Ahir vaig publicar una nova pàgina “EINES DE L’HORT”, en ella podreu trobar una foto de cada eina i les definicions que surten al diccionari d’ella, així com una mica d’història o curiositats d’algunes d’elles.
Aquí teniu un exemple:

AIXADA


De eines hort

AIXADA DE NETEJA

De eines hort

DIEC.-f. [AGA] [LC] Eina per a cavar la terra, que consisteix en una planxa de ferro, de forma comunament rectangular o trapezial, adaptada transversalment a un mànec de fusta d’uns cinc pams de llarg formant amb aquest un angle agut.

VIQUIPÈDIA.-L’aixada és una eina utilitzada en l’agricultura formada per una peça de ferro acerat, més o menys plana o corbada i de forma variable, amb un mànec de fusta d’uns 80 cm. S’empra per a cavar la terra i moure piles de sorra o ciment entre d’altres usos.
L’anglès Itrho Trull va inventar al segle XVII una aixada de cavar estirada per un cavall, essent aquesta, la millor del sistema Garrett, amb la que es pot llaurar en un dia amb només un cavall, quatre o cinc hectàrees de cereals, etc.