Càstor i Pòl·lux, el mite dels bessons

Xaipete!!!

Som la Andrea i la Irina Balart i com molts de vosaltres sabreu som bessones. Això ens recorda a uns personatges de la mitologia grega que també eren bessons: Càstor i Pòl·lux, anomenats els Dioscurs (en grec Διόσκουροι). Aquests dos germans eren els fills de Zeus i Leda. Un altre mite els fa fills de Leda i del rei Tindàreu de Lacedemònia, i per tant germans d’Hèlena. També es diu que Pòl·lux era inmortal degut a que era el fill de Zeus, mentre que Càstor era mortal degut a que Tindàreu va engendrar-lo la mateixa nit que Zeus més tard va engendrar Pòl·lux. Càstor, era famós per la seva habilitat per domar cavalls i cavalcar i l’altre germà per la seva destresa en la lluita cos a cos. S’els representa com dos joves despullats amb un casc en forma d’ou (Leda va pondre dos ous).

Els bessons es van convertir en l’orgull d’Esparta per les seves habilitats. Si bé entre ells mai hi va haver cap tipus d’enemistat, van tenir una gran rivalitat amb un altre parell de germans, els bessons Idas i Linceu. El primer amb una gran força física, el segon amb una vista que li permetia veure fins i tot a la foscor o localitzar tresors enterrats .

Idas i Linceu estaven compromesos amb les seves cosines les Leucípides (Febe, sacerdotessa d’Atenea i Hilàira, sacerdotessa d’Àrtemis ), però Càstor i Pòl·lux les van raptar i van tenir fills amb elles, el que va provocar la gran rivalitat amb els altres bessons. Els quatre, Càstor, Pòl·lux, Idas i Linceu, van formar part dels tripulants de la nau Argo, entre els quals estaven: Hèracles, Polifem, Orfeu, i Jàson (que volia recuperar el velló d’or per aconseguir alliberar el seu territori).

En una disputa amb els altres dos bessons, Linceu va matar amb una llança Càstor. Pòl·lux va aconseguir matar Linceu amb la seva llança, i en aquest moment va intervenir Zeus en favor del seu fill i va matar Idas amb un raig. Pòl·lux va renunciar a la immortalitat, llevat que pogués compartir-la amb el seu germà. Per això, Zeus va realitzar un pacte amb el seu germà Hades, en què els germans poguessin passar sis mesos a l’Olimp i altres sis en el regne d’Hades. El déu dels llamps, commogut per l’amor fraternal que els dos germans tenien, va posar les seves imatges entre les estrelles perquè estiguessin junts per sempre. Aquesta estrella és la constel·lació dels Bessons, que hem posat en els nostre bloc sobre mitologia i astronomia “El cel dels mites”.

Els dos germans van passar a ser patrons dels mariners i se’ls va dedicar un temple en el port de Nàucratis, Egipte. També trobem un temple romà que el dictador Aule Postumi Albí va manar construir.

Trobem, doncs, que els bessons no volen que els separin, és per això que s’ha decidit que els pares decideixin (segons el seu comportament) si els seus fills han d’anar junts o no a la mateixa classe.

Hem vist que hi ha molta pervivència sobre els bessons, com en l’escultura:

sdfasd

Estàtua de Càstor i Pòl·lux en el parc de Versalles

adf

Els Dioscurs en el capitoli de Roma.

df

Estàtues de Càstor i Pòl·lux en el museu de Varsòvia

En la pintura :

Càstor i Pòl·lux al Palazzo Schifanoia

El signe de Gèminis de Giovanni Falconetto

Els signes del zodíac, Bessons de Jacob Jordaens

df

Violació de les filles de Leucipos de Peter Paul Rubens

En vasos antics:

 

df

Vas grec sobre Càstor i altres herois mitològics

dsf

Vas grec sobre Càstor i Pòl·lux amb la seva germana Helena

fh

Vas antic sobre Càstor muntant a cavall

Fonts de Càstor i Pòl·lux: 

df

Font de Càstor i Pòl·lux a Nàpols

sadsa

Font de Quirinale a Roma

En monedes:

Monedes de la República romana amb Càstor i Pòl·lux

hjghj

Moneda de Càstor i Pòl·lux

Castor et Pollux és una òpera amb pròleg i cinc actes de Jean-Philippe Rameau, amb llibret de Pierre Joseph Bernard. S’estrenà al Theâtre de l’Académie Royale de Musique de París el 24 d’octubre de 1737.

Jean-Philippe Rameau: Castor et Pollux – De Nederlandse Opera, 2008. Vídeo a Youtube

Pervivència en l’astronomia:

Trobem la constel·lació zodiacal Gèminis, es troba entre Taure a ponent i la feble constel·lació de Cranc a l’est, entre Cotxer Linx al nord i entre Unicorn Ca Menor al sud. 

