El casal d’Atenes

Atenes és la capital de l’Àtica. El seu primer habitant va ser un home-serp nascut de la terra, de nom Cècrops. Va ser jutge en la disputa entre Atena i Posidó per la tutela d’Atenes. Les filles de Cècrops van ser les dides d’Erictoni, un altre home-serp, que en certa manera era fill d’Atena, ja que va néixer de la terra quan Hefest va intentar violar la dea verge. Atena va dipositar el nen en una arca que va donar a les tres filles de Cècrops tot prohibint que l’obrissin. Dues van desobeir l’ordre i van embogir en veure-hi una serp.

Entre els reis d’Atenes, hi ha Pandíon, al qual s’atribueix la faula sobre la puput, el rossinyol i l’oreneta. Pandíon tenia dues filles: Procne i Filomela. Procne s’havia casat amb Tereu, de qui havia tingut un fill, Itis; però, després, Tereu va violar Filomela i li va tallar la llengua perquè no pogués confessar-ho; ella, però, va teixir la història en un tapís i Procne se’n va assabentar. En revenja, les germanes van matar Itis i el van servir a Tereu. Els déus els van convertir en tres ocells: Procne és el rossinyol, que crida ara Tereu, ara Itis; Filomela (‘amant de la cançó’) és l’oreneta, que refila inintel·ligiblement, en un intent d’explicar el seu destí; Tereu és la puput, que els empaita tot cridant: πo; πo; πo; ‘on?, on?, on?’.

Un altre rei és Egeu, que durant un viatge, va tenir relacions amoroses amb Etra, filla del rei de Trezè, i va engendrar un fill anomenat Teseu; una altra font, però, el fa fill de Posidó que aquella mateixa nit hauria violat Etra. Teseu era venerat com el gran heroi fundador de la ciutat estat d’Atenes, ja que va dur a terme el sinecisme o unió de tots els pobles que habitaven l’Àtica en una sola polis, Atenes. L’heroi va passar la seva infantesa a Trezè amb la seva mare, i ja adolescent, es va traslladar a Delfos, d’on va partir cap a Atenes.

Es va anar desfent de tots els bandits i assaltants que va anar trobant pel camí i, després d’haver-se purificat dels assassinats que havia comès, va entrar triomfant a Atenes. Egeu, malgrat la malvolença de Medea, que va intentar matar-lo, el va reconèixer, ja que portava la seva espasa i les sandàlies que havia amagat sota una roca ingent.

Teseu i el MInotaure“, Sydney

Teseu és conegut, sobretot, per la seva participació en el cicle cretenc: va matar el Minotaure (que tenia el cap de toro i el cos d’humà) i va aconseguir sortir del laberint de Creta, construït per Dèdal, amb l’ajuda d’Ariadna, la filla del rei Minos de Creta. A la tornada, va fer una escala a l’illa de Naxos, on va abandonar Ariadna, que es va acabar casant amb Dionís. La nau Nausítous va seguir rumb a Atenes, però Teseu, entristit per l’afer d’Ariadna, es va oblidar de canviar les veles negres per les blanques que li havia donat Egeu per si sortia sa i estalvi del laberint. Egeu es va pensar que Teseu havia mort i es va suïcidar, amb la qual cosa Teseu va esdevenir rei d’Atenes.

Teseu també és conegut per la seva participació en el combat contra les Amazones, ofeses perquè Hèracles havia pres el cinyell d’Hipòlita, la seva reina. Teseu va ser el responsable de la mort del seu fill Hipòlit, nascut de l’amàzona Hipòlita. La muller de Teseu, Fedra, que era germana d’Ariadna, es va enamorar del seu fillastre Hipòlit, però el jove, seguidor de la virginal Àrtemis, no en volia saber res, i Fedra, avergonyida, es va penjar, preservant el seu bon nom amb una carta que calumniava Hipòlit. Teseu va invocar una de les tres malediccions que li havia atorgat el seu pare diví Posidó i, quan Hipòlit fugia pel camí de la costa, un toro monstruós es va alçar del mar i va espantar els seus cavalls, que es van desbocar i van causar la mort d’Hipòlit (‘cavall desbridat’). Teseu es va assabentar finalment de la veritat, va comprendre l’error que havia comès i es va adonar del profund respecte del seu fill, que va passar a ser considerat com un model d’amor filial.

“La mort d’Hipòlit” de Jean-Baptiste Lemoyne (1679-1731)

Quant a Margalida Capellà Soler

Professora de clàssiques de l'institut Premià de Mar.
Aquest article s'ha publicat dins de Cicles mítics, Déus, General i etiquetat amb , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

17 respostes a El casal d’Atenes

 1. Retroenllaç: El casal d’Atenes | El fil del mite grec ...

 2. Retroenllaç: Referents d’Egeu | Aracne fila i fila

 3. Judit Gimenez diu:

  El cicle atenenc ens parla primerament de l’origen de la ciutat d’Atenes a l’Àtica. Diu que el seu primer habitant era un home serp anomenat Cècrops. Els reis que ha hagut a Atenes han estat Pandíon, Egeu (qui donà nom al mar Egeu en precipitar-s’hi al pensar equivocadament que el seu fill Teseu havia mort). Després Teseu també apareix al cicle cretenc i era el fill d’Egeu, fou qui matà el minotaure amb l’ajuda d’Ariadna. Egeu pare de Teseu es va llençar al mar que rebé el seu nom (Mar Egeu) perquè en abandonar a Ariadna Teseu trist es va descuidar de canviar les veles negres per les blanques i, doncs, Egeu va pensar que el seu fill havia mort.

 4. Alina Roman diu:

  Xaipete!

  En el cicle atenenc ens parlen sobre el gran origen de la ciutat d’Atenes a l’Àfrica. L’històri a comença quan neix el primer habitant que era meitat home i meitat serp. Va ser el primer en jutgar la disputa entre Atena i Posidó per el control d’Atenes. Aquest home serp és deia Cècrops. Els principals reis que hi van haver en el cicle atenenc van ser Egeu d’allà ve el mar Egeu en honor al seu nom perquè es va suïcidar pensant que Teseu havia mort perque no va canviar les veles negres per les blanques, després està Pandíon i Teseu ja que el seu pare havia mort .

 5. Retroenllaç: Coneixeu el mite de Teseu i el Minotaure? | El fil del mite grec

 6. Abigail.Dina diu:

  Molt bon apunt!
  En aquest apunt explica clarament el cicle atenenc, l’origen de la ciutat d’Atenes, la seva capital era Àtica, i el seu primer habitant va ser un home-serp perquè va néixer de la terra , que es deia Cècrops. També ens explica que aquest personatge va tenir 3 filles ,però dos van morir la causa és que van desobeir l’ordre i van embogir en veure-hi una serp, ja que no van aguantar la curiositat i la van obrir la capsa on Atena va dipositar el nen.
  És dir se’ns explica l’història dels principals reis que hi van haver en el cicle atenenc de Pandión al qual va tenir 2 filles Procne i Filomela. I finalment el rei Egeu que va engendra a Teseu ja que durant un viatge, va tenir relacions amoroses amb Etra, filla del rei de Trezè.
  Teseu va ser també una gran heroi ha que va combatre contra les Amazones, ofeses perquè Hèracles havia pres el cinyell d’Hipòlita, la seva reina. Teseu va tenir un fill anomenat Hipòlit,el qual finalment va acabar mort pel seu propi pare Teseu.

 7. Clàudia Ordaz diu:

  Xaipete!!

  Molt bon apunt, sempre gaudeixo els articles relacionats amb la mitologia i les històries clàssiques! En aquests fragments se’ns explica clarament el cicle atenenc, que fa referència als primers i més destacats homes de l’Àtica i l’origen de la ciutat d’Atenes, la seva capital.

  El primer habitant d’Atenes va ser Cècrops, un home-serp el qual va prendre el paper de jutge en la destacada disputa entre Atena i Posidó per la tutela de la ciutat. Finalment, Atena va guanyar-la. Cècrops va tenir tres filles, dues de les quals van embogir al veure Erictoni, un altre home-serp fruit de la violació d’Atena per part d’Hefest.

  Pandíon va ser un rei d’Atenes al qual s’atribueix la faula sobre la puput, el rossinyol i l’oreneta. Aquest rei tenia dues filles, Procne i Filomela. Procne va tenir un fill, Itis, fruit del seu matrimoni amb Tereu. Tereu va violar Filomela, a la qual li va tallar la llengua perquè no pogués confessar. Però, aquesta va teixir la història en un tapís i Procne se’n va assabentar. En revenja, les germanes mataren Itis i el serviren a Tereu. Per aquests actes, els déus els van convertir en tres ocells: el rossinyol (Procne), l’oreneta (Filomela) i la puput (Tereu).

  Un altre destacat rei és Egeu, el qual fruit de les seves relacions amoroses amb Etra va engendrar el reconegut heroi Teseu. Tot i això, hi ha una altra font que parla de Teseu com a fill de Posidó. De totes maneres, aquest fill de reis i déus va ser el fundador de la ciutat d’Atenes, reconegut per matar el Minotaure, aconseguir sortir del laberint de Creta i participar en el combat contra les Amazones.

  Com a conclusió podriem dir que els principals reis atenencs són, en el fons, més reconeguts pels seus fills que pels seus propis mèrits. Cècrops és conegut per l’embogiment de les seves filles, Pandíon pel mite del puput, el rossinyol i l’oreneta, i Egeu per engendrar un dels herois clàssics més importants.

 8. Irene Sanz diu:

  Atenes és la capital de l’Àtica i el seu primer rei va ser Cècrops, un home serp. Altres reis van ser Pandíon i Egeu. El fill d’Egeu, Teseu, va ser el gran heroi fundador de la ciutat estat d’Atenes. Va passar la seva infància a Trezè i l’adolescència a Delos, lloc del qual va partir cap a Atenes. Però abans d’arribar-hi, va haver de superar difícils treballs, entre els quals es troba el de matar el Minotaure que estava tancat al laberint de Creta. Durant el trajecte final cap a Atenes, Teseu no va canviar les veles negres per les blanques i el seu pare va pensar que havia mort. Es va suïcidar, amb la qual cosa Teseu va esdevenir rei d’Atenes.

 9. Laia A. diu:

  XAIPETE!
  El casal d’Atenes, és un mite el qual parla de l’origen i formació de la ciutat grega d’Atenes capital de l’Àtica.
  Comenta la història que en un principi només hi vivia un home serp, de nom Cècrops. Aquesta urbanització, va tenir diferents líders/ reis que governaven i manaven sobre la població:
  Pandíon, a qui se li atribueixen diverses faules, a més de tenir dues filles: Procne i Filomela.
  Després un altre rei va ser Egeu, pare de teseu i amant d’Etra, filla de Piteu, rei de Tretzè.
  Teseu marxa cap a Atenes on passen els sis treballs i aquest, s’oblida de canviar les veles negres per les blanques. Llavors, Egeu molt afligit, posar fi a la seva pròpia vida, d’allà prové el nom del mar Egeu.

 10. Alexia Álvarez Pàmies diu:

  Salvete!
  Sembla que va ser Cècrops el fundador d’Atenes quan la ciutat encara no tenia aquest nom. Cècrops era fill de la Mare Terra, meitat serp, meitat humà, i aquesta dualitat es va reflectir en que va ser ell qui va instituir el doble origen dels éssers humans, creats des d’aquest moment per un pare i una mare.

