SÍFILIS

La sífilis és una MTS que pot causar complicacions a llarg termini o la mort, si no es tracta de manera adequada.

Tu pots contraure sífilis mitjançant el contacte directe amb una nafra (ferida) de sífilis durant les relacions sexuals anals, vaginals o orals. Les nafres es poden trobar en el penis, la vagina, l’anus, el recte o els llavis i la boca.

La sífilis també es pot propagar d’una mare infectada al seu nadó en gestació. Si està embarassada i té sífilis, pot transmetre la infecció al seu nadó en gestació. Tenir sífilis pot causar que el seu nadó neixi amb baix pes.

L’única manera d’evitar les MTS és no tenir relacions sexuals vaginals, anals ni orals.

Si som sexualment actius, es pot fer les següents coses per disminuir les probabilitats de contraure la sífilis:

-Tenir una relació amb una persona a llarg termini, amb una persona que s’hagi fet proves i hagi tingut resultats negatius per a les MTS.

-Utilitzar preservatius de làtex de manera correcta cada vegada que tingui relacions sexuals. Els condons prevenen la transmissió de la sífilis en evitar el contacte amb les nafres, però de vegades, les nafres poden estar en àrees que el condó no cobreix. La sífilis encara es pot transmetre al tenir contacte amb aquestes nafres.

Els símptomes en els adults es divideixen en fases. Aquestes fases són sífilis primària, secundària, latent i avançada:

Fase primària:

Durant la primera fase de la sífilis, és possible que es noti una única nafra, però que hi hagi moltes que no es veuen.  Les nafres duren de 3 a 6 setmanes i es curen independentment que rebi tractament o no.

Fase secundària:

Durant la fase secundària, és possible que tingui erupcions a la pell o nafres a la boca, la vagina o l’anus (també anomenades lesions de la membrana mucosa).  Les erupcions poden aparèixer quan la nafra primària s’està curant o diverses setmanes després que s’hagi curat. Aquesta erupció pot prendre l’aspecte de punts durs, de color vermell o marró vermellós al palmell de les mans o a la planta dels peus.

Fases latent i avançada:

La fase latent de la sífilis comença quan tots els símptomes que va tenir abans desapareixen. Si no va rebre tractament, vostè pot seguir tenint sífilis en el seu cos per anys sense presentar cap signe o símptoma. La majoria de les persones amb sífilis sense tractar no evolucionen a la fase avançada d’aquesta malaltia. No obstant això, quan això passa és molt greu i passaria entre 10 a 30 anys des que va començar la seva infecció. Els símptomes de la fase avançada de sífilis inclouen dificultat per coordinar els moviments musculars, paràlisi (no poder moure certes parts del cos), entumiment, ceguesa i demència (trastorn mental). En les fases avançades de la sífilis, la malaltia danya els seus òrgans interns i pot causar la mort.

Aura Verdú