Constel·lació dels Bessons

A més trobem moltes pel·lícules relacionades amb bessons com:

Joc de bessones: Les germanes Hallie i Annie van ser separades poc després de néixer a causa del divorci dels seus pares. Les bessones creixen en diferents continents a causa dels camins divergents que segueixen els seus pares. Cap de les dues sap que té una germana bessona, però tot canvia quan les nenes es troben en un campament d’estiu a Maine. Abans de tornar al costat dels seus pares, les nenes ordeixen un pla per intercanviar-se els papers i, així aconseguir reunir-los.

Mou-te, que això és Nova York: Comèdia juvenil en què dues germanes bessones, Jane i Roxy, han d’anar a Nova York per motius ben diferents. Jane, molt bona estudiant, per participar en un concurs per unes beques d’estudis, i Roxy, més esbojarrada, per veure el seu grup musical favorit. Un seguit de coincidències i confusions fan que el dia a la gran ciutat esdevingui un caos.

Els bessons peguen dues vegades: En Julius i el seu germà Vicent són les dues cares de la mateixa moneda. El primer és un home corpulent, de gairebé dos metres, que a més és culte però no té experiència en l’amor. L’altre, no fa més de metre i mig i és un borratxo, faldiller que viu sense fer res a la vida. Tots dos són bessons degut a un estrany experiment genètic que els va separar en néixer. Ara es reuneixen de nou amb l’objectiu de trobar la seva mare.

Twitches: Dos bruixes adolescents que van ser separades en néixer i van ser adoptades per dues famílies diferents es troben en el seu vint-i-unè aniversari i han d’utilitzar els seus poders per salvar el món en què van néixer, on la seva mare biològica viu encara.

Altres pel·lícules o sèries on apareixen bessons són: The lying game (les germanes Emma i Sutton); Els Simpson (Patty i Selma Bouvier); El resplandor (les germanes Grady); Harry Potter (Fred i George Weasley); Tintin (els policies germans Dupond i Dupont); Alicia en el país de les meravelles (Tweedledum i Tweedledee)…

En conclusió, podem trobar bessons per tot arreu (carrers, televisió, publicitat, música..) i nosaltres, que som bessones, podem dir que els bessons treballem units i ens agrada estar junts, tot i que de vegades ens barallem. Quan es tracta d’ajudar l’altre bessó fem el que sigui, així com Pòl·lux, que va deixar de ser inmortal per poder estar amb el seu germà Càstor. 

Vosaltres havíeu sentit a parlar d’aquest mite? Què en penseu sobre el treball coperatiu dels bessons? Coneixeu altres bessons que estiguin relacionats amb Càstor i Pòl·lux? Amb quins bessons de la mitologia romana els relacionaríeu? Creíeu que és bona idea separar els bessons a les classes?

Andrea i Irina Balart

2n Batx. C

Aquest article s'ha publicat dins de Amor fraternal, General i etiquetat amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

15 respostes a Càstor i Pòl·lux, el mite dels bessons

 1. Realment tot allò referent a l’ésser humà ho intenta explicar de bell antuvi la mitologia! Irina, Andrea, ja sabeu el que dic: en el vostre cas 1+1 fan tres i 1 i 1 sols fan 1. Enhorabona per la recerca i gràcies per haver-la volgut compartir aquí!
  Us recomano la lectura de l’Himne Homèric als Dioscurs traduït per Joan Maragall que podreu trobar al blog De Troia a Ítaca:
  https://detroiaaitaca.wordpress.com/himnes-homerics/himne-homeric-xxxiii-als-dioscurs/

 2. Ana Mª Falcón Durán diu:

  Xaipete!

  Mai havia sentit a parlar del mite de Càstor i Pòl·lux, i tampoc del d’Idas i Linceu, però amb aquest apunt he pogut ampliar els meus coneixements sobre la mitologia grega i aprendre coses noves. M’ha sorprès el fet de descobrir que la constel·lació dels Bessons prové d’aquest mite, com també m’ha sorprès el fet que hi hagi escultures (a més de pintures, monedes, etc…) d’aquests bessons a diversos espais, ja que pel que es veu han tingut una certa importància. Respecte a les pel·lícules, he vist molts cops la de “Joc de bessones” que crec que també es diu “Tú a Londres y yo a California” i també de petita veia moltíssimes pel·lícules de les bessones Olsen.

  Penso que al treball cooperatiu dels bessons queda reflectit l’amor fraternal, com bé s’ha esmentat a l’apunt, ja que per molt que et barallis amb el teu germà o germana, sempre l’estimaràs i el defendràs per davant de tot.

  També crec que hi ha una parella de bessons (Ròmul i Rem, de la mitologia romana) que pot estar relacionada amb la de Càstor i Pòl·lux, però la diferència és que mentre Càstor i Pòl·lux mantenen una bona relació i comparteixen un gran amor fraternal, Ròmul i Rem mantenen una gran rivalitat que els condueix a una gran lluita fins a arribar a la mort.

