De planta del mes

Bledes, Acelgas, Chard

Beta vulgaris

FAMILIA       

Quenopodiàcies     

PLANTACIÓ

 Durant tot l’any, ideal, la primavera.

ORIGEN       

Regió mediterrània

RECOL•LECCIÓ

La recol•lecció de la bleda pot fer-se de dues formes, bé recol•lectant la planta sencera quan tingui una grandària de 0,75Kg de pes, o bé recol•lectant manualment les fulles a mesura que aquestes van tenint una grandària òptima.      

TEMPERATURA

La bleda és una planta de clima temperat. Les temperatures estan compreses entre un mínim de 6º C i un màxim de 27º a 33º C, amb un mitjà òptim entre 15º i 25º C.

OBSERVACIONS

La bleda és un vegetal bell de fulla gran, amb tiges planes amples que semblen les de l’api. Les fulles constitueixen la part comestible i són grans de forma oval; té un pecíol o penca ample i llarg, que es perllonga als llimbs; el color varia, segons varietats, entre verd fosc fort i verd clar. Els pecíols poden ser de color crema o blancs. Els llimbs de les seves fulles es diuen penques, tenen un  que s’empelta en la tija. Ambdues parts, tiges i penques, es consumeixen cuites.

Sabor agradable, ensucrat i amb un sabor a terra i algunes parts lleument amargues. La bleda conté una quantitat enorme de vitamina A i és alta en sodi (sal.) La planta que en té més. La bleda també és sorprenentment alta en altres minerals, com calci, ferro, magnesi, fòsfor i potassi.

COMPOSICIÓ QUÍMICA  

Aigua 88 %

Hidrats de carboni 45 % (fibra 3,6%)

Proteïnes 2%

Lípids 0,4 %

Sodi  20 mg/100 g

Potassi 200 mg/100 g

Calci  110 mg/100 g

Ferro  3 mg/100 g

Fòsfor 30 mg/100 g

Vitamina C  20 mg/100 g

Vitamina A 330 micrograms/100 g

(Fonts: el llibre de l’hort)