  Erictoni va ser un altre dels reis mítics de la ciutat, ben conegut pel seu estrany naixement: un bon dia Atenea es va acostar a la farga d’Hefest a encarregar-li una armadura nova. El déu coix va ser víctima d’un irrefrenable desig per la deessa verge i va intentar violar-la, i encara que no ho va aconseguir, el que sí va fer va ser ejacular al genoll d’Atenea. La deessa, fastiguejada, es va netejar el genoll amb un tros de llana i la va llançar al lloc on avui se situa la ciutat d’Atenes. Així doncs, el nen que va néixer, va néixer de la Mare Terra.

  Un altre rei va ser Egeu (casat amb Etra i pare de Teseu), aquest rei va donar nom al mar Egeu, ja que Teseu, a causa de l’eufòria del triomf per haver mort al Minotaure i sortir del seu laberint amb l’ajuda d’Ariadna, es va oblidar de canviar les veles negres per les blanques. Egeu, veient les veles negres que significaven que el seu fill havia fracassat, va creure que el seu fill havia mort. No va poder suportar-ho i es va llançar al mar. Teseu va decidir anomenar al mar Egeu, com el seu pare, un cop va arribar al tron. Gràcies al seu nomenament com a rei, va aconseguir unir els pobles formant l’estat atenès.

  I per últim el rei Pandíon, que era pare de dues filles anomenades Procne i Filomela, les quals es varen unir per matar a Itis (fill Procne i Itis) com a revenja perquè Itis va violar a Filomela i li va tallar la llengua per que no ho podes explicar, però, aquesta ho va teixir en un tapís, llavors la seva germana se’n va assabentar.

 11. Robert Cepeda diu:

  Avui parlarem de la ciutat d’Atenes que és la capital de l’àtic, el primer rei d’aquesta ciutat va ser un home serp que rebia el nom de Cècrops, també va comptar amb altres reis de renom com varen ser Egeu i Pandion. Teseu el protagonista d’aquest mite és fill del rei Egeu que va ser el fundador de la ciutat d’Atenes, la seva historia comença a la ciutat del Peloponès anomenada Trezè.

  Va passar la seva infància a la ciutat citada amb anterioritat amb la seva mare Etra, després la seva adolescència la va passar a Delos, abans d’arribar a la ciutat d’ Atenes el nostre heroi va haver de superar diversos treballs com ho va fer un cop Hèracles.

  Una de les seves tasques més famoses i recordades va ser la de matar el minotaure que estava al laberint de creta, quan ja estava arribant a Atenes l’heroi va canviar les seves veles negres per les blanques, aixo va fer que el seu pare caigues en una confusió i el creies mort i aquest es suïcida.

  A causa d’aquesta desgràcia Teseu esdevé rei d’Atenes.

  He trobat un video que va ser penjat amb anterioritat a Aracne però que m’agradaria compartir:

 12. Kevin Ferran diu:

  El Casal d’Atenes explica clarament la formació d’Atenes. Primerament ens parla del seu primer habitant, Cècrops, un home-serp. Va ser jutge en la disputa entre Atena i Posidó per la tutela d’Atenes.

  Entre els reis d’Atenes, hi ha Pandíon, al qual s’atribueix la faula sobre la puput, el rossinyol i l’oreneta. Pandíon tenia dues filles: Procne i Filomela. El mite explica que Procne s’havia casat amb Tereu, de qui havia tingut un fill, Itis; però, després, Tereu va violar Filomela i li va tallar la llengua perquè no pogués confessar-ho; tot i així ella va teixir la història en un tapís i Procne se’n va assabentar. En revenja, les germanes van matar Itis i el van servir a Tereu. Els déus els van convertir en tres ocells: Procne és el rossinyol, Filomena és l’oreneta, que refila inintel·ligiblement, en un intent d’explicar el seu destí i Tereu és la puput, que els empaita.