  En la meva opinió, el fet de separar els bessons a les classes és molt relatiu, ja que mentre hi ha germans que junts treballen més i millor que separats, hi ha d’altres que junts poden ser una bomba explosiva que no hi ha manera de controlar.

 3. Retroenllaç: Gèmini (Bessons) | El cel dels mites

 4. Xaipe!

  Xaipe!

  Mai havia sentit a parlar sobre aquests mite. Em sembla una acció molt bonica la que va fer Linceu per protegir l’honor d’ell i del seu germà, encara que després l’hi va costar la vida. No, no conec cap bessons que estiguin relacionats amb Càstor i Pòl.lux.
  Càstor i Pòl.lux podrien estar relacionats amb Romul i Rem que van ser els creadors de la ciutat de Roma, en la mitología romana.

  Valete!

 5. Marina Cañas diu:

  Xaipete!
  Jo mai havia sentit parlar d’aquest mite i llegint l’apunt que heu fet e vist que es molt interessant aquest tema dels bessons, el treball coperatiu dels bessons d’avegades pot anar bé i d’altres vegades mes malament, jo no coneixo mes bessons de la mitologia però com e vist al comentari de l’Anna podem veure Ròmul i Rem, però nose si estàn relacionats amb Càstor i Pòl·lux. Això de separar els bessons de les classes trobo que està ben fet ja que si estiguessin a la mateixa classe es podrien portar malament o sempre treballaríen junts.

 6. Andrea Balart diu:

  Salve!

  I parlant de bessons…l’altre dia van nèixer dues bessones idèntiques agafades de la mà. Fins i tot podem establir un paral·lelisme amb el mite ja que aquestes bessones ja estan juntes abans de nèixer i Càstor i Pòl·lux fins l’eternitat. Us deixo aquí la notícia:

  http://www.lavozdegalicia.es/noticia/sociedad/2014/05/12/nacen-dos-gemelas-cogidas-mano/00031399917213372533368.htm

 7. Andrea Balart diu:

  • Chaymae Zaouaghi diu:

   Ahir vaig llegir la noticia del naixement de Jenna i Jillian i despres de lleguir aquest article encara em va sorprendre mès, la imatge de les nounades ja dóna la volta al món, perquè van néixer agafades de la mà.
   la noticia em va impressionar molt i crec que entre dues germanes bessones hi ha una relació molt profunda, jo tinc una cosina que som germanes de lactància i ens hem fet inseparables, ens passem molt de temps juntes, aixi que penso que tenir una germana bessones es molt especial.

 8. Moltes gràcies, Andrea! Precisament en llegir la notícia a la premsa vaig pensar en tu i en la Irina i em va venir al cap aquesta entrada vostra de Càstor i Pòl·lux. Des del principi fins al final, és ben cert!

 9. xenia.sanchez diu:

  Salve!
  Quin treball més ben fet i quina noticia més encantadora!
  Felicitats!!

 10. Judit diu:

  Xaipe!
  Que curiós déu ser tenir una germana bessona!
  És realment un mite molt maco aquest de Castor (mortal) i Pol·lux (immortal perquè havia estat engendrat per Zeus). Entre ells mai s’havien portat malament i tenien una gran rivalitat amb Idas i Linceu. Castor i Pòl·lux van raptar les seves compromeses i van tenir fills amb elles. En una baralla, Linceu va matar Castor, que era el mortal, i Pòl·lux va renunciar la seva immortalitat llevat pogués compartir-la amb Castor. D’ençà, els bessons passen 6 mesos a l’inframón i 6 mesos a l’Olimp.
  És una història molt commovedora, però no sabia que els pares poguessin triar si els seus fills bessons van, o no, a la mateixa classe.
  Déu ni do la quantitat d’obres protagonitzades per bessons! No només per Castor i Pòl·lux sinó també les filles de Leucipos, entre d’altres. Al món del cinema també hi surten molt sovint. La primera de les pel·lícules ja l’he vist, però la resta semblen molt interessants.
  Trobo la relació entre bessons/es un tema molt interessant,i més encara si en parleu en primera persona! Conec dos altres bessons i, segons diuen, no tenen una relació tan estreta. Per acabar, crec que al no conèixer la relació entre bessons no podria opinar respecte separar o no als germans. Separar-los fomentaria que es poguessin relacionar amb altre gent i evitaria possibles distraccions a classe, però podria fer que els nens es sentissin tristos, sols o potser nerviosos. Tenir-los junts faria que potser es distreguessin però, depenent de la seva relació, podria ser més beneficiós.

 11. Retroenllaç: Vista de linx | L'univers clàssic dels nostres mots

 12. mcapella diu:

  Rattling black-glazed kantharos,an offering to Kastor and Polydeuces.Greek,400-300 BC. pic.twitter.com/PwfGtsKwnZ— Ioannis Tz (@tzoumio) 29 d’abril de 2017

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *