LA IMMUNODEFICIÈNCIA

La immunodeficiència és un estat del cos en el qual el sistema immunitari no pot produir defenses contra els agents patògens i aquestos no s’eliminen del cos. Aquest fet és molt important perquè el sistema immunitari és vulnerable i pot patir infeccions més o menys greus.

TIPUS

  1. DEPENEN A QUINA PART AFECTA

Deficiència de la immunitat humoral :Es produeix quan es reprodueixen pocs  o cap anticossos produïts a les cèl·lules  dels limfòcits B per exemple el sida.

Deficiència de les cèl·lules T:Aquestes cèl·lules no ataquen ni destrueixen els tumors o zones infectades per exemple el sida i la limfoma.

Neutropènia: No defensa contra les infeccions ni els bacteris tampoc contra els virus, l’única cura és el transplantament de la medul·la òssia .

Asplènia: Al no funcionar la melsa el cos queda desprotegit de les infeccions. La seva cura és l’extirpació de la melsa.

Deficiència del sistema del complement: El sistema del complement no pot eliminar els patògens d’un organisme .

2. PRIMARIA O SECUNDARIA

PRIMARIA

D’origen genètic, és a dir que es neix amb un defecte que impedeix el funcionament correcte del sistema immunitari. Pot afectar a totes les defenses ,també pot haver diversos síndromes.

SECUNDARIS

No es heretada sinó que apareix en algun moment com per exemple la leucèmia, l’estrès, la desnutrició…

Unes de les malalties més conegudes són el sida i el limfoma:

SIDA

És un espectre de malalties causades per la infecció amb el virus de la immunodeficiència humana.

LIMFOMA

El limfoma és una malaltia neoplàsica que es desenvolupa de manera predominant al teixit limfoide,és un creixement anormal que provoca un tumor.