La resistència als antibiòtics o bioresistència és la capacitat dels bacteris de resistir als efectes d’un antibiòtic. Això suposa una amenaça cada cop més gran per a la salut pública mundial.
Però per què els antibiòtics estan deixant de ser efectius? Com és que els superbacteris o superbugs s’han fet tan forts? Hi ha escenaris que plantegen que el 2050 hi podria haver més morts per culpa dels superbacteris que pel càncer. Tot i que es tracta d’un procés natural, l’ús imprudent dels antibiòtics les darreres dècades, el seu mal ús i l’abús, ha fet que els bacteris hagin après a defensar-se i s’hagin generat resistències han accelerat aquest procés.
El desenvolupament de resistències allarga i agreuja les infeccions i en potencia la transmissió a altres persones. Comporta, a més, la necessitat de cercar nous fàrmacs per tractar malalties que fins al moment es podien guarir fàcilment.
Això ha generat un problema de salut pública a causa de l’aparició de soques de bacteris resistents a aquests antibiòtics, fet que dificulta el tractament de nombroses malalties infeccioses.
Amb l’alumnat de 2n de batxillerat de Biologia hem conegut alguns d’aquets superbugs i com podem contribuir a dificultar la seua extensió. I tot seguit en tenim una mostra dels vídeos i infografies que han dissenyat. Feu cas dels seus consells i les seues pautes per evitar, o almanco dificultar, l’extensió de les resistències antimicrobianes.
Helena ens presenta l’Staphylococcus aureus
Alex a Proteus spp.
Pau i la Klebsiella pneumoniae
Judith i l‘Enterobacter spp.
Ona i la Serratia spp.
Jordan i l’Helicobacter pylori
Lucia i l’Enterococcus faecium
Rubén i la Salmonella enterica
Dídac i l’Escherichia coli
Noa i el Mycobacterium tuberculosis
Berta i Haemophilus influenzae
Miguel i la Neisseria gonorrhoeae
Diana i l’Acinetobacter baumannii