De planta del mes

All, Ajo, Garlic

Allium sativum

FAMILIALiliàcies.

PLANTACIÓ

Sembrar en desembre gener. L’all és una hortalissa resistent i fàcil de cultivar..

ORIGEN                  

Centre d’Àsia, des d’on va passar a Egipte, Grècia, Roma i  a la resta d’ Europa. Els espanyols el van portar a les Amèriques.     

RECOL•LECCIÓ  

Tendres: 2 mesos després de plantar-los. Cabeces: Juny

TEMPERATURA

Per a obtenir unes bones cabeces d’alls es precís que la planta passi varies setmanes a baixes temperatures.

OBSERVACIONS

Arriba a fer entre 30 i 40 cm d’alçada. Las fulles de l’all son macisses, a diferència de les de la ceba que son buides.

Fulla radical, llargues, alternes, comprimides i sense nervis aparents.

L’all normalment no es deixa florir, però de vegades, quan es forma la flor, es troben uns bulbs petits, que  reprodueixen la planta com si fossin dents.

 Les seves flors són blanques i rodades, tancades abans de la floració en unes càpsules membranoses amb una punta allargada que s’obre longitudinalment en el moment de la floració. Arrel bulbosa que se denomina “cabeça” en la que se troben 10- 12 “dents”.

 

COMPOSICIÓ QUÍMICA 

Aigua 70%

Hidrats de carboni 23% (fibra 1%)

Proteïnes 5%

Lípids 0, 3%

Potassi 400 mg/100 g

Sodi 30 mg/100 g

Fòsfor 140 mg/100 g

Calci 14 mg/100 g

Ferro 1, 5 mg/100 g

Vitamina C 11 mg/100 g

Vitamina A 60 micrograms/100 g

Vitamina B1 0, 2 mg/100 g