  Després ens parla d’un altre rei anomenat Egeu, que durant un viatge, va tenir relacions amoroses amb Etra, filla del rei de Trezè, i va engendrar un fill anomenat Teseu. Aquest era venerat com el gran heroi i fundador de la ciutat d’Atenes, ja que va dur a terme la unió de tots els pobles que habitaven l’Àtica en una sola polis, Atenes.
  Teseu és conegut, sobretot, per la seva participació en el cicle cretenc: va matar el Minotaure (que tenia el cap de toro i el cos d’humà) i va aconseguir sortir del laberint de Creta, construït per Dèdal, amb l’ajuda d’Ariadna, la filla del rei Minos de Creta. A la tornada, va fer una escala a l’illa de Naxos, on va abandonar Ariadna, que es va acabar casant amb Dionís. La nau va seguir rumb a Atenes, però Teseu, entristit per haver abandonat Ariadna, es va oblidar de canviar les veles negres per les blanques que li havia donat Egeu per si sortia viu del laberint. Egeu es va pensar que Teseu havia mort i es va suïcidar, amb la qual cosa Teseu va esdevenir rei d’Atenes.

  Per últim Teseu també és conegut per la seva participació en el combat contra les Amazones, ofeses perquè Hèracles havia pres el cinyell d’Hipòlita, la seva reina. Teseu va ser el responsable de la mort del seu fill Hipòlit.

 13. Sandra Mendoza Barco diu:

  Salve!!
  Atenes, capital de l’Àtica, ve ser habitada primerament per l’home-serp Cècrops. Posteriorment, aquesta ciutat va ser governada pel rei Pandíon a qui se li atribueix la faula sobre la puput, el rossinyol i l’oreneta (mite que a mi personalment m’encanta per la metamorfosi en ocells). Seguidament, va regnar Egeu, pare de l’heroi Teseu qui va participar en el cicle cretenc matant el minotaure del laberint.
  Per desgracia, Teseu va ser també el culpable de la mort del seu pare, ja que li va prometre que si les veles del seu vaixell eren blanques quan tornes voldria dir que era viu, però si les veles de la nau eren negres volia dir que havia mort en el laberint. Teseu desprès d’una nit de celebració es va oblidar de canviar les veles negres per les blanques, i com a conseqüència quan el seu pare va veure la nau del seu fill a l’horitzó amb les vels negres es va suïcidar tirant-se per un penya-segat, donant així nom al “Mar Egeu”.

 14. Nil López diu:

  El casal d’Atenes ens parla en primer lloc sobre la ciutat d’Atenes. Ens diu que el seu primer habitant va ser un home serp anomenat Cècrops i que va fer de jutge entre la batalla entre Atena i Posidó per la ciutat d’Atenes.
  Ens parla també d’un rei que va tenir Atenes anomenat Pandíon i al que se li atribueix la faula de la puput, el rossinyol i la oreneta. Aquesta faula ens diu que Pandíon va tenir dues filles, Procne i Filomela. Tereu es casa amb Procne i tenen un fill, però Tereu va violar a Filomela i li va tallar la llengua perquè no ho pogués exlicar però va teixir la història en un tapís i Procne va matar al seu fill com a venjança i el van servir a Teseu. Els deus els van acabar transformant en els tres ocells ja esmentats.
  El rei Egeu va mantenir relacions amoroses amb la filla del rei Trezè i van tenir un fill anomenat Teseu. Ens parla sobre els treballs que va fer Tesseu però es reconeix per haver derrotat el minotaure a la illa de Creta. Es va endinssar al laberint on hi havia el Minotaure, el va matar i va poder sortir del laberint gràcies el fil que Ariadna li havia lliurat a l’entrar. Teseu va acabar abandonant a Ariadna i això el va entristir i es va oblidar de canviar les veles negres per les blanques. Egeu va veure les veles negres i es va pensar que Teseu no havia sortit del laberint i es va acabar suïcidant.
  Teseu també és conegut per la batalla contra les Amazones perquè Heràcles li havia robat el cinturó a la reina de les amazones. Aquest conflicte acaba amb la mort de la dona de Teseu i d’Hipòlit.

