Ara que és temps de viatges i moviments, és un bon moment per fer una ullada a diversos mapes -i no faig referència als dels temps– , disponibles a la xarxa i lleugerament diferents dels plànols als que podem estar habituats…
A més d’aquestes entrades anteriors amb enllaços diversos o paleomapes, podem trobar:
- Worlmapper, és un portal amb vora 700 mapa-mundis i algunes animacions, on s’altera la forma de països i continents per reflectir variables diverses. A més de generar la imatge del mapa, podeu accedir a completes fitxes les dades en fulls de càlcul o un PDF corresponent amb algunes dades d’interés, Els mateixos autors mantenen el blog Views of the world, amb nous mapes actualitzats. Com a exemple teniu la distribució de llits hospitalaris; despesa militar el 2002; llibres prestats a biblioteques públiques o despesa en educació secundària.
- El portal Geology.com inclou una completa secció de mapes físics, polítics i imatges de satèlit.
- Amb accés en línia, també podeu treballar amb el conegut Googlemaps o el menys conegut Map machine , que és un atlas de la secció de mapes de la National Geographic. També hi trobareu el pols de la Terra, coleccions per imprimir o trencaclosques diversos.
- També trobareu diversitat temàtica a la secció Cartographie de Le Monde Diplomatique.
- Des del CREAF, podeu descarregar l’aplicació Miramon, que permet la visualització, consulta i impressió de mapes i cape.
- Tot i que molts d’ells són de venda, inclouen marques d’aigua o són de temàtica curiosa, des de Maps of the World, podeu accedir a un bon grapat de mapes físics i polítics. Alguns són descarregables a petit format.
- Per començar a treballar-hi l’Enrique Alonso a fet un recopilació de mapes interactius i a l’Edu365 hi ha també una petita aplicació i un bon reservori cartogràfic en formats diversos. Hi han més recursos al web de Ciències Socials.
- D’una forma més desenfadada, hi ha qui fa anys que es dedica a recopilar i comentar curiositats cartogràfiques i mapes extranys, com fa Frank Jacobs. O d’altres, com el blog Maps that matter, que reflexionen sobre la influència dels mapes. Al BetesiClicks podreu trobar altres curiositats.
- Tot això en formats estàtics, però en entrades anteriors ja haviem fet referència a programes com el GoogleEarth -que ja va per la sisena versió- o el Virtual Ocean que treballen amb imatges de satèlit dinàmiques.