ELS ALLS TENDRES
![]() |
De planta del mes |
All, Ajo, Garlic
Allium sativum
FAMILIALiliàcies.
PLANTACIÓ
Sembrar en desembre gener. L’all és una hortalissa resistent i fàcil de cultivar..
ORIGEN
Centre d’Àsia, des d’on va passar a Egipte, Grècia, Roma i a la resta d’ Europa. Els espanyols el van portar a les Amèriques.
RECOL•LECCIÓ
Tendres: 2 mesos després de plantar-los. Cabeces: Juny
TEMPERATURA
Per a obtenir unes bones cabeces d’alls es precís que la planta passi varies setmanes a baixes temperatures.
OBSERVACIONS
Arriba a fer entre 30 i 40 cm d’alçada. Las fulles de l’all son macisses, a diferència de les de la ceba que son buides.
Fulla radical, llargues, alternes, comprimides i sense nervis aparents.
L’all normalment no es deixa florir, però de vegades, quan es forma la flor, es troben uns bulbs petits, que reprodueixen la planta com si fossin dents.
Les seves flors són blanques i rodades, tancades abans de la floració en unes càpsules membranoses amb una punta allargada que s’obre longitudinalment en el moment de la floració. Arrel bulbosa que se denomina “cabeça” en la que se troben 10- 12 “dents”.
COMPOSICIÓ QUÍMICA
Aigua 70%
Hidrats de carboni 23% (fibra 1%)
Proteïnes 5%
Lípids 0, 3%
Potassi 400 mg/100 g
Sodi 30 mg/100 g
Fòsfor 140 mg/100 g
Calci 14 mg/100 g
Ferro 1, 5 mg/100 g
Vitamina C 11 mg/100 g
Vitamina A 60 micrograms/100 g
Vitamina B1 0, 2 mg/100 g
Deixa un comentari