 15. Chorouk diu:

  Xaipe!
  Segons algunes versions, diuen que a la terra d’Atenes, abans que aquesta rebés tal nom, va aparèixer de sobte una olivera, i va saltar en un altre lloc un cavall procedent de l’aigua. Aquests prodigis van commoure al rei, Cécrope, que va enviar una ambaixada a Delfos a preguntar al déu quin era el seu significat i què calia fer. Va respondre l’oracle que l’olivera representava a Atenea i l’aigua a Posidó, quedant en mans de la ciutadania de quin dels dos déus havia de prendre nom la ciutat. Un cop rebut aquest oracle, Cècrops va convocar a votació a tots els ciutadans ambdós sexes, ja que llavors existia el costum en aquell poble hel·lènic que també les dones prenguessin part en les consultes
  públiques. I així, convocada la multitud, els homes van donar el vot a Posidó i les dones a Atenea, que va triomfar perquè hi havia una dona més. Molt enfadat pel fet que Atenea hagués guanyat, Posidó va assolar les terres dels atenesos amb les esvalotades ones del mar.
  Per aplacar la seva còlera els atenesos van castigar a les dones amb tres sancions:
  Que d’ara endavant no tinguessin cap oportunitat de vot, que cap fill portés el nom de la mare i que ningú pogués cridar-les ateneses. Així, aquesta ciutat, mare i nutrícia de les arts liberals i de tants i il·lustres filòsofs, la més aclarida i noble de tota Grècia, va rebre el nom femení d’Atenes per la victòria de les dones. La ciutat, maltractada pel déu ofès, es va veure forçada a castigar la mateixa victòria de la vencedora, tement més les aigües de Posidó que les armes d’Atenea.
  Així doncs, la qual havia sortit victoriosa va ser enderrocada amb aquell triple càstig
  contra les dones, sense poder ser capaç d’ajudar a les dones que la van votar, no es va permetre que els fills puguessin portar el nom matern, ni tan sols se’ls va consentir ser anomenats atenesos, ni merèixer el nom de la deessa a la qual amb el seu vot havien fet triomfar davant del déu masculí, Posidó.

 16. Claudia Pérez diu:

  Molt interessant.
  En primer lloc, el cicle atenenc ens parla de l’origen de la ciutat d’Atenes a l’Àtica, on diu que el seu primer habitant era un home serp anomenat Cècrops.
  Els reis que hi ha hagut a Atenes són Pandíon, Egeu (qui donà nom al mar Egeu en precipitar-s’hi al pensar equivocadament que el seu fill Teseu havia mort). Després Teseu també apareix al cicle cretenc i era el fill d’Egeu, fou qui matà el minotaure amb l’ajuda d’Ariadna. Egeu pare de Teseu es va llençar al mar que rebé el seu nom (Mar Egeu) perquè en abandonar a Ariadna Teseu trist es va descuidar de canviar les veles negres per les blanques i, doncs, Egeu va pensar que el seu fill havia mort.

 17. Marina diu:

  Xaipete,

  En aquest apunt explica que el casal d’Atenes, és un mite queparla de l’origen i formació de la ciutat grega d’Atenes capital de l’Àtica. El seu primer habitant va ser un home-serp nascut de la terra, que es deia Cècrops. Aquest personatge va tenir 3 filles ,malgrat que dos van morir a causa que van desobeir l’ordre i van embogir en veure-hi una serp, ja que no van aguantar la curiositat i la van obrir la capsa on Atena va dipositar el nen. Ens explica la història dels principals reis que hi va haver en el cicle atenenc de Pandión on va tenir 2 filles Procne i Filomela. Finalment el rei Egeu que va matar a Teseu pel fet que en un viatge, va tenir relacions amoroses amb Etra, filla del rei de Trezè.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *