LES BLEDES
De planta del mes |
Bledes, Acelgas, Chard
Beta vulgaris
FAMILIA
Quenopodiàcies
PLANTACIÓ
Durant tot l’any, ideal, la primavera.
ORIGEN
Regió mediterrània
RECOL•LECCIÓ
La recol•lecció de la bleda pot fer-se de dues formes, bé recol•lectant la planta sencera quan tingui una grandària de 0,75Kg de pes, o bé recol•lectant manualment les fulles a mesura que aquestes van tenint una grandària òptima.
TEMPERATURA
La bleda és una planta de clima temperat. Les temperatures estan compreses entre un mínim de 6º C i un màxim de 27º a 33º C, amb un mitjà òptim entre 15º i 25º C.
OBSERVACIONS
La bleda és un vegetal bell de fulla gran, amb tiges planes amples que semblen les de l’api. Les fulles constitueixen la part comestible i són grans de forma oval; té un pecíol o penca ample i llarg, que es perllonga als llimbs; el color varia, segons varietats, entre verd fosc fort i verd clar. Els pecíols poden ser de color crema o blancs. Els llimbs de les seves fulles es diuen penques, tenen un que s’empelta en la tija. Ambdues parts, tiges i penques, es consumeixen cuites.
Sabor agradable, ensucrat i amb un sabor a terra i algunes parts lleument amargues. La bleda conté una quantitat enorme de vitamina A i és alta en sodi (sal.) La planta que en té més. La bleda també és sorprenentment alta en altres minerals, com calci, ferro, magnesi, fòsfor i potassi.
COMPOSICIÓ QUÍMICA
Aigua 88 %
Hidrats de carboni 45 % (fibra 3,6%)
Proteïnes 2%
Lípids 0,4 %
Sodi 20 mg/100 g
Potassi 200 mg/100 g
Calci 110 mg/100 g
Ferro 3 mg/100 g
Fòsfor 30 mg/100 g
Vitamina C 20 mg/100 g
Vitamina A 330 micrograms/100 g
(Fonts: el llibre de l’hort)
Deixa un comentari