es comparteix en una base de dades internacional on es registren totes les dades obtingudes: edat, sexe, pès, longitud de la tercera ploma primària remera, índex muscular, índex de greix acumulat, localització i data de captura, etc.
Per tal de procedir ràpidament i que les dades de diferents anelladors es puguin contrastar, s’utilitza una sèrie de codis estandaritzats per a cadascun dels paràmetres registrats. Aquests codis es troben recollits en taules que els científic coneixen amb precisió:
Les dades obtingudes permeten conèixer la riquesa d’espècies, l’esperança de vida, les condicions en l’alimentació, o fins i tot les rutes de migracions.
S’ha de ser expert perquè la manipulació de l’ocell sigui segura i l’estressi el mínim possible.
A més, en aquesta època, és molt important alliberar-los en la major brevetat possible, especialment si són femelles, perquè és època de cria i han de covar els ous o alimentar els polls acabats de nèixer.
L’activitat és molt interessant i ajuda a sensibilitzar els alumnes en la protecció de les aus i del medi ambient en general…
Però és en l’alliberament dels ocells on els alumnes se senten més emocionats, i és que el Rafa els ensenya a agafar els ocells amb molt de compte i deixar-los anar.
Deixa